Tips & Tricks: Cum coși corect un nasture și de ce accesorii de croitorie ai nevoie

Tips & Tricks: Cum coși corect un nasture și de ce accesorii de croitorie ai nevoie

Nasturii au fost folosiți din cele mai vechi timpuri la închiderea hainelor sau cu scop ornamental. Aceste mici piese de accesorizare a vestimentației au evoluat de-a lungul timpului și au ajuns în prezent să se găsească în toate mărimile, formele și nuanțele. Fie că sunt simpli și clasici sau foarte eleganți și strălucitori, nasturii oferă personalitate hainelor sau articolelor pe care sunt cusuți.

Coaserea unui nasture este una dintre primele abilități de cusut pe care le învață oricine. Nu ar trebui să faci mereu un drum la croitor ori de câte ori ai nevoie să coși un nasture, fie el de la bluze, pantaloni, fuste, sacou sau palton. Cu atât mai mult dacă ești în criză de timp și un mic nasture îți poate strica planurile. 

Citește acest articol și vei învăța ce accesorii de croitorie îți trebuie pentru a coase corect un nasture și cum coși nasturii la mașina de cusut.

Tipuri de nasturi

În primul rând, e bine să cunoști că există două categorii principale de nasturi: nasturii cu picior și nasturii cu găuri. Cei din urmă pot fi și ei împărțiți în nasturi cu două și cu patru găuri. Există și cazuri speciale de nasturi cu trei găuri. 

În funcție de aspectul lor există nasturi plați, de toate formele și culorile. Cei mai versatili sunt cei din plastic, dar există și nasturi din lemn, metal, sticlă, textili și chiar ceramică. De asemenea, vei găsi nasturi tip insignă; nasturi cu buclă pe partea din spate (shank); nasturi pentru blugi (stud); nasturi alungiți triunghiulari (toggles) pentru sistemul de prindere cu buclă (brandemburguri); nasturi decorativi. 

Accesorii pentru coaserea nasturilor

Dacă vorbim de coaserea nasturilor de mână, nu ai nevoie de foarte multe accesorii de croitorie: ac, ață și foarfece pentru a îndepărta excesul de ață. Opțional, poți avea nevoie de ace cu gămălie, sau cretă subțire pentru a fixa poziția nasturelui. 

Foarte importantă este alegerea aței care nu numai că trebuie să fie în nuanța nasturelui, dar nu trebuie să fie diferită față de ața cu care sunt cusuți ceilalți nasturi. Mai mult ar fi bine să fie o ață rezistentă, pentru ca acesta să reziste mai mult la solicitări. Acul cu care va fi cusut nasturele ar trebui să fie rezistent și subțire, astfel încât să poată intra cu ușurință prin găurile nasturelui. Altfel, se poate îndoi, rupe sau dispărea în straturile de material.

Dacă vrei să coși nasturii la mașină îți trebuie bineînțeles piciorușul special pentru mașină de cusut. Aproape toate mașinile moderne de cusut, chiar si cele destinate nevoilor casnice, au standard un set de picioare, printre care se află și un picior pentru coaserea nasturilor. De asemenea, i se potrivește o placă specială, care ajută la configurarea mașinii pentru a crea bucle pe produs. Mai ai nevoie ca accesorii de croitorie, de o foarfecă și ața pe care o alegi în funcție de culoare și rezistență.

Cum se cos corect nasturii

După ce ai găsit un nasture la fel ca ceilalți de pe articolul de îmbrăcăminte, îl vei coase în funcție de tipul lui.

Cum se cos nasturii cu picior

  • Pasul 1 – Pune ața în ac, în două, în trei, în funcție de cum sunt cusuți ceilalți nasturi. Dacă vrei ca nasturele să reziste pune ața în mai multe, apoi fă un nod pentru a fi sigură ca nu se va desface pe măsură ce coși. În medie, pentru a coase un nasture, e nevoie de 20 cm de ață.
  • Pasul 2 – Începe prin a poziționa nasturele în rând cu ceilalți, creează un punct de ancorare punând un ac sau făcând un semn cu creta. Dacă nasturele pe care vrei să-l coși înlocuiește un nasture căzut, te poți lua după urma lăsată și fixează nasturele în același loc.
  • Pasul 3 – Împunge-ți materialul cu acul cu ață astfel încât nodul să rămână pe dosul obiectului de îmbrăcăminte și apoi trece acul prin piciorul nasturelui.
  • Pasul 4 – Repetă operația de trecere prin material – trecere prin picior de 3-4 ori, pentru ca legătura să fie rezistentă și să nu se rupă ușor. Atenție, la fiecare înfigere a acului ața trebuie să treacă prin aproape aceeași gaură.
  • Pasul 5 – Înainte de a termina de cusut, se trece cu ața de două-trei ori în jurul piciorului nasturelui și se obține întărirea finală a cusăturii.
  • Pasul 6 – La final se face un nod solid pe dos pentru siguranță că nu se desface cusătura. Restul aței se taie cu foarfeca. 

