5 pași pentru a alege corect tiparul de croitorie. Chiar dacă ești începător

5 pași pentru a alege corect tiparul de croitorie. Chiar dacă ești începător

Plăcerea de a-ți coase propriile haine și mai ales faptul că acestea ți se vor potrivi perfect te-au determinat să cauți tipare de croitorie? Probabil că ți-ai luat o mașină de cusut, ai făcut câteva proiecte de practică și acum ești gata să-ți coși propriile articole vestimentare. Multe persoane pasionate de croitorie doresc să își creeze propria garderobă pentru că nu găsesc ceea ce caută sau pur și simplu nu se potrivesc cu mărimile standard RTW (ready-to-wear).

Cele mai multe persoane nu îndrăznesc să încerce propriile creații pentru că le lipsește încrederea sau pentru că nu au tiparul potrivit. Și cu siguranță își adresează o mulțime de întrebări. Ce model de tipar de croitorie ar trebui să aleg? Cum îmi aflu mărimea potrivită? Cum îmi iau măsurătorile?

Tipar de croitorie PDF sau model de hârtie

Deci ți-ai găsit un tipar de croitorie cu un model care îți place, acum te întrebi cu siguranță ce vei face? Cele mai multe modele vin în două opțiuni de cumpărare, fie un model de hârtie, fie un model imprimabil PDF. În funcție de preferințele personale, ambele sunt opțiuni foarte bune. Dacă folosești un model de hârtie, de obicei vei urmări dimensiunea de care ai nevoie, astfel încât să poți păstra modelul original dacă ai nevoie de o dimensiune diferită în viitor. 

Dacă folosești un model PDF, va trebuie să îl scoți la imprimantă, să îl lipești și să-l tai la dimensiunea dorită. Avantajul acestuia este că-l poți imprima oricând dacă ai nevoie de un nou tipar de croitorie

Ce dimensiune aleg pentru tiparul de croitorie

Bine, acum că ai ales modelul tău și ești gata să pornești proiectul, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să îți dai seama ce dimensiune este potrivită pentru corpul tău. Pentru a ști acest lucru, va trebui să iei câteva măsurători de bază. Este important să măsori corect, astfel încât piesa vestimentară să ți se potrivească perfect. 

Atât companiile ready-to-wear, cât și atelierele de croitorie, folosesc propriul set de măsurători corporale pentru a-și crea hainele. Adesea, aceste diagrame de măsurare sunt adaptate la baza lor specifică de clienți. 

Așadar, înainte de a alege un tipar de croitorie, este necesar să faci acești cinci pași înainte de a alege o mărime și de a tăia materialul:

1. Măsoară cu atenție corpul

Măsurătorile se fac întotdeauna peste lenjerie, asta înseamnă să porți sutienul pe care cel mai probabil îl vei purta împreună cu bluza sau rochia pe care vrei să o creezi. Apoi compară măsurătorile cu măsurătorile din tiparul de croitorie. Bustul, talia și șoldurile sunt cele mai frecvente măsurători pe care le vei întâlni în majoritatea tiparelor de croitorie.

Metrul de croitorie ar trebui să se potrivească perfect în jurul corpului, fără a fi prea strâns sau prea lejer. Țineți-l confortabil și orizontal.

  • Bust – măsoară cea mai mare parte a pieptului și poartă tipul de sutien pe care cel mai probabil îl porți cu îmbrăcămintea finită.
  • Talie – măsoară cea mai subțire parte a taliei și nu-ți ține respirația.
  • Șolduri – măsoară în jurul celei mai pline părți a șoldurilor. Creează o buclă în jurul șoldurilor, slăbind metrul de croitorie astfel încât să stabilești corect zona cea mai voluminoasă.

Acum compară măsurătorile corpului cu tabelul de măsurători ale corpului din tiparul de croitorie.

2. Măsoară tiparul de croitorie și articole de îmbrăcăminte finite

Măsoară tiparul de croitorie în aceleași locuri în care ai luat măsurătorile corpului (bust, talie, șold) și scade rezervele de cusătură pentru a determina măsura reală și de asemenea verifică tabelul de măsurători finit din tiparul de croitorie ales.

Măsurătorile corecte sunt cele care îți permit să te miști, să respiri și să stai confortabil în orice poziție. Fiecare designer și companie de îmbrăcăminte are propria abordare în acest sens și de aceea trebuie să verifici acest lucru înainte de a alege o dimensiune pe care vrei să o coși tu la mașina de cusut.

3. Măsoară hainele pe care le porți deja

Cu siguranță deții deja articole vestimentare din gama ready-to-wear care ți se potrivesc perfect. Așadar, dacă măsori acele piese de îmbrăcăminte, îți poți lua indicii foarte bune care determină mărimea care ți se potrivește și gradul de lejeritate pe care îl preferi în hainele tale și de ce modificări vei avea nevoie.

 

Alege articole care sunt similare cu tiparul de croitorie pe care vrei să-l coși la mașină. Deci măsoară materialul cu atenție, de exemplu dacă tiparul tău este pentru tricotaje atunci măsoară un articol de îmbrăcăminte din acest material elastic. De asemenea, dimpotrivă dacă o piesă de îmbrăcăminte nu îți place, măsurarea ei îți va oferi informații prețioase. Dacă ai o bluză care este prea strânsă, prea scurtă sau prea lungă, verifică acest detaliu cu tiparul de croitorie ales.

4. Modifică modelul

Potrivirea perfectă între tiparul de croitorie și măsurătorile corpului poate fi descurajantă, dar acest lucru nu înseamnă că nu poți face modificări minore înainte de a coase piesa finală. De exemplu, dacă este necesar, poți prelungi sau scurta ușor modelul. Dacă măsurătorile tale se află între dimensiuni, alege întotdeauna dimensiunea mai mare, deoarece este mult mai ușor să ajustezi o dimensiune mai mare decât una mai mică.

După ce realizezi câteva proiecte de croitorie, vei înțelege mai bine ce modificări generale ai nevoie. De exemplu, uneori este nevoie de prelungirea mânecilor sau a pantalonilor sau poate fi nevoie de o ajustare în zona abdomenului.  

5. Realizează un model de probă

Dacă nu ai încă foarte multă experiență sau folosești un material foarte prețios, după ce ai făcut câteva modificări standard sau minore la tiparul de croitorie ales, poți coase un model de probă dintr-un material de care nu mai ai nevoie. Testează bineînțeles potrivirea dintre materialul final și cel de probă pentru ca rezultatul final să fie cel așteptat. Dacă este posibil, utilizează o țesătură care are aceeași textură și senzație ca materialul final.

Crearea unei piese vestimentare perfecte poate părea descurajantă pentru un croitor la început de drum, totuși nu este un motiv să renunți în a-ți face propriile haine. Arta cusutului și a croitoriei este un domeniu uriaș care necesită mult timp pentru a fi bine stăpânită, așa că ai răbdare și fii pregătit/ă să faci o mulțime de greșeli pe parcurs. Este normal! 

Deocamdată, felicită-te că tocmai ai învățat cum să-ți alegi corect tiparul de croitorie și să-ți faci măsurătorile. Ești cu un pas înainte. Continuă să te bucuri de călătoria ta de cusut și cere-ne ajutorul pe cusutsibrodat.ro dacă ai nevoie de produse de specialitate și sfatul unui expert!

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *