Sustenabilitatea în croitorie: Cum poți face schimbări în bine

Planeta noastră are mare nevoie de o schimbare. Avem nevoie de practici mai sustenabile în orice domeniul al vieții. Deși marile companii sunt responsabile de cea mai mare parte a deșeurilor globale, fiecare dintre noi putem face schimbări în bine.
În ciuda acestei realități uluitoare în jurul producției de deșeuri, există speranță la orizont. Iar, noi cei pasionați de croitorie și cusut, putem avea contribuția noastră. Din ce în ce mai mult putem observa cum cusutul revine acum în centrul atenției, deși inițial era o abilitate apărută din necesitate.
Cusutul, în special repararea hainelor, este una dintre modalitățile prin care poți combate risipa din domeniul confecțiiilor. Să înveți să coși și să îți repari sau recondiționezi hainele influențează modul de cumpărare și reduce risipa.
Când facem cumpărături
Cheia pentru cumpărături durabile constă în distincția între dorințe și nevoi. Deși alura unei noi achiziții strălucitoare poate fi greu de rezistat, este important să reținem că nu totul trebuie înlocuit la primul semn de uzură.
Arta cusutului, cândva o tradiție transmisă de-a lungul generațiilor din necesitate, a suferit o transformare odată cu ascensiunea fast fashion. Pe măsură ce cumpărarea de haine noi a devenit mai ușoară și a consumat mai puțin timp cu confecționarea lor, cusutul a trecut de la o necesitate la o activitate ocazională. Cu toate acestea, valoarea sa inerentă în sustenabilitate a așteptat să fie redescoperită.
De fapt, impactul prelungirii duratei de viață a hainelor noastre nu poate fi trecut cu vederea. Potrivit unui studiu WRAP, simpla extindere a utilizării active a articolelor de îmbrăcăminte cu nouă luni poate reduce amprenta lor de carbon, apă și deșeuri cu 20-30%. Această statistică subliniază puterea schimbărilor mici în obiceiurile noastre de cumpărături de a face o mare diferență în impactul nostru asupra mediului.
Prin adoptarea practicii de reparare în detrimentul înlocuirii, nu numai că ne reducem amprenta asupra mediului, ci și economisim bani în acest proces. De fiecare dată când alegem să reparăm o îmbrăcăminte în loc să o aruncăm, contribuim la o abordare mai durabilă și mai atentă a consumului. Chiar dacă nu mai dorim un articol vestimentar, recondiționarea lui îi prelungește și mai mult viața și poate fi oferit altcuiva care se va bucura de el.
Mașina de cusut: O cale de urmat
Într-o lume invadată de produse de unică folosință, repararea și recondiționarea hainelor este o gură de aer proaspăt – o amintire a sloganului oldie but goodie. Așadar, fie că ești un profesionist experimentat sau un începător în croitorie, este timpul să pui mașina de cusut la treabă și să te alături nouă în îmbrățișarea artei cusutului.
Amintește-ți că, odată ce ai căpătat experiență și ai trecut de etapa reparațiilor și modificărilor de haine, poți trece la proiecte mari care înseamnă confecționarea unui produs de la început la sfârșit.
Daci ai nevoie de idei de proiecte pentru începători în croitorie, pe blogul cusutusibrodat.ro vei găsi o mulțime de articole care te vor inspira.
Coase lucruri care durează (și reduc risipa pe parcurs)
Există câțiva pași pe care îi poți face pentru a te asigura că proiectele tale de croitorie durează mai mult. Poți coase și face cumpărături într-un mod care să nu creeze deșeuri în exces.
- Folosește ceea ce ai în loc să cumperi mai mult
Folosirea a ceea ce ai în loc să cumperi mai multe consumabile este o modalitate excelentă de a face croitoria mai sustenabilă. Chiar dacă un material pe care îl deții deja nu este cea mai bună opțiune ecologică, dacă l-ați cumpărat deja este bine să-l folosești.
- Organizează consumabilele de cusut pentru utilizare eficientă
Dacă este necesar, poți face un depozit pentru a sorta, planifica proiecte, permite dezordinea inerentă în timpul lucrului și reorganiza materialele. Dacă nu mai ai nevoie de anumite produse (accesorii de croitorie, ustenbile, materiale etc) caută modalități de a le vinde, schimba sau dona, astfel încât să poată fi folosite în mod adecvat. Materialele deteriorate sau dificile pot fi de mare ajutor pentru anumiți croitori începători care vor să testeze și să învețe să coasă.
Citește articolul nostru de pe blog: 10 trucuri utile pentru organizarea accesoriilor de croitorie.
- Salvarea materialelor pentru o nouă viață utilă
Să dai o viață nouă materialelor sau hainelor demodate este o altă formă de a folosi bine ceea ce ai deja. Decorațiunile pentru casă și accesoriile sunt pe primul loc printre opțiunile pe care le ai la dispoziție pentru a refolosi bucățile de materiale rămase de la proiecte anterioare.
Așadar, dacă ai o grămadă de haine din materiale de calitate, cu ajutorul unei mașini de cusut, veți găsi o mulțime de întrebuințări noi pentru a nu pierde acele țesături. Cu siguranță vei găsi inspirație în articolul: 8 idei de a transforma materialul de la hainele vechi în ceva cu totul NOU.
- Creează un sistem pentru salvarea materialelor
La fel ca și sistemul de reciclare pentru peturi și alte deșeuri, crearea unui mod de a salva și recila materialelor este foarte important pentru sustenabilitatea în croitorie. Cu cât sistemul este mai simplu, cu atât este mai probabil să îl urmezi, așadar nu te complica. O variantă este să ai un singur loc de păstrare a materialelor rămase de la diferite proiecte, pe care să le așezi pe culori, texturi sau tip de țesătură.
- Dă frâu liber creativității
Orice proiect de croitorie începe cu o idee. Poate fi un material, un tipar de croitorie sau chiar o haină pe care vrei să o schimbi. Este o oportunitate de a face lucrurile să funcționeze atunci când un material este bun, dar forma, dimensiunea sau modelul nu se potrivesc tocmai. Fie că optezi pentru mătase, bumbac sau denim, asigură-te că materialul se potrivește cu designul și cu funcționalitatea piesei vestimentare pe care o recreezi.
- Colectează deșeurile selectiv
Pentru bucățile foarte mici, una dintre metodele pe care le poți urma este să păstrezi o cutie în spațiul de cusut și în loc să le arunci imediat la gunoi ațele și resturile rămase, cel mai bine este să le colectezi selectiv. Bucățile sunt mici, dar în timp se adună.
Verifică etichetele materialelor textile (compoziție, origine etc.), căutând certificări care te pot ajuta la luarea unor decizii mai informate, dar există o mulțime de factori de luat în considerare.
Lasă un răspuns