Cum se cos nasturii cu două găuri

Nasturii cu două găuri se cos la fel ca și cei cu picior, doar că trebuie să faci în plus două lucruri:

  • Alege culoarea potriviță pentru ață, aceasta fiind la vedere.
  • Când coși un nasture plat, cusătura trebuie să fie lejeră, pentru ca la sfârșit să poți învârti ața în jurul firelor dintre nasture și țesătură, astfel încât să formezi un fel de picioruș. Datorită acestuia trecerea nasturelui prin butonieră nu va fi forțată. 

Chiar dacă nu sunt accesorii de croitorie, un bețisor de chibrit sau o scobitoare îți pot servi ca distanțatori. Înainte să prinzi nasturele, așază între acesta și bucata de material ”accesoriul” pentru distanțare. La sfârșit, nu mai trebuie decât să îndepărtezi chibritul sau scobitoarea și să înfășori de mai multe ori ața pe sub nasture.

Cum se cos nasturii cu patru găuri

Pentru nasturii cu patru găuri trebuie să te decizi, dacă îi coși cu model în cruce sau în paralel. Există rar și cazuri când se cos nasturii cu model pătrat, în Z sau unghiular.

  • Pentru cusătura în cruce

Fă un semn mic în X înainte de a începe să coși nasturele. După ce ai marcat locul, poziționează nasturele deasupra cusăturii, treci cu acul prin una din găuri, apoi treci cu acul prin a doua gaură, astfel încât să formezi din ață o diagonală. Împunge materialul cu acul cu ață și de pe dos te întorci pe față și trasezi și cea de-a doua diagonală până obții forma X. 

Pentru siguranță ca să nu te încurci, fixează un alt ac, un bold, sau o scobitoare sub cusătură, astfel vei obține și puțină distanță a nasturelui față de material pentru a lăsa loc de întărire. După ce ai reușit cusătura în X, repetă operația de mai multe ori pentru a da rezistență, sau pune ața în patru și vei face operația o singură dată. 

Înfășoară ața sub nasture, exact ca la modelul nasturelui cu picior, pentru o legatură strânsă și pentru a se forma piciorușul care facilitează trecerea prin butonieră. În felul acesta șansele ca nasturele să se desprindă din nou vor fi diminuate. Încheie la fel cu un nod strâns pe dosul hainei.

Cum se cos nasturii la mașina de cusut

Poți coase nasturii și la mașina de cusut, în special dacă ai un atelier de croitorie. Aceștia se pot coase cu două sau patru găuri de prindere. Lucrarea de coasere a nasturii cu ajutorul unei mașini de cusut trebuie făcută prin selectarea cusăturii „zig-zag”, la viteză mică. 

Este important să selectați lățimea corectă a cusăturii, egală cu distanța dintre găurile din nasture, pentru a evita ciobirea ochiului acului. Un ac obișnuit este potrivit, cu excepția cazului în care materialul cere altfel. Același lucru este valabil și pentru ață.

Tips & Tricks

  • De multe ori piesele vestimentare vin cu unul sau cu mai multi nasturi de rezervă. Recomandarea noastră este să-i aduni pe toți într-o cutie, împreună cu alte articole de mercerie. Eventual înainte de a-i depozita, fixează-i în funcție de culori ori pe mărimi. 
  • Grosimea firului de ață trebuie să corespundă mărimii nasturii și articolului la care este cusut. De exemplu, pentru a coase un nasture pe o cămașă de vară, nu folosi o ață groasă. 
  • De multe ori pentru a nu deforma materialul, dar și pe criterii estetice, poți folosi un nasture mic suplimentar, care va fi cusut în interiorul obiectului de îmbrăcăminte în același timp cu nasturele principal. În acest caz, materialul se află între cei doi nasturi, stresull asupra monturii este redus, făcându-l mai durabil.
  • Pentru mai multă siguranță că nasturii nu se vor rupe ușor și astfel nu îi vei mai pierde, treci cu pensula înmuiată în lac transparent de unghii chiar peste firele de ață care-i țin prinși de țesătură.

Știai că în Elveția, la Freiburg, există un muzeu al nasturilor, unde se află peste 100 000 de modele de nasturi, colecționați din toate epocile?

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *