Cum repari o gaură din jeanși cu o mașină de cusut

Cum repari o gaură din jeanși cu o mașină de cusut

Blugii sunt un must have pentru orice persoană indiferent de vârstă, existând modele pentru orice look: clasic, sportiv, casual, romantic, street style. Și majoritatea dintre noi avem perechile noastre preferate, de care nu dorim să ne despărțim, mai ales când e vorba de modele originale, confortabile și în trend. 

Dar, ce se întâmplă când pe o pereche de blugi apar zgârieturi, zone uzate și chiar găuri? Soluția este să o reparăm, dar cum coși o gaură și cum procedezi creativ pentru reparare blugi pentru ca reparația să fie invizibilă sau cât mai artistică?

De ce e important să repari blugii 

Cauzele cele mai frecvente ale găurilor din blugi sunt frecarea și micile accidente. Acestea sunt motivele pentru care blugii se uzează adesea sau se rup în zona picioarelor sau la genunchi. Aceste puncte de stres ridicat se îndoaie și se flexează constant pe măsură ce te miști. În plus, zona coapsei și a picioarelor are parte de frecare pe tot parcursul zilei în timp ce mergi, stai jos sau în picioare. 

Dacă ești o persoană care susține sustenabilitatea și încurajezi refolosirea hainelor, merită să peticești gaura accidentală din blugi, deoarece extinzi durata de viață a unui articol de îmbrăcăminte util și îți permite să continui să porți pantalonii în continuare. Acest lucru este valabil mai ales dacă ai cumpărat blugi scumpi, de calitate, la care nu vrei să renunți.

Poți face această procedură de reparare blugi într-un mod discret, care face ca îmbrăcămintea să fie la fel de bună ca aceea nouă. Oricum ar fi, dacă te gândești la repararea blugilor în loc să-i arunci este o alegere ecologică. Chiar dacă cumperi blugi de la o companie care practică o producție sustenabilă și încearcă să nu folosească o cantitate excesivă de apă, cert este că și cultivarea bumbacului accesează suficient resursele planetei. Acest lucru înseamnă că dacă porți mai mult blugii înainte de a ieși și de a cumpăra o nouă pereche, alegerea este pozitivă.

Metode pentru repararea blugilor cu mașina de cusut

Pentru dilema cum coși o gaură din jeanși există multe răspunsuri și trebuie să pornești de la ideea că poți să-i repari singură mai ales dacă ai o mașină de cusut

Aplicarea unui petic de material

Cea mai mare parte a fixării găurilor din jeanși implică coaserea unui petic care va acoperi gaura. Un petic este o bucată suplimentară de țesătură atașată pe o altă țesătură – această bucată de material ar trebui să fie suficient de mare pentru a acoperi gaura – poate fi potrivită țesăturii de bază pentru a se amesteca sau una contrastantă care va ieși în evidență. 

Peticul pentru repararea blugilor poate fi aplicat de pe fața articolului de îmbrăcăminte sau de sub gaură. Un petic decorativ este aplicat de pe față și toate celelalte patch-uri din spate.

Cusătura zig-zag pentru găuri mici sau rupturi drepte

Cel mai simplu mod de a fixa o gaură mică în blugi cu o mașină de cusut este să folosești o cusătură în zig-zag. Această metodă funcționează bine pe găuri mici sau rupturi foarte drepte. Desigur, trebuie să deții o mașină de cusut pentru a utiliza această tehnică, dar oferă una dintre cele mai rapide modalități de reparare blugi

Mai mult, ține cont că vei lucra mult mai ușor cu o mașină de cusut cu un braț liber, care este proiectată special pentru a lucra cu elemente cilindrice precum un picior de pantaloni, niște mâneci sau când atașezi gulerele la cămăși. Elementele rotunde sunt alunecate peste braț pentru a împiedica țesătura să se îngrămădească atunci când coși cusături sau le atașezi la îmbrăcăminte.

  • Configurează-ți mașina cu un fir superior și inferior care se potrivește cu blugii tăi, ca textură și culoare. Dacă este posibil, utilizează un ac greu precum un 100/16 pentru coaserea denimului.
  • Pornește mașina și seteaz-o la o cusătură în zig-zag.
  • Introdu denimul rupt astfel încât ruptura să se alinieze cu acul îndreptat spre tine. Practic îți dorești ca și cusătura în zig-zag să curgă pe lungimea rupturii, sigilând marginile rupte împreună.
  • Coase încet pe lungimea rupturii.
  • Când termini, taie firele, dar lasă o coadă lungă. Introdu firul lăsat pe partea din față a blugilor într-un ac de cusut manual și utilizează acul pentru a trage coada prin interiorul blugilor, și apoi leagă firele.

Cusătura butonieră

Dacă ai mai multă experiență în croitorie, poți face, de asemenea, o reparație robustă folosind o cusătură butonieră și un picior presor de butonieră. Pur și simplu centrează piciorul butonierei peste gaura mică. Acesată procedură de reparare blugi se pretează mai ales pentru crăpături sau rupturi lungi și drepte.

Cum repari o gaură mare din jeanși

Această metodă cu patching de sub este deosebit de eficientă pentru găurile mari sau mici dintre picioarele unei perechi de blugi. Nu este o tehnică de modificare complet invizibilă, dar cusăturile sunt relativ nedetectabile. 

  • Începe prin a utiliza foarfeca pentru a tăia firele de încadrare în jurul marginii găurii. 
  • Întoarce blugii pe dos și ia un plasture, un petec din denim care se potrivește cu culoarea blugilor și așează-l cu fața în jos peste gaură. Pentru a ține plasturele în loc înainte de coasere, fie aplici un dublerin (o pânză subțire care leagă țesătura împreună atunci când este călcată), fie utilizezi o cusătură temporară liberă destinată fixării în jurul marginii plasturelui.
  • Pregătește o bucată de material adeziv de o dimensiune mai mare decât gaura, apoi întoarce blugii pe dos și așează-i pe masa de călcat în așa fel încât să îți fie comod să apeși cu fierul de călcat pe locul rupturii. Alipește dublerinul de gaură cu partea adezivă spre blugi și eventual, îl fixezi cu niște ace. După călcare scoți acele.
  • Întoarce blugii din nou pe față, așează-i sub mașina de cusut și filetează mașina folosind o culoare a firului care se potrivește cu blugii tăi. 
  • Începe faza propriu-zisă de peticire sau reparare blugi folosind o cusătură în zig-zag sau o cusătură dreaptă (oricare dintre acestea se potrivește bine cu țesătura din denim), peste plasture, pentru a lega marginile de îmbinare ale găurii împreună. Peticirea cu cusătură dreaptă funcționează și face cusăturile să arate arată ca țesătura țesăturii din denim. Trebuie să faci cusături drepte peste tot pe plasture și marginea de îmbinare. Pasul îl facem egal cu distanța dintre liniile stofei blugilor, ca să fie mai puțin evidentă peticirea. Asigură-te că aceasta este în aceeași direcție ca țesătura blugilor tăi. În același timp cusăturile noastre nu trebuie să fie de aceeași lungime, ca imaginea să pară cât mai apropiată de original. Odată terminat, taie orice cusătură temporară.

Reparare decorativă cu dantelă

Dacă dorești să afli cum coși o gaură într-un mod mai artistic, atunci alege o reparare blugi capricioasă și decorativă a găurii din blugi, încercând să adaugi o bucată de dantelă în loc de un plasture pentru a umple gaura. 

Poți folosi dantela de pe o rochie veche, bucăți de fețe de masă vechi sau perdele, sau chiar o secțiune dintr-un șervețel croșetat. Apoi folosește mașina de cusut sau o cusătură manuală pentru a coase marginile dantelei în interiorul denimului.

Petice decorative 

Dacă pantalonii din denim sunt rupți pe genunchi, pe buzunar, în partea inferioară a piciorului, ai putea să le dai o viață nouă și să arate ca niște blugi de designeri. În acest caz găurile devin un element al decorului. 

Sigur că ai mai multe soluții, dacă gaura este exact pe genunchi, cu ajutorul unei foarfece, poți reface blugii obișnuiți în pantaloni cu tăieturi pe genunchi; poți tăia partea de jos a blugilor și vei face pantaloni scurți; îi poți transforma în jeanși de vară dacă vei adăuga mai multe găuri cărora le vei face franjuri prin frecare cu o răzătoare sau poți selecta un plasture decorativ pe care să-l lipești în locul găurii.

Peticele elegante te vor ajuta să transformi blugii în adevărate articole de designer. Folosește-ți imaginația și vino cu opțiuni neobișnuite folosind patch-uri gata făcute sau făcându-le singur. Poți alege o țesătură contrastantă pentru a face patch-urile să arate ultra-modern. În continuare îndoi marginile plasturelui, le calci cu un abur fierbinte și îl atașezi la blugi. 

Apoi folosești o cusătură decorativă cu mașina de cusut sau o cusătură de matlasare pentru a înconjura peticul colorat. Astfel operația de reparare blugi va deveni distractivă și tu vei realiza o capodoperă din niște blugi vechi.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *