10 obiceiuri bune de cusut la mașină care duc la cele mai bune rezultate
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru tine în momentul în care începi să înveți să coși la mașină este să deprinzi de la început obiceiurile bune, deoarece știm cu toții că este mult mai greu să renunți ulterior la un obicei rău. Poți folosi cele mai bune materiale și echipamente, și totuși, proiectele tale la mașina de cusut se vor dovedi mai puțin eficiente și îți va lua mai mult timp să le faci.
Mai ales dacă ești începătoare în croitorie, anumite secrete și modificări simple în modul tău de lucru te pot ajuta să-ți construiești obiceiuri bune și corecte atunci când coși la mașina de cusut. Stăpânirea acestor elemente de bază îți va oferi o bază solidă și mai multă eficiență pentru fiecare proiect, de la cel mai simplu la cel mai complex.
Așadar, iată 10 obiceiuri de cusut la mașină pe care ar trebui să te concentrezi de la bun început în croitorie sau de care ar fi bine să ții cont pentru a avea parte de cele mai bune rezultate:
-
Pregătește-ți materialele înainte de a te apuca de cusut
Materialul, indiferent dacă provine de la magazinul de artizanat sau de la un magazin specializat de țesături, este tratat pentru a te asigura că arată și se comportă bine. Înainte de a începe marcarea modelelor sau croirea, asigură-te că este bine întins, de preferat ar fi bine să fie întins cu fierul de călcat. De asemenea, o idee foarte bună ar fi chiar să speli materialul conform instrucțiunilor de îngrijire, deoarece acest lucru va elimina orice substanță, excesul de colorant și va preveni micșorarea, mai ales dacă vorbim de țesături cu fibre retractabile.
-
Ține cont de tipare de croitorie sau de instrucțiuni
Înainte de a începe un proiect nou, asigură-te că te-ai familiarizat cu întregul proces care implică măsurat, tăiat și cusut. Aceasta înseamnă examinarea cu atenție a tiparelor de croitorie, citirea recomandărilor din carte sau din materialul după care lucrezi, astfel încât să înțelegi care sunt pașii de lucru în ordinea corectă și eventualele modificări pe care le poți face. De asemenea, în acest domeniu, regula de aur ”măsoară de două ori și taie o dată” se aplică atât începătorilor, cât și celor cu experiență.
Așadar, nu uita, citește întotdeauna instrucțiunile complete, nu pe bucăți, înainte de a începe proiectul de croitorie.
-
Păstrează-ți foarfecele doar pentru material
Așa cum acorzi grijă mașinii de cusut, așa trebuie să acorzi atenție și accesoriilor de croitorie. Una dintre ustensilele importante în croitorie sunt foarfecele, așadar păstrează-le într-o stare cât mai bună respectând o regulă simplă dar foarte utilă: păstrează foarfecele pentru țesături doar pentru a tăia aceste materiale și foarfecele din hârtie doar pentru hârtie. Aceasta este o regulă de bază în croitorie, adică să nu folosești foarfecele pentru materiale pentru nimic altceva. Nu contează care sunt circumstanțele, dacă ai nevoie în casă pentru diverse activități, evită să faci acest lucru. Deci, ar trebui să ai întotdeauna foarfecele ținute într-un loc special în care nimeni să nu aibă acces la ele, mai ales dacă atelierul de croitorie este acasă, unde ceilalți membri ai familiei au acces.
-
Salvează-ți proiectele
Acest obicei este foarte important dacă lucrezi la un produs nou pentru prima dată sau dacă folosești tehnici pe care nu le-ai mai făcut până acum. Salvează-ți ideile, tehnicile folosite, pe un caiet sau într-un folder cu poze, pentru a reveni asupra lor după o perioadă de timp când va fi nevoie să aplici aceleași metode sau aceleași tipuri de cusături mecanice (link articol Cusături mecanice).
-
Nu lucra când ceva te distrage
Executarea mai multor activități în croitorie seamănă foarte mult cu a conduce și a citi în același timp. De aceea, una dintre regulile de bază în croitorie care ar trebui să devină un obicei este acela de a nu folosi niciodată o mașină de cusut în timp ce te distrage ceva, pentru că poți suferi răni destul de severe. Poți asculta muzică sau un audiobook în timp ce coși la mașina de cusut, dar dacă înveți o cusătură nouă, cel mai înțelept ar fi să-ți acorzi timp să te concentrezi.
-
Lucrează la un singur proiect
Știm că este la modă multitasking-ul, să lucrezi la mai multe proiecte simultan, să încerci să te autodepășești. Pe termen scurt este în regulă, dar pe termen lung acest lucru va duce la haos. De altfel, dacă intenționezi să faci un număr mai mare de produse din același model, cel mai bine este să lucrezi la ele, unul după altul, mai degrabă decât să combini diferite proiecte și să treci de la un produs la altul care nu au legătură între ele. Riscul de a greși în acest caz este foarte mare.
-
Păstrează-ți mașina de cusut și accesoriile în formă bună
Dacă ești începătoare în croitorie, unul dintre obiceiurile bune este acela de a-ți curăța și regla frecvent mașina de cusut după fiecare folosire. De asemenea, câteva minute de îngrijire la fiecare câteva săptămâni te pot scuti de probleme și costuri suplimentare pentru reparații, mai târziu. Verifică acele de cusut și boldurile și aruncă-le pe acelea care sunt îndoite sau care prezintă rugină. Verifică dacă foarfecele sau cuțitașele pentru butoniere sunt ascuțite sau dacă mosorelele de ață sunt într-o stare bună . Nici măcar elementele adiacente nu ar trebui să fie neglijate, cum ar fi spălarea periodică a husei de la masa de călcat.
-
Nu ține acele în gură
Următorul obicei te poate surprinde, dar crede-ne este destul de des întâlnit așadar nu ține acele sau boldurle în gură. Posibil ai auzit sau chiar ai văzut croitorese cu experiență că țineau boldurile în gură pentru a fi mai eficiente, dar este un obicei foarte periculos. Nu se știe niciodată când ceva îți poate provoca tusea sau te poate face să râzi, așadar evită să capeți acest obicei. Este într-adevăr foarte periculos. Așadar, o idee mai bună ar fi să-ți creezi o mică pernuță cu magnet pentru bolduri pe care să o ai tot timpul lângă tine.
-
Marchează modificările care trebuie făcute
Crezi că îți vei aminti exact unde este acea crestătură? Cât trebuia să scurtezi? Toate acele mici semne făcute cu creta de croitorie sau boldurile sunt mai mult decât sugestii utile, în special când ești începătoare în croitorie. Este ușor să sari peste ele și să câștigi timp, dar proiectele tale pot suferi modificări, în unele cazuri iremediabile. Asigură-te că marchezi ajustările și modificările care trebuie făcute, atât liniile de cusătură, cât alte tipuri de retușuri de croitorie, pentru a obține întotdeauna rezultatul dorit.
-
Nu uita să faci pauze
Este foarte ușor să te lași absorbit/ă în munca ta, încât să uiți complet când a trecut timpul. Până când… faci o greșeală. Poate că ai posibilitatea să repari greșelile sau să înlocuiești piesele deteriorate, dar acest lucru poate însemna timp și bani pierduți. La intervale regulate de timp, fă scurte pauze pentru a te întinde, pentru a bea apă sau pentru a vorbi cu cineva. Dacă știi că îți este dificil să îți amintești acest lucru, setează-ți un cronometru. Chiar dacă pare că îți contorizezi munca, este un obicei sănătos care îți aduce beneficii pe mai multe planuri.
Se spune că obiceiurile bune de deprind în copilărie. Noi credem că același lucru se aplică și în croitorie ca în multe alte domenii, de aceea cel mai bine ar fi să dobândești de la bun început tehnicile corecte și obiceiurile bune de lucru pentru a obține cele mai bune rezultate.
Lasă un răspuns