Cum poți să faci perne pentru scaune la mașina de cusut

Cum poți să faci perne pentru scaune la mașina de cusut

Crearea propriilor perne pentru scaunele de bucătărie sau terasă este o modalitate foarte simplă de a revigora o cameră sau pentru a-i oferi terasei tale un aspect nou. În funcție de materialul și culorile alese, pernuțele pentru scaune vor înveseli ambientul sau îi vor da o notă de eleganță care va completa decorul camerei.

Bineînțeles că poți cumpăra perne de scaun gata făcute, dar acestea au de cele mai multe ori dimensiuni standard și rareori se potrivesc exact unui anumit tip de scaun. În plus, dacă vrei perne de scaune personalizate cu decorațiunile din cameră sau cu celelalte obiecte de decor și ai deja o mașină de cusut, atunci cea mai bună alegere este să le faci chiar tu. 

Pernuțele decorative în general, precum și pernuțele pentru scaune, sunt printre cele mai simple proiecte de croitorie, nu ai nevoie de tipare sau de foarte multe abilități în a coase la mașină. 

Aspecte de care să ții cont când vrei să faci perne pentru scaune

Dacă ai decis că acesta va fi următorul tău proiect de croitorie pe care îl vei face la mașina de cusut, atunci iată de ce ai nevoie pentru a face perne pentru scaune:

  • Alege un material gros, rezistent

O țesătură mai groasă, de genul draperiilor, este cea mai bună pentru fabricarea pernelor pentru scaune, deoarece este puternică și va rezista la uzură. De asemenea, poți folosi bumbac gros folosit adesea la proiectele de quilting sau tapițerie. Dacă vorbim de perne pentru scaune de living, poți alege texturi de bună calitate, materiale mai rafinate, cum ar fi amestecuri de pânză sau jacquard țesute, catifea sau tafta.

În funcție de ceea ce preferi, de modelul dorit, poți alege un material pentru ambele fețe (față și spate) sau pentru o notă de efect poți opta pentru două materiale diferite. 

  • Folosește detalii de efect

Pernuța pentru scaun este unul dintre cele mai simple proiecte de croitorie cu care merită să începi dacă nu ai experiență. Acesta este un proiect foarte bun cu care să începi dacă nu ai cusut anterior la mașina de cusut. Pentru o notă de creativitate poți folosi două materiale diferite pentru partea frontală și cea dorsală, de exemplu poți alege un material uni și un material cu imprimeu. De asemenea, pentru un efect care captează atenția poți face pernuțelor volane sau poți aplica ciucuri pe margine.

  • Alege o nuanță potrivită stilului tău de viață

Un material închis la culoare, rezistent la pete este ideal pentru scaunele de bucătărie sau pentru terasa neacoperită, cu atât mai mult dacă ai copii. Poți folosi acest material închis pe o parte, iar pe cealaltă unul colorat pe care îl poți folosi atunci când nu utilizezi bucătăria. 

  • Creează legături de prindere

Din materialul pernuței trebuie să confecționezi și cordoanele de prindere a pernei pentru scaun. Acestea sunt cusute pe marginea pernei, apoi le legi pur și simplu în jurul spătarului scaunului, pentru a ține perna pe loc. 

În funcție de modelul scaunului, vei face sistemul de prindere potrivit. Dacă vorbim de un scaun fără spătar, tip taburet, pernuțele pot avea legături de prindere tip velcro pentru partea de jos a șezutului. În definitiv, nu contează pentru ce tip de prindere optezi, asigură-te că este suficient de puternic pentru a ține fixă perna scaunului.

  • Alege o umplutură lavabilă

Umplutura din fibră de poliester este cea mai bună variantă cu care să umpli pernuța pentru scaune, deoarece este destul de ieftină, ușor disponibilă și complet lavabilă. Astfel, poți spăla pernele de scaun la mașina de spălat dacă se murdăresc, apoi umplutura se va usca odată cu materialul.

5 pași pentru a coase la mașină o pernuță de scaun

Este mai simplu ca oricând să-ți creezi propriul model de pernă de scaun, nu trebuie decât să ții cont de câțiva pași:

Pasul 1. Luați o hârtie și pune-o peste scaunul căruia vrei să-i faci o pernuță. Măsoară până la marginea scaunului cu creionul și marchează unde vor merge legăturile de ambele părți ale suporturilor din spate ale scaunului.

Pasul 2. Tiparul pernei trebuie să fie mai mare decât scaunul real, deoarece odată umplută pernuța și cu anumite detalii adăugate (folosirea nasturilor decorativi), o va face mai mică. Adaugă 2 cm în față și în părțile laterale ale modelului, dar lasă marginea din spate la fel, deoarece acolo vei prinde cordoanele.

Pasul 3. Adaugă un spațiu de cusătură de 1,5 cm pe tot în jurul modelului, apoi taie cu atenție materialul în jurul acestei linii.

Pasul 4. Poți lăsa pernuța de scaun așa cum este, dar pentru un aspect mai profesional și pentru a ține umplutura la loc, adaugă nasturi. Se găsesc foarte multe tipuri de nasturi în dimensiuni și culori variate, sau îi poți îmbrăca în materialul folosit la pernă. Pentru a acoperi nasturii, mai întâi taie un cerc de material cu un diametru cu 5 cm mai mare decât diametrul nasturilor. Înșiră ața cu acul în jurul marginii cercului de material, așază nasturele în centru și trage firul cât mai strâns în jurul nasturelui. Folosește atâția nasturi câți consideri că pernuța ta are nevoie. Probabil că 8 sunt suficienți, 4 pentru o parte, 4 pentru cealaltă.

Pasul 5. Folosește o ață rezistentă pentru a fixa nasturii – ața folosită în tapițerie este ideală. Treceți acul prin tija nasturelui, apoi în jos printr-un semn de pe partea din față a pernei și afară prin marcajul corespunzător de pe spatele pernei. Treceți acul printr-un alt nasture, apoi înapoi chiar lângă locul în care a ieșit firul și scoate acul prin marcajul din față al pernei, aproape de locul unde a intrat firul de ață. Trage strâns de ață pentru a crea o adâncitură în pernă și pentru a ține bine umplutura. 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *