Tricotajele în croitorie – Tips & trick pentru rezultate WOW

Ești nou în cusutul tricotajelor? Nu ești singur! Țesăturile tricotate pot fi puțin mai dificil de lucrat decât materialele țesute, dar sunt, de asemenea, incredibil de versatile și confortabile de purtat mai ales în sezonul rece. Și pentru că vrem să te simți confortabil și când folosești țesături tricotate în croitorie, în acest articol vei găsi trucuri utile pentru începători pentru a coase tricotajele.
O mașină de surfilat simplifică procesul de cusut al articolelor de îmbrăcăminte din tricot, dar poți coase foarte bine tricotaje la mașina de cusutobișnuită. În acest articol, vei afla secrete pentru coaserea tricoturilor, inclusiv modul de pregătire a mașinii, opțiunile de cusătură și tivire, tipurile de tricot, plus alte câteva sfaturi foarte utile pentru începători în croitorie.
Pregătește corect mașina de cusut
Primul pas pentru a coase corect materialele tricotate este să pregătești mașina de cusut corespunzător. Alege un ac de cusut special pentru materiale tricotate sau un ac cu bilă. Aceste ace au un vârf rotunjit care împinge ușor ața prin țesătura tricotată în loc să o străpungă. Folosește un ac de dimensiuni mai mici pentru tricotaje mai fine și unul mai mare pentru țesături mai grele.
Când coși tricotaje, este esențial să folosești acul potrivit. Un ac cu bilă este cea mai bună opțiune, deoarece nu va deteriora fibrele elastice ale țesăturii. Un ac universal poate funcționa, dar poate duce la ochiuri sărite sau material încrețit. Acele pentru materiale elastice sunt special concepute pentru a coase corect, fără a sări peste cusături.
Când coși tricotaje, o cusătură dreaptă poate să nu ofere suficientă întindere, ceea ce provoacă ruperea sau încrețirea cusăturilor. În schimb, folosește o cusătură pentru materiale elastice sau o cusătură îngustă în zig-zag. Aceste cusături se vor mișca odată cu materialul, prevenind orice deteriorare a cusăturilor. La tricotajele cu greutate ușoară până la medie, încearcă să folosești o lungime a cusăturii de 1,5 și o lățime de 5 mm.
Nu folosi niciodată o cusătură dreaptă pentru țesăturile tricotate. Cusătura se poate rupe atunci când materialul se întinde.
Modelele de mașini de cusut mai noi au chiar și cusături overlock. Deoarece aceste tipuri de cusături au o cale de cusătură înainte și înapoi, asigură-te că materialul nu se întinde.
Ce tip de țesături tricotate să alegi
Dacă nu ești încă familiarizat cu tipurile de țesături tricotate, facem o scurtă recapitulare.
În primul rând, e important de știut că există mai multe țesături tricotate care se cos ușor, iar dintre acestea fac parte:
- Jersey de bumbac: Este o țesătură tricotată ușoară, respirabilă, care este folosită în mod obișnuit pentru tricouri, rochii și haine pentru bebeluși. Se coase usor cu el si are un drapaj frumos. Țesăturile din jerseu nu sunt atât de elastice decât dacă materialul are o cantitate de spandex în el și marginile se îndoaie ușor când sunt trase.
- Tricot dublu: Acesta este un tip de țesătură cu tricot dublu, care este mai groasă și mai stabilă decât tricotul. Este adesea folosit pentru topuri, rochii și fuste și este ușor de cusut.
- French Terry: Aceasta este o țesătură tricotată cu bucle pe o parte și o suprafață netedă pe cealaltă. Este confortabil și ușor de cusut și este adesea folosit pentru hanorace, bluze și pantaloni de relaxare.
- Hanorac fleece: Seamănă cu French Terry, dar cu una dintre cele două fețe mai fină și mult mai moale. Perfect pentru vremea rece!
- Tricot Ponte: Aceasta este o țesătură de tricot mai groasă, cu o textură stabilă. Este adesea folosită pentru rochii, fuste și jachete și este ușor de cusut.
- Tricot cu coaste: Rib-knit, care se mai numește uneori și tricot cu coaste sau cu nervuri este un tip de țesătură tricotă cu creste înălțate – acestea oferă multă întindere! Se folosește la manșete, gulere și talia anumitor obiecte vestimentare.
Trucuri utile dacă lucrezi cu tricotaje
- Spală materialul în prealabil. Tricoturile tind să se micșoreze foarte mult la spălare. Așadar, orice croitor cu experiență știe că dacă nu va spăla tricotul înainte de a-l coase, acesta se va micșora și va regreta la final.
- Ia în considerare direcția Stretch. Ce înseamnă Stretch Direction? În timp ce țesăturile precum bumbacul matlasat nu se întind, țesăturile tricotate se întind. Și tind să se întindă într-o direcție mai mult decât în alta, aspect foarte important. Pentru a identifica direcția de întindere a țesăturii de tricot, poți trage ușor de material în ambele direcții pentru a vedea în ce direcție se întinde cel mai mult. Direcția care se întinde cel mai mult este direcția de întindere.
- Taie materialul în direcția corectă. Când tai materialul, este foarte important să plasezi piesele de model astfel încât întinderea maximă să fie egală cu marcajele „direcție de întindere” de pe model. Altfel, ai putea ajunge cu o piesă de îmbrăcăminte frumoasă (cum ar fi un tricou) pe care pur și simplu nu o poți purta.
Cum să coși tricotajele cu o mașină de surfilat?
Într-adevăr, cu o mașină de surfilat, poți coase cu ușurință tricoturi și țesături de jerseu ca un profesionist și poți crea articole de îmbrăcăminte unice și elegante, cu aspect profesional. Este, totuși, o mașină complet diferită de mașina de cusut obișnuită și pentru a o cunoaște mai bine poți citi acest articol de pe blogul nostru: Cum alegi cea mai bună mașină de surfilat.
Dar iată câteva sfaturi simple pentru a coase cu o astfel de mașină pentru cei interesați să afle mai mult:
- Folosește ace elastice și ață de poliester.
- Setează o cusătură overlock cu 4 fire.
- Reglează setările de tensiune în funcție de greutatea și elasticitatea materialului. Acest lucru va preveni încrețirea și cusăturile ondulate. Testează pe o bucată de material de test pentru a te asigura că obții o cusătură care arată echilibrat.
- Asigură-te că manipulezi ușor materialul și îl treci prin țesătură la o viteză constantă. Acest lucru va preveni încrețirea și cusăturile neuniforme.
Sperăm că aceste sfaturi te vor ajuta să începi să coși tricotaje la mașina de cusut. Cu puțină practică, vei găsi plăcerea în a coase acest tip de material și să obții rezultate spectaculoase.
Dacă ai nevoie de o mașină de cusut nouă sau de o mașină de surfilat, dă-ne un mesaj, iar specialiștii CusutsiBrodat.ro te vor ajuta cu modelele care se potrivesc cel mai bine nevorilor tale!
Lasă un răspuns