Top 10 lucruri uimitoare despre mașina de cusut pe care probabil nu le știai

Top 10 lucruri uimitoare despre mașina de cusut pe care probabil nu le știai

Cunoști foarte bine cum funcționează mașina de cusut, ești la curent cu cele mai noi tehnici de croitorie, însă ți-ar plăcea să afli mai multe detalii despre istoria croitoriei? Ești exact în locul potrivit. Aceste piese grozave de tehnologie care ar putea părea simple la prima vedere, dețin o istorie interesantă și lucruri uimitoare pe care cu siguranță ți-ar plăcea să le afli.

Un lucru este clar, mașinile de cusut au revoluționat industria textilă și au făcut cusutul acasă mult mai ușor și mai rapid. Există, de fapt, o mulțime de detalii de inginerie și tehnologie într-o mașină de cusut încât ați putea crede, dar a fost oare întotdeauna așa? Dacă vrei să afli mai multe lucruri uimitoare despre mașinile de cusut și croitorie, acesta ar putea fi articolul pentru tine.

Vom analiza o serie de fapte diferite despre mașina de cusut, astfel încât să știți puțin mai multe despre acest aparat și despre domeniul care te pasionează sau care reprezintă deja o meserie pentru tine.

Haideți așadar să aruncăm o privire la câteva informații interesante despre mașina de cusut:

  1. Primele mașini de cusut au apărut la sfârșitul secolului al XVIII-lea

Probabil te-ai gândit că prima mașină de cusut a fost o creație americană, dar modelele timpurii au fost lucrate în Marea Britanie și Franța, și ulterior în Statele Unite ale Americii. Primul brevet pentru o mașină de cusut cu manivelă i-a fost de fapt acordat englezului Thomas Saint, în 1790. Aproape un secol mai târziu, în 1874, William Newton Wilson a găsit desenele de brevet ale lui Saint și a construit un model bazat pe designul său.

  1. Acele de cusut timpurii au fost făcute din os sau fildeș

Înainte de apariția mașinilor de cusut, bineînțeles că oamenii și-au cusut hainele de mână. Acele de cusut timpurii nici măcar nu erau fabricate din oțel sau alte metale. Soluția pe care au găsit-o oamenii din antichitate ca să-și coasă hainele erau instrumente din os sau fildeș.

  1. Primele mașini de cusut au provocat o revoltă

În Franța, Bartheleemy Thimmonier a brevetat prima sa mașină de cusut în 1830. Această mașină de cusut cu ac curbat a ajutat la producerea uniformelor pentru armata franceză. Dar un grup de 200 de croitori care se temeau că invenția le-ar ruina afacerile, au distrus mașinile în 1831.

  1. Singer a dus mașina de cusut la nivelul următor

Deși nu a inventat mașina de cusut, cu siguranță compania Singer a contribuit cel mai mult în a o face remarcată. Isaac Merritt Singer și-a dezvoltat propria mașină de cusut pe baza desenelor altora și a brevetat-o în 1851. Până în 1860, compania lui Singer devenise cel mai mare producător de mașini de cusut din lume.

  1. Mașinile de cusut au creat primii inventatori milionari

În anii 1850 au fost solicitate o mulțime de brevete, de către cei patru producători principali de mașini de cusut. Acest lucru însemna că inventatorii puteau primi drepturi de autor de fiecare dată când se construia o mașină cu desenele lor. Datorită cererii crescute de uniforme militare la scară largă în perioada Războiului Civil, împreună cu popularitatea crescută a mașinilor de cusut în anii 1860, grupul de brevete a făcut ca Howe și Singer să devină milionari. Se spune că sunt primii inventatori milionari în viață.

  1. Americanii au declarat Septembrie – Luna Națională a Cusutului

Adoptarea lunii septembrie ca Luna Națională a Cusutului a început cu o proclamație a președintelui Ronald Reagan. În 1982, el a declarat această sărbătoare specială ca o recunoaștere a importanței cusutului acasă pentru SUA. Luna Națională a Cusutului este recunoașterea unei forme creative de auto-exprimare pe care americanii o serbează în septembrie.

  1. Primele mașini de cusut electrice au fost inventate în 1889

Inițial, metoda de funcționare a unei mașini de cusut era folosirea unei manivele sau a unei pedale pentru picioare. Cu toate acestea, lucrurile nu au devenit mult mai ușoare cu primele modele de mașini de cusut electrice, deoarece erau considerate voluminoase și scumpe.

Situația s-a schimbat când procesele de fabricație și motoarele s-au îmbunătățit la începutul anilor 1900, moment în care aceste mașini de cusut electrice au devenit din ce în ce mai populare în tot mai multe case. În secolul al XX-lea, mașinile de cusut electrice au devenit atât de populare încât în aproape fiecare casă exista una, sau cel puțin oricine cunoștea pe cineva cu o mașină de cusut electrică.

  1. Au fost create peste 4000 de modele diferite de mașini de cusut

Datorită reducerii costurilor de producție, consumului crescut de energie electrică și gospodăriilor care au ceva mai mulți bani de cheltuit pe lucruri, mașinile de cusut au câștigat cu adevărat popularitate în rândul persoanelor obișnuite.

Dar, știați și că de-a lungul timpului au fost create peste 4.000 de modele diferite de mașini? Deși acestea proveneau de la diverse tipuri de companii diferite, multe dintre ele s-au bazat pe vechile idei Singer și Howe și, prin urmare, au pornit de la brevetele acestora.

  1. Mașinile de cusut au îmbunătățit viața socială a femeilor

Chiar înainte ca mașina de cusut electrică să apară, femeile au format grupuri sociale centrate în jurul artei cusutului. Ele se adunau și coseau manual pilote și multe alte articole de îmbrăcăminte sau pentru casă. De fapt, acesta a fost adesea tipul preferat de întâlnire al acestor femei și le-a sporit destul de mult traiul social. Aceste grupuri de croitorie au început în anii 1860 și au scăzut la începutul anilor 1900, când în tot mai multe case existau o mașină de cusut.

  1. Mașinile de cusut impactează aproape toate industriile

Foarte multe industrii au fost influențate de-a lungul timpului de această invenție puternică. De la agricultură, turism, mobilier și modă, totul poartă într-un fel sau altul amprenta mașinilor de cusut. Mașinile de cusut electrice au făcut munca mai ușoară și asta înseamnă mai multă producție, care impune în schimb o cerere uriașă pentru producția de bumbac.

Mașinile de cusut au înlocuit în mod semnificativ cusutul manual, care era o activitate consumatoare de timp, dar care era necesar pentru a face haine și alte articole textile înainte de inventarea mașinii.

Mașina de cusut electrică a schimbat pentru totdeauna industria îmbrăcămintei datorită vitezei în care se puteau realiza hainele, precum și a costului redus în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte. De asemenea, a avut un impact foarte mare asupra femeilor, deoarece ele nu mai trebuiau să facă haine pentru familie, deoarece puteau fi cumpărate atât de ieftin din magazine, fapt ce a constribuit la libertatea femeilor de a lucra în afara casei.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *