Catifea în proiecte de croitorie – secretele unuia dintre cele mai prețioase materiale
Catifeaua este un material elegant, cu o strălucire aparte. Textura netedă a catifelei vorbește despre lux, rafinament și eleganță, iar dacă ne uităm în trecut, în vremea regilor și a reginelor, o vedem frecvent folosită în hainele regale. Există diferite tipuri de catifea realizate din diferite amestecuri de fibre. Catifeaua naturală este o țesătură foarte ușor de recunoscut, cu o textură unică realizată în mod tradițional din mătase, în care firele tăiate sunt distribuite într-o grămadă densă.
Procesul de fabricaţie al catifelei a fost timp de secole un secret bine păstrat. Atât domnițele, dar și domnii din marea aristocraţie au fost fascinați de finețea şi strălucirea catifelei, de aceea este unul dintre cele mai luxoase materiale din istoria modei.
Istoria catifelei – de la catifea din mătase la catifea din poliester
Deşi nu este foarte clară originea catifelei, se crede că ar proveni dintr-un oraș vechi din Persia, numit Kathifet. Realizată inițial exclusiv din mătase, catifeaua era un material foarte scump, de aceea era folosit cu precădere de nobili și regi. Ţesătura este caracterizată de prezenţa firelor foarte dese, perpendiculare pe suprafaţa materialului, care sunt mai scurte de un milimetru. De aici şi senzaţia plăcută la atingere.
Se pare că această tehnică, în care firele sunt aşezate perpendicular şi tăiate scurt printr-o tehnologie manuală, datează de acum 2000 de ani î.Hr. Multă vreme catifeaua a provenit din ţările Orientului Mijlociu, mai exact din zona rutei Drumului Mătăsii, iar modul în care se obţinea materialul era un secret bine păzit şi transmis din tată în fiu, în interiorul breslelor.
Italia a devenit centrul catifelei în Europa, iar în perioada Renascentistă s-a folosit din abundență catifea, nu numai în confecționarea hainelor, ci și în tapiserii, decorațiuni, mobilier sau tapet. Catifeaua și-a făcut manifestată prezența rafinată în toate epocile, înclusiv în anii 20 când rochiile doamnelor erau confecționate în mare parte din această țesatură.
Catifeaua a rămas până în anii Revoluției Industriale unul dintre cele mai luxoase materiale, destinate ca și în trecut oamenilor înstăriți. Dar, acest lucru a început să se schimbe, după cel de-al Doilea Război Mondial, când s-a obținut catifea din fibre sintetice, ceea ce a făcut ca materialul să devină foarte accesibil.
Catifeaua vine într-o gamă de amestecuri, inclusiv bumbac, rayon și nailon. Catifeaua din microfibre este o catifea artificială care folosește poliester. Este rezistentă la pete și la frecare de aceea este folosită în special pentru tapițerie. Dar, catifeaua de cea mai bună calitate este realizată din mătase cu un număr mare de fire.
Cum coși catifea la mașina de cusut
Cunoașterea unei țesături este esențială pentru înțelegerea specificațiilor și a cerințelor speciale. Un proiect de cusut de succes începe cu selectarea materialului corect pentru tiparul potrivit. Catifeaua este un tip de țesătură pretențioasă, care adaugă o notă de rafinament oricărui proiect, dar, ca orice material prețios este bine să știi cât mai multe lucruri despre cum trebuie să-l coși pentru a obține cele mai bune rezultate.
Procesul de tăiere a catifelei este foarte similar cu cel al mătăsii sau a altor țesături fine. Primul și cel mai important lucru de știut este că trebuie să tai catifeaua într-un singur strat. De asemenea, este esențial să tai toate piesele modelului ales, în aceeași direcție. În mod normal, catifeaua pare că se scurge în jos, ceea ce înseamnă că, atunci când treci mâna din partea de sus în jos, catifeaua se va simți netedă. Pentru a ușura procesului de tăiere folosește un cutter rotativ și greutăți de croitorie.
Croitoresele cu experiență știu că nu este ușor să coși catifea. Pentru o catifea subțire se poate folosi un ac subțire de dimensiunea 70, pentru o catifea elastică poți coase cu acul standard al mașinii de cusut cu dimensiunea de 75, dar pentru o catifea groasă cel mai bine este să alegi ace de cusut la mașină cu o tijă ceva mai groasă.
De asemenea, din cauza grămezii de fire, setarea tensiunii mașinii ar putea fi puțin prea strânsă pentru a coase catifea, așa că va trebui redusă. Dacă vei coase catifea elastică folosește mașina de surfilat pentru a te asigura că tivul se întinde în mod adecvat. Cusăturile ar trebui să permită aceeași cantitate de întindere ca țesătura în sine.
Odată ce ai făcut ajustările la mașina de cusut, testează pe o bucată de test modul în care este cusută catifeaua și fă ajustări suplimentare, dacă este cazul. Fiecare mașină de cusut și țesătură este diferită, așa că nu exclude testarea materialului.
Caracteristicile catifelei
- Este fabricată din mătase, bumbac sau poliester;
- Este o țesătură rezistentă;
- Este un material dificil de croit și cusut;
- Are aspect rafinat, strălucitor;
- Este călduroasă.
Cum întreții produsele din catifea
- Produsele din catifea trebuie depozitate corespunzător, pentru a evita aplatizarea cutelor; pentru eliminarea cutelor, nu se folosește fierul de călcat, ci este necesar să utilizezi un vaporizator;
- Unele articole vestimentare din catifea pot fi spălate la mașina automată, însă, în general, necesită curățare uscată; citește cu atenție instrucțiunile de pe etichetă.
Cum recunoști o catifea din fibre naturale
Fiind rezultatul amestecului dintre două sau mai multe țesături și mai ales grație tehnologiilor moderne de a imita materialele naturale extrem de fidel, este dificil să recunoști o catifea din fibre naturale față de catifeaua din poliester.
Însă, pentru a afla dacă materialul pe care dorești să-l cumperi sau să investești o sumă mare de bani este realizat din mătase, bumbac sau poliester, se poate efectua testul prin ardere. Dacă mirosul materialului ars este unul de păr ars sau frunze arse, iar cenușa este neagră și sfărâmicioasă, atunci catifeaua are în compoziție țesături din fibre naturale (mătase, bumbac, in). În cazul în care apare un miros de plastic ars, catifeaua are în compoziție țesături sintetice.
Și în prezent catifeaua şi-a păstrat farmecul şi frumusețea. Tocmai de aceea este un material frecvent folosit în creațiile marilor creatori de modă. O singură piesă vestimentară de catifea poate da ţinutei un aer de eleganţă aparte care îți face prezența remarcată. Același efect deosebit se întâmplă și în cazul unei decorațiuni de casă din catifea care are rolul de a înnobila decorul.
Lasă un răspuns