5 proiecte creative pentru începători la mașina de cusut

5 proiecte creative pentru începători la mașina de cusut

Cusutul este un hobby incredibil. Și nu spunem acest lucru doar pentru că noi cei de la CusutsiBrodat.ro iubim domeniul croitoriei, ci pentru că este un mod creativ de a-ți petrece timpul, pentru că te stimulează din punct de vedere senzorial, dar și pentru că implică imaginația și puterea de concentrare. Dar, cusutul necesită învățare continuă. Ca în orice domeniu profesional, pentru a deveni bun în ceea ce faci, trebuie să dedici timp și multă muncă.

Și în croitorie este nevoie de timp pentru a dezvolta abilitățile necesare pentru cusut la mașină pentru a face proiecte din ce în ce mai complexe. Însă, în niciun caz nu îți recomandăm să începi cu tipare de croitorie sofisticate, ci te sfătuim să alegi proiecte simple care să nu implice riscul de a strica materiale sau de a frustra că nu reușești ce ți-ai propus să faci. Din mâinile tale pot ieși lucruri incredibile, dacă o iei pas cu pas.

Am realizat o selecție de proiecte de cusut pentru începători pentru a-ți dezvolta abilitățile de cusut. Nu este nimic complicat la aceste proiecte, aveți nevoie doar de o mașină de cusut bineînțeles, de materiale și accesorii de cusut și de… entuziasm.

  1. Pernuța decorativă

Unul dintre cele mai simple proiecte pentru începători pentru mașina de cusut este pernuța decorativă. Am îndrăzni să spunem chiar că este un proiect fundamental, de bază, în călătoria oricui către cusutul la mașină. Dacă ești începător /începătoare în cusutul la mașină este necesar în primul rând să te concentrezi pe perfecționarea cusutului în linie dreaptă și a corectării elementelor de bază. Pentru că odată construită o bază puternică vei putea trece mai departe către lucruri mult mai complicate, cum sunt obiectele vestimentare.

Fețele de perne reprezintă proiectul perfect pentru orice începător în croitorie. Începe cu o opțiunea fără fermoar – vei învăța să coși fermoare mai târziu – și experimentează cât mai multe materiale cu modele distractive pentru pernuțele din casa ta sau pentru mobilierul de grădină.

 

Ceea ce trebuie să iei în calcul în crearea husei pentru pernuță ca de altfel în orice proiect de croitorie este măsurarea corectă a materialului. Dacă vorbim de o față de pernă plic, cu dimensiunile 50x50cm, ia în calcul ca 3 cm să fie ocupați de cusătura de interior și surfilare, deci asta înseamna să tai materialul la dimensiunea 53 cm. Pentru partea din spate, unde se va forma practic plicul (pe unde se va introduce perna în fața de pernă), se vor măsura două bucăți de material, cu dimensiunea de 53 cm x 30 cm.

Se începe în primul rând prin a coase marginile plicului, zona din spate a feței de pernuță. Se va face un tiv dublu pentru a exclude complet riscul de a se destrăma materialul, mai ales că e  probabil vei spăla fața de pernă de mai multe ori, ceea ce înseamnă să tot îmbraci și dezbraci perna. După aceea, se așază părțile astfel încât să creezi un pătrat perfect. Se coase drept, de jur împrejurul marginei feței de pernă (pe dosul feței de pernă), apoi se surfilează, pentru a nu permite materialului să se destrame.

2. Geanta shopper

Ideală pentru cumpărături de zi cu zi, pentru mers la plajă și de ce nu pentru a ajuta mediul înconjurător prin evitarea folosirii pungilor de plastic, o geantă shopper de pânză sau bumbac tare este un proiect de cusut la mașină foarte bun pentru o începătoare. Acest mic proiect minunat este ideal pentru cei fără experiență în cusutul la mașină, nu este deloc complex și în plus nu ai nevoie de o mulțime de materiale. Ideal ar fi să alegi un material rezistent pentru că fie îți vei căra cărțile de școală, fie vei purta la tine această sacoșă pentru cumpărături de moment și vei avea nevoie de o geantă de încredere.

Principiul de cusut este foarte simplu, vei tăia materialul sub forma unui dreptunghi, de lungimea dorită, raportat am spune noi la înălțimea corpului tău, căreia îi vei pune două toarte. Recomandarea noastră este ca toartele să fie făcute din mai multe straturi de material sau dacă ai posibilitatea să incluzi în interior un burete cu o grosime foarte mică de 1cm.

3. Săculeț pentru depozitare

Un săculeț cu cordon de tragere este un proiect fantastic pentru început. Acest proiect simplu este distractiv și super util. Dacă tocmai ai început să coși la mașină, un săculeț cu șnur te va ajuta să găsești rapid șosetele din sertarul cu lenjerie, ațele de cusut din atelierul de croitorie, piesele dintr-un joc de societate al copilului, să depozitezi în siguranță alimentele în bucătărie sau să-ți protejezi pantofii din piele întoarsă de praf.

Nu ai nevoie de materiale sofisticate, te poți folosi de bucăți rămase de la alte proiecte, de o bucată de material de la un articol de îmbrăcăminte vechi (de la o pereche de jeansi de exemplu) sau pur și simplu reunești câteva bucăți diferite de material și vei crea un săculeț multicolor, foarte vesel. Nu uita ca în partea superioară, tivul să fie cât mai lat pentru a lăsa loc introducerii unui cordon subțire sau al unui șiret.

4. Husă pentru electronice

Dacă ai un obiect electronic căuia i-ai pierdut cutia originală sau vrei să-l protejezi de praf, așa cum este un termometru digital, o tabletă sau chiar telefonul mobil, poți face propria husă simplă. Tot ce îți trebuie sunt două bucăți de material suficient de mari încât să acopere dispozitivul, eventual o bucată de fleece pentru căptușeală și o mică bucățică de bandă velcro.

Vei tăia o bucată de material cu 2 – 3 cm mai mare decât tableta, să zicem, și una cu o lățime cu 6 cm mai mare, unde se va afla și sistemul de închidere tip plic.

5. Bavețică pentru bebeluși

Un prosop moale poate fi transformat foarte ușor în câteva bavețele pentru bebelușul tău sau dacă ai o bucată de bumbac organic cu atât mai bine. Desenează forma potrivită (te poți inspira ca dimensiune după un body al copilului) cu creta de croitorie, coase-i la mașină marginile, și atașează-i două șnururi. Dacă vrei să eviți șnururile la fel de ușor poți face o bavețică cu clapete în zona din spate, prinse cu velcro.

Cusutul la mașină, ca și în cazul multor hobby-uri, necesită timp pentru a te perfecționa. Dacă vei coase la mașină regulat, garantat vei observa progrese. Cu fiecare oră petrecută în fața unei mașini de cusut, exersând și testând, îți vei dezvolta abilitățile de cusut și vei vedea cum din mâinile tale ies adevărate minunății.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *