Lucruri fascinante despre broderie, o poveste țesută în culori devenită artă

Lucruri fascinante despre broderie, o poveste țesută în culori devenită artă

Ne place adesea să spunem că broderia este ca o poveste țesută pe un material, pentru că vorbește prin fire colorate despre oameni, emoții, pasiuni, despre lucrurile frumoase din viața noastră. Până la urmă, scopul broderiei, fie că vorbim de broderia manuală sau broderia computerizată, este acela de a înfrumuseța, de a aduce valoare unui obiect, de a personaliza un lucru la care ții.

În trecut, broderia era considerată ca fiind principala meserie de tradiție veche, pe care femeile o învățau încă de la vârste fragede și pe care o realizau manual. Revoluția industrială a adus schimbări inclusiv în procesele de lucru, astfel s-a trecut de la munca manuală la cea cu ajutorul mașinilor. Nu a fost mult până să apară mașina de cusut simplă. Mișcarea gherghefului în care se prindea firul de cusut era în continuare realizată manual, pentru a urmări desenele trasate în prealabil pe material.

Dar, broderia este mai mult decât un procedeu tehnic străvechi de îmbinare a firelor de ață, broderia a devenit o artă de decorare a unei țesături sau material cu ajutorul unui ac și ață, un tipar sau desen fiind efectiv cusut pe un material. Materialele și firele folosite în broderia tradițională folosite de mii de ani variază de la o regiune la alta și pot fi din in, mătase naturală, aur sau lână. E adevărat, că în prezent, firele broderiilor sunt realizate din bumbac sau rayon, dar încă se folosesc și cele din mătase, in sau lână.

De asemenea, pentru ca broderiile să fie spectaculoase, sunt folosite elemente decorative precum perle, scoici, mărgele, pietre prețioase și semi-prețioase. De când s-a descoperit și până în prezent, broderia a fost și este aplicată pentru ornamentarea hainelor, articolelor de casă cum sunt textilele decorative, tapiseriilor sau veșmintelor religioase.

Câteva lucruri despre broderie manuală

Broderia de mână sau broderia manuală este un tip de cusătură, simplă sau cu volum, unilaterală sau față-verso, cu ”puncte numărate” sau ”liberă”, într-o singură culoare sau multicoloră. Poate deveni o activitate extrem de relaxantă pentru o persoană atentă la detalii, înzestrată cu multă precizie, concentrare și răbdare. Pentru a face o broderie manuală pe o piesă vestimentară sau pe orice alt obiect ai nevoie de materialele potrivite: ace, ațe, cerc, scheme, tipare de broderie.

Avantajul unei broderii manuale este chiar faptul că rezultatul nu este perfect. Chiar dacă într-un loc ai tras ața prea tare sau în alt loc ai tras prea puțin și a rămas o mică buclă, tocmai aceste mici „imperfecțiuni” îi dau căldură și valoare oricărui produs brodat manual.

Există broderia de suprafață în care desenele sau modelele sunt aplicate pe materialul de bază. Acest model se regăsește în mod special în broderia chineză și japoneză. Broderia firelor numărate constă în crearea de tipare prin cusături făcute peste un număr ante-determinat de fire în țesătura de bază. Aceasta se aplică adesea pe panză, țesături din bumbac sau in. Al treilea tip este broderia lucrată în pânză ce constă în coaserea firelor printr-o țesătură tip plasă pentru a crea un tipar dens ce acoperă în totalitate țesătura de bază.

Ce înseamnă broderie computerizată

Atât de mult a evoluat tehnica broderiei, încât în prezent am ajuns să vorbim despre broderie computerizată sau digitală, adică de mașini de brodat, broderie care se realizează prin diferite procedee și tipuri de împunsături, cu efecte variate și de un rafinament deosebit. Tot datorită dezvoltării tehnologiilor și apariția unor mașini de brodat digitale, mult mai performante, a crescut complexitatea modelelor ce pot fi realizate prin broderie într-un timp foarte scurt și în cantități impresionante, cu ajutorul masinilor de brodat specializate. Astfel, broderia a ajuns una dintre cele mai apreciate metode de personalizare și decorare a produselor textile.

Finețea detaliilor unui model poate fi reprodusă ireproșabil prin broderie digitală. Broderia digitală permite utilizarea unui număr mare de tipuri de materiale și economisirea timpul necesar finalizării decorațiunii, un aspect important în prezent, mai ales dacă vorbim de o firmă care oferă servicii de brodat.

Mașinile de brodat digitale din prezent funcționează cu ațe de diferite culori folosite aproape simultan, posedă multiple proprietăți pentru imprimeuri mai simple sau mai complexe, de dimensiuni mici și medii, pe material textil, cu suprafete netede sau neregulate. Cea mai folosită ață de brodat este de polyester (diferite grosimi) deoarece rezistă la multe spălări, de cele mai multe ori mai mult decât produsul, vâscoză, polyester mat, lână sau bumbac.

O mașină de brodat digitală procesează design-ul și stabilește tipul de broderie, dimensiunea, densitatea și culorile cu ajutorul unui software specializat. Orice mașină de brodat computerizată (atât cele casnice, cât și semi-industriale) are în memoria mașinii un număr de modele limitat (de la câteva zeci până la câteva sute, în funcție de model) precum și câteva tipuri de fonturi cu care se pot face personalizări direct pe ecranul mașinii. Orice alt model de broderie se poate crea cu diverse software broderie sau se poate apela la specialiști care oferă servicii de digitizare broderie, care pot realiza modelele dorite.

Avantajele broderiei personalizate

Fie că este vorba de broderia manuală sau broderie computerizată, obiectele capătă o valoare mai mare:

  • Un logo personalizat prin broderie aduce importanță unui brand prin aspectul său exclusivist, rafinat, fiind ușor de remarcat;
  • Orice logo poate fi reprezentat datorită multitudinii de combinatii de culori existente, alegerii diferitelor tipuri de ață și tehnici folosite;
  • Broderia poate fi realizată cu fire clasice sau cu ață fosforescentă (care strălucește în întuneric), cu fire metalice sau din mătase pentru rezultate cu adevărat uimitoare.
  • Broderia este, de asemenea, apreciată și pentru impactul vizual și tactil deosebit, dar și pentru calitatea și rezistența extraordinară a broderiei;
  • Rezistența mare a logo-ului brodat, acesta nu dispare și nu se deterioreaza după spălări multiple; practic, broderia durează câtă vreme produsul există;
  • Este o metodă potrivită atât pentru suprafețe netede, cât și pentru cele neregulate, iar impactul vizual al siglei brodate este deosebit, elementele de design distingându-se prin noblețe și rafinament;
  • Broderia este un element mereu în trend, de aceea o vedem prezentă an de an în multe dintre colecțiile marilor creatori. Aceștia s-au inspirat în mare parte din piesele cusute tradițional, de inspirație etnică.

O broderie poate să transforme o rochie simplă într-o piesă vestimentară rafinată, un logo de brand într-un element deosebit fie că vrobim de materiale promoționale, fie că vorbim de articole de casă, accesorii sau haine.

 

 

 

 

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *