Cum confecționezi o mască de protecție din bumbac, cu sau fără mașină de cusut

Cum confecționezi o mască de protecție din bumbac, cu sau fără mașină de cusut

Masca de protecție împotriva noului coronavirus a devenit obligatorie în spațiile publice închise, adică magazine, metrou, autobuz, aeroport, instituții publice. În lipsa măștilor medicale, care sunt produse dintr-un material fabricat prin presare unde fibrele sunt foarte lipite între ele, soluția măștilor de protecție din bumbac a devenit o opțiune pentru cei care o folosesc ocazional, ca de exemplu la cumpărături.

Pentru a acoperi bine fața, adică să acopere gura și nasul, masca de protecție trebuie să aibă aproximativ 19 cm x 9,5 cm, mărimea generală a măștile din comerț. Dacă vei dori să îți faci o dimensiune mai mică sau mai mare, pe CusutsiBrodat.ro găsești tipare de mască de protecție de la S-XL.

Materiale necesare pentru a face o mască de protecție acasă

Pentru dimensiunea standard, avem nevoie de o bucată de bumbac (poți folosi chiar un tricou) cu latura de 21 cm (rezerva de un centimetru pe fiecare latură). Dacă vrei să excluzi din start strâmtarea materialului, mai ales dacă vorbim de o țesătură nouă, și implicit micșorarea dimensiunii măștii de protecție, ideal ar fi să speli materialul la o temperatură mare și eventual să-l calci.

Pentru a crește gradul de filtrare, poți dubla materialul cu așa numita „tesătură nețesută” sau polipropilenă nețesută, un material care se folosește în special la fabricarea scutecelor de bebeluși sau absorbantelor. Poți găsi acest tip de material la mercerii, în magazine de bricolaj sau la magazinele specializate în metraje.

Iată așadar ce materiale sunt necesare pentru a face o mască de protecție din bumbac:

  • O bucată de material 100% bumbac, cu o latură de 21 de cm;
  • Opțional, o bucată de material de țesătură nețesută (polipropilenă nețesută);
  • O foarfecă;
  • Centimetru de croitorie;
  • Bolduri;
  • Ac și ață sau o mașină de cusut;
  • Elastic;
  • Un creion sau cretă de croitorie.

Pașii pentru a realiza masca de protecție

  1. Pregătirea materialelor

Înainte de a te apuca de realizat masca, pune-ți pe masa de lucru toate materialele necesare, menționate mai sus. Dacă ai o mașină de cusut este perfect, deoarece vei realiza masca foarte repede, iar cusăturile vor fi rezistente și mai estetice, dacă nu, cu puțină răbdare poți coase masca și de mână.

  1. Tăierea componentelor pentru mască

În primul rând, vei îndoi materialul pe jumătate. Măsoară dimensiunea potrivită și folosește cretă sau un pix pentru a marca zona unde vei tăia. Același lucru va trebui să-l faci și pentru a decupa materialul de filtrare suplimentară, astfel încât acesta să se încadreze mai bine în mască.

Pentru a te asigura că masca este bine strânsă pe nas, există mai multe posibilități de realizare a măștii: poți tăia materialul sub formă de trapez, conform acestui tipar de mască de protecție sau poți confecționa o mască de protecție cu pliuri, pe care le vei orienta din sus în jos, pornind măsurătoarea din partea de sus a măștii, conform acestui tipar de mască de protecție. Astfel, marchezi pe material semne și îndoi materialul pentru a face trei pliuri, de 1 cm fiecare, pe care le vei prinde cu bolduri.

  1. Cusutul materialelor

În acest pas, bănuim că procedura este destul de simplu de înțeles, deoarece scopul este să facem tiv măștii. În ambele cazuri de tipare de mască de protecție este necesar să lași o toleranță de 1,5 cm în ambele părți ale urechii, pentru a introduce ulterior elasticele. Dacă nu ai la îndemână elastic clasic, poți folosi elasticele din cauciuc sau chiar elastice de păr.

Cum se poartă corect și se dezinfectează o mască de protecție

Organizația Mondială a Sănătății recomandă purtarea măștii de protecție peste nas și gură, ținută aproape pentru a reduce cât de mult spațiul dintre mască și față. Este indicat să se evite atingerea măștii în timpul purtării și să fie schimbată atunci când aceasta se umezește. Când este schimbată, masca trebuie scoasă prin atingerea doar a elasticelor care sunt prinse la urechi. Dacă trebuie să atingi masca, este important să te speli înainte și după pe mâini cu apă și săpun.

De asemenea, ține cont că orice mască de protecție nu trebuie purtată mai mult de trei ore. Este ideal este să ai mai multe astfel de măști, pe care să le înlocuiești după cateva ore de purtare, pe cele utilizate să le pui într-o pungă sigilată și apoi să le speli la temperatură înaltă și eventual să le calci cu fierul de călcat.

Bine de știut!

  • Dacă sunt aplicate două straturi de bumbac, gradul de protecție nu se schimbă foarte mult, dimpotrivă îți vei reduce capacitatea de a respira normal și apare lipsa unei ventilații corespunzătoare.
  • Este de asemenea necesar ca, pe lângă purtarea unei măști de protecție, spălatul pe mâini să fie făcut corect ori de câte ori este nevoie, dar este de preferat și evitarea locurilor aglomerate.
  • Evită să atingi masca pe timpul folosirii, mai ales dacă anterior ai pus mâna pe locuri posibil infectate. Dacă faci acest lucru, spălă-te mâinile înainte cu apă și săpun sau gel antibacterian pe bază de alcool.
  • Înlocuiește masca cu una nouă sau curată dacă aceasta se umezește.
  • Pentru a scoate masca, nu atinge partea din față a măștii, o poți da jos din spate, prin desfacerea elasticelor.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *