Totul despre damasc. Ce trebuie să știi despre acest material

Totul despre damasc. Ce trebuie să știi despre acest material

Cunoscută pentru modelele sale complicate și reversibile (modelul se reflectă pe ambele părți), țesătura damasc este apreciată, în special, pentru decorațiunile sale. În aceste zile, a devenit ușor să faci modele de damasc incredibil de complexe cu mașinile textile moderne. 

În mod tradițional, pânza de damasc era făcută dintr-o varietate de materiale textile diferite, inclusiv mătase, in, bumbac sau lână, dar acum sunt disponibile și țesături sintetice damasc (din celofibre).

Țesătura Damasc în istorie

Mult timp s-a crezut că începuturile acestui material ar fi avut loc în China, în anul 300 î.Hr., însă abia în timpul Evului Mediu a fost folosit ca o tehnică de țesut. Nu este clar exact când popoarele din Orientul Mijlociu au început să țeasă pânzeturi în modele tip damasc, dar istoricii au consemnat de mult timp că damask, tabby, twill, tapiserie și lampas sunt cele cinci produse textile principale ale zilelor de glorie ale Bizanțului și Arabiei.

Prima mențiune despre “damask” în Occident apare într-un document din Franța secolului al XIV-lea. La acea vreme, națiunile din interiorul granițelor Franței și Italiei moderne erau centrele comerciale ale lumii, astfel încât majoritatea tipurilor de textile au fost inspectate și clasificate de negustorii francezi la un moment dat sau altul. Până în Evul Mediu, popularitatea acestui stil de țesătură a scăzut peste tot în afară de Spania, rămasă sub ocupație musulmană până în secolul al XV-lea.

În timp ce mătasea a rămas cel mai popular material pentru damasc de-a lungul Renașterii și Iluminismului, în Europa de Vest, viermii de mătase din Asia fiind foarte departe, țesătorii au început să experimenteze damascul de lână și bumbac. Astfel pânza de damasc de mătase a devenit un element de lux rezervat nobilimii.

Primele lenjerii de pat din damasc au fost țesute în Europa de țesătorii italieni, care foloseau spre deosebire de războaiele de țesut obișnuite și standard, războaie de țesut speciale cu două hamuri, care permiteau crearea de modele mai complicate. Istoria damascului a fost revoluționată de inventarea războiului de țesut, Jacquard în 1804, țeserea devenind mai ușoară și mai rapidă, deoarece operatorul putea controla fire individuale de bătătură.

De ce este damascul special?

Chiar dacă în zilele noastre pânza de damasc și-a pierdut din grandoare, deoarece este mai ușor și mai ieftin de făcut, modelele complicate țesute în țesătura damasc rămân artefacte culturale de la multe popoare și societăți diferite de-a lungul istoriei, adevărate piese esențiale ale istoriei și culturii.

Țesutul damascului se realizează folosindu-se un fir de urzeală împreună cu un fir de bătătură. Este realizat prin diferite tehnici de țesut și poate fi compus în proporție de 100% dintr-o anumită fibră textilă sau dintr-o combinație de fibre. Este considerat special datorită modelului inclus direct în țesătură și nu imprimat. 

Practic, acest damasc reprezintă o țesătură formată din numeroase straturi de fire, realizată din bumbac, fibre sintetice, mătase sau din alte fibre textile. Datorită modului în care este realizat, damascul este un material premium, extrem de puternic și durabil, reversibil, cu modele inovative și cu un aspect strălucitor.

În mod tradițional, era foarte dificil să se țeasă țesătura damasc. Doar cu războaie de țesut convenționale disponibile, o singură tapiserie damask putea dura săptămâni pentru a fi țesută. Inventarea războiului de țesut Jacquard computerizat a făcut posibilă automatizarea producerii țesăturii de damasc, ceea ce a redus costurile și a îmbunătățit și mai mult accesibilitatea la textilele damasc.

Damasc versus alte țesături

Numele de damasc dat bumbacului egiptean este datorat orașului Damasc, care era un renumit port comercial activ de pe drumul mătăsii. Clima uscată și caldă din Egipt a favorizat culturile de bumbac, iar calitatea bumbacului egiptean era dată de firele mult mai lungi, mătăsoase și subțiri decât ale bumbacului obișnuit. Ca rezultat și calitățile bumbacului egiptean: finețe, densitate, rezistență, respirabilitate.

Damascul și brocartul sunt țesute diferit, chiar dacă sunt folosite în scopuri comune. Brocartul este format din mai multe culori de fir, toate țesute împreună într-un model, iar damascul constă, de obicei, dintr-o singură culoare de fir. 

Damascul este de obicei mai plat decât brocartul, deoarece modelele brocartului trebuie să apară în relief și ridicate, dar țesătura nu este reversibilă. Există, de asemenea, diferențe în procesul de țesut în sine, țeserea brocartului duce adesea la fire libere care se destramă cu ușurință. Pânza de damasc este mai durabilă, chiar dacă în general este disponibilă numai într-o singură culoare de fire, dar cu mai multe tonuri și texturi.

Damascul în proiecte de cusut

Coaserea țesăturii damasc ar trebui să fie ușoară, deoarece folosește țesături strânse, mai ales dacă este vorba din damasc făcut din bumbac sau in. O țesătură de bumbac sau in strâns țesută își păstrează forma și rezistă la croire și destrămare. Mai mult damascul, în general, nu se întinde.

Deși se poate spune că scopul principal al pânzei de damasc este utilizarea pentru aplicații de decor și lenjerii de casă, această țesătură iconică este, de asemenea, utilizată în îmbrăcăminte și accesorii într-o oarecare măsură.

  • Damascul și lenjeriile de pat

Damascul alb poate fi folosit pentru numeroase idei de amenajări, atât clasice, cât și moderne. Lenjeriile de pat din damasc satinat sunt un accesoriu modern, atemporal și elegant care vor transforma orice pat într-un adevărat colț de relaxare, odihnă și liniște. Lenjeriile de pat din damasc egiptean sunt extrem de moi, netede, relaxante, confortabile și foarte plăcute la atingere. 

Sunt ideale pentru sezonul rece deoarece mențin căldura, dar sunt potrivite și pentru vară pentru că se adaptează foarte ușor temperaturilor din dormitor, oferind confort și un somn cât mai relaxant. Sunt durabile și în afara aspectului wow, întreținerea este foarte ușoară. Lenjeriile de bumbac damasc nu au nevoie să fie călcate, păstrându-și imaginea excelentă indiferent de gradele la care sunt spălate (trebuie ținut cont de indicațiile etichetei).

  • Damascul în îmbrăcăminte

Datorită rigidității sale, pânza de damasc nu este de obicei potrivită pentru îmbrăcămintea de zi cu zi. Apariția țesăturilor sintetice a făcut posibilă producerea unui damasc mai fin și mai mulabil, dar totuși, aplicațiile principale ale damascului în modă sunt îmbrăcămintea de seară, jachetele și alte articole de îmbrăcăminte relativ rigide, care sunt concepute pentru a fi oarecum rezistente la intemperii.

  • Damascul pentru accesorii

Eșarfele, gențile de mână și bagajele sunt toate aplicații comune ale damascului, care profită impermeabilitatea și de rezistența acestuia la deformare. Pentru accesoriile care sunt purtate aproape de piele, se folosesc pentru damasc fibre mai moi, cum ar fi mătasea. Fibrele sintetice sunt utilizate în mod obișnuit pentru bagaje și alte obiecte grele de care ai putea avea nevoie pe tot parcursul zilei.

  • Damascul în decor

De la perdele la tapițerie și la covoare, găsim damasc peste tot în interiorul casei. Tapițeria este cea mai comună aplicație de decor a acestuia; iar canapelele din damasc sunt iconice. Damascul este, de asemenea, foarte popular ca material pentru perdele, draperii, și este uneori posibil să se folosească damasc și pentru covoare ușoare.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *