Cum alegi cea mai bună ață pentru brodat pentru rezultate spectaculoase

Cum alegi cea mai bună ață pentru brodat pentru rezultate spectaculoase

   Tocmai ți-ai cumpărat o mașină de brodat nouă și abia aștepți să începi să brodezi? Broderia computerizată vine cu o mulțime de avantaje, dar are și provocările sale. Felul în care arată broderia este influențată de calitatea cusăturilor și de tipul de ață de brodat folosit. 

Nu avem cum să nu amintim faptul că o mașină de brodat coase cu o rapiditate uimitoare și are o precizie foarte mare. Pentru a crea propria capodoperă brodată, trebuie să găsești cea mai bună ață de brodat pe care să te bazezi în orice proiect ți-ai ales. 

Cum faci această alegere? Citește mai departe pentru a afla tipurile de ață de brodat pe care le găsești în ziua de azi și în ce contexte o poți folosi.

Cea mai bună ață de brodat – Bine de știut!

Fie că vrei să începi o afacere de broderie computerizată, fie că ai un atelier de croitorie și vrei să aduci o notă de noutate proiectelor tale, oricine își dorește consumabile cât mai accesibile ca preț. Printre cele mai accesibile materiale pentru ața de brodat se numără raionul și poliesterul. Ața de mătase pentru broderie este mai costisitoare și este folosită pentru a face îmbrăcăminte de lux.

Ața de brodat se alege în funcție de materialul care urmează a fi brodat. Un fir mai gros precum lâna va avea nevoie de ace mai groase și desigur se va folosi pe o țesătură cu densitate mare. Folosirea acestei ațe pe o țesătură delicată poate (și va) încurca modelul de broderie. Ața de brodat din bumbac este extrem de apreciată deoarece se potrivește pentru foarte multe materiale.

Tipuri de ață de brodat pentru broderia computerizată

Firul de brodat pentru mașină se găsește în general în trei greutăți: 30, 40 și 60. Există desigur mult mai multe greutăți diferite ale firului, dar acestea sunt cel mai des întâlnite:

  • Greutatea de 40 este standard și este folosită în majoritatea modelelor de broderie.
  • Greutatea de 30 este mai groasă și potrivită pentru model care iese ușor în evidență.
  • Greutatea de 60 este mai subțire și ideală pentru modele mici, complicate sau litere fine.

Alegerea celei mai bune ațe de brodat este importantă, deoarece există ață de brodat lucioasă sau mată din bumbac, vâscoză, poliester și chiar lână, precum și ață de brodat metalică, fiecare dintre acestea găsindu-se în diferite culori și grosimi.

E bine să știi că ața de brodat din poliester este potrivită pentru textilele intens utilizate, fiind mult mai rezistentă la culoare. Unele ațe din ploiester pot fi spălate până la 95°C și au o rezistență la uzură mai mare decât firele din raion. Firele de brodat din poliester sunt mai durabile și, de asemenea, sunt mai potrivite pentru a fi cusute la viteze mari. De asemenea, culorile și luminozitatea acestora sunt păstrate după spălări frecvente.

Dar, mai multe informații interesante despre fiecare tip de ață de broderie vei găsi mai jos:

  • Ață de brodat din bumbac 

Bumbacul este o fibră vegetală. Aceasta înseamnă că alegerea unui fir de bumbac 100% este o soluție biodegradabilă și durabilă. Creațiile tale brodate vor rezista mult timp dacă le folosești corect.

Ața de brodat din bumbac este mai moale, astfel datorită senzației delicate, aceste fire nu sunt la fel de populare ca firele din poliester și din raion. Firul de bumbac, disponibil într-o gamă de greutăți, oferă un aspect mai moale, mat, care este ideal dacă nu dorești un finisaj lucios.

  • Ața de brodat din raion 

Cele mai multe broderii se bazează pe firul de broderie din raion datorită strălucirii sale înalte și strălucitoare și a nuanțelor variate, foarte frumoase. Acestea sunt cele mai des folosite fire de brodat atât pentru broderia manuală, cât și pentru broderia computerizată. Raionul este cea mai populară alegere datorită culorilor, durabilității, costurilor reduse și adaptării la țesătura care se brodează. 

  • Ață de brodat din poliester

După raion, majoritatea croitorilor aleg ața de brodat din poliester pentru broderie, deoarece oferă un fir foarte strălucitor și rezistent. Deoarece aceste fire sunt rezistente la înălbire sau au o culoare care rezistă foarte mult timp, sunt foarte des folosite broderia computerizată. 

Ața de brodat din poliester se utilizează în mod obișnuit pentru îmbrăcămintea și produsele pentru copii, deoarece se pot spăla cu ușurință și rezistă la uzură. În plus, aceste fire sunt simplu de folosit la mașina de brodat, un lucru foarte apreciat de începătorii în brodat.

  • Ață de brodat din mătase 

Ața din mătase este cea mai strălucitoare de aceea este o opțiune ideală pentru broderie. Firele de mătase pentru broderie sunt formate din mai multe fire răsucite. Mătasea absoarbe foarte bine culoarea și o păstrează pentru vreme îndelungată, indiferent că este supusă spălării.

Aceste fire vin cu o rezistență uimitoare, deoarece nu se rup în timp ce mașina o brodează pe haine. În plus, ața de brodat din mătase este elastică, robustă și delicată. Aceste fire sunt ideale pentru decorarea și finisarea marginilor butonierelor. Firele de mătase vin în diferite greutăți, dar cele de 30 și 50 de greutate sunt considerate a fi cele mai potrivite pentru broderia la mașină.

  • Ață de brodat din lână 

Ața din lână pentru broderie este rar folosită la mașina de brodat, deși în multe țări se utilizează pentru îmbrăcămintea tradițională. Este ceva mai groasă decât alte ațe de brodat și este un produs rezultat din lâna oilor. Firul de lână este folosit în special decorațiuni textile. Este folosit pentru broderie pe decorul casei, cum ar fi perne, cuverturi, perdele, artă de perete etc.

  • Ața de brodat metalică 

Firul metalic oferă creațiilor brodate un aspect distinct. Vei obține un design profesional dacă folosești materialul și modelul de broderie potrivit. Pentru ața de brodat metalică se folosește un ac special cu o gaură mare pentru a-i permite firului să curgă mai ușor. 

Firul metalic este predispus să se rupă, așa că un ac cu o gaură mare va împiedica încurcarea aței. Brodarea cu fir metalic este puțin provocatoare pentru un începător, dar cu răbdare și testând mai multe tipuri de modele, acest tip de fir va oferi un design de înaltă calitate.

Tips & Tricks când folosești ață de brodat

Când începi să brodezi la mașină ai nevoie de câteva trucuri și sfaturi, iar primul și cel mai important este: să exersezi cât mai mult. Construiește-ți o rezervă de testare cu toate tipurile de materiale de la haine, prosoape și lenjerie de pat pentru a testa.

Experimentează cu diferite tipuri de ață de brodat pe diferite țesături până când găsești varianta confortabilă și cu ce combinații produc cele mai bune modele la mașina ta de brodat. Începe cu modele de broderie simple și treptat îndreaptă-te către cele mai complexe. 

Pentru ca mașina de brodat să funcționeze corect, este esențial să folosiți accesoriile potrivite. Nu este vorba doar de tipul de ață, ci și de ace și inserția de brodat.

Broderia este o oportunitate de a aduce farmec diferitelor obiecte textile, piese vestimentare și jucării de pluș și de a le aduce un strop magic de personalizare. Cu modelele de broderie selectate sau chiar create de tine, tot ce ai nevoie pentru a da viață acestor proiecte este ingeniozitatea ta, mașina de brodat și cea mai bună ață de brodat

Te așteptăm pe cusutsibrodat.ro pentru a-ți alege produsele de care ai nevoie astfel încât să creezi cele mai frumoase broderii.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *