Croitorie pentru începători: Ce e bine să știi pentru a tăia materialul perfect drept

Croitorie pentru începători: Ce e bine să știi pentru a tăia materialul perfect drept

Tăierea țesăturii este un aspect esențial în croitorie. Nu contează dacă vrei să realizezi o rochie, o bluză sau o pereche de pantaloni sau vrei un nou set de perdele pentru casă, trebuie să știi cum să tai drept materialul pe care urmează să-l coși la mașină. Tăierea țesăturii perfect drept este cu adevărat importantă și este un pas esențial în croirea oricărui articol pentru ca rezultatul final să fie cel dorit.

Dacă inițial ai tăiat greșit, efectul poate duce la cusături strâmbe sau cusături diferite pe două piese care ar trebui să se potrivească sau un tiv deformat sau neuniform după terminarea proiectului. Chiar dacă pare a fi o sarcină simplă, să tai materialul drept este mai complicat mai ales dacă ești începător în croitorie. Pregătirea corectă a țesăturii este foarte importantă când coși la mașina de cusut. Ce se va întâmpla dacă realizezi perdele de exemplu, fără a tăia drept marginile materialului? Dacă atârni astfel de perdele, toate aceste denivelări vor fi imediat vizibile.

Există destul de multe metode pentru a tăia țesătura drept, mai ales dacă dispui de accesorii de croitorie potrivite. Ți-am pregătit câteva sfaturi utile care cu siguranță te vor ajuta să tai drept orice tip de material:

  1. Verifică dacă țesătura este țesută, tricotată sau nețesută

Cunoașterea tipului de țesătură care funcționează cel mai bine pentru produsele tale va face ca selecția și procesul de cusut să meargă mult mai ușor. Unele țesături sunt ușor de manevrat, deoarece bobul țesăturii este vizibil, iar textura țesăturii este evidentă. Cu toate acestea, alte tipuri de țesături nu sunt tocmai ușor de îndreptat și este nevoie de ceva mai multă abilitate pentru a tăia aceste țesături. Diferențele dintre cele trei tipuri de țesături rezultă din modul în care sunt produse:

  • Materialul țesut este realizat prin încrucișarea mai multor fire vertical și orizontal cu ajutorul mașinilor de țesut. Țesăturile nu sunt de obicei elastice și își păstrează forma, cu excepția cazului în care firele în sine sunt elastice, de exemplu, unele țesături pot conține elastan.
  • Țesătură din tricot realizată dintr-un fir continuu care este înfășurat înainte și înapoi. Producătorii confecționează țesături din tricot folosind o serie de ace pentru a fixa și îmbina fibrele. Tricoturile se întind pe verticală și orizontală, iar nivelul de întindere diferă.
  • Țesăturile nețesute (cum ar fi pâsla, vinilul sau interfața fuzibilă) conține fire legate între ele printr-un proces mecanic, termic sau chimic. Materialele nețesute sunt materiale confecționate din fibre sau fire lipite între ele fără a utiliza tehnici de țesut.

Toate țesăturile au colțuri – margini de țesătură finisate care împiedică materialul să se desfacă și să se desprindă. Când cumperi o bucată de țesătură de la un magazin, vei avea o bandă de-a lungul ambelor părți ale țesăturii. Și, în general, marginile de cotă sunt întotdeauna drepte.

  1. Calcă țesătura

Este foarte important să îndreptați marginile țesăturii pentru orice proiect de cusut înainte de a croi materialul. De obicei, țesăturile care provin din magazinele de țesături sunt pliate pe jumătate în lungime, potrivindu-se cu colțurile (excepție este țesătura decorativă, care nu este pliată). Cel mai bine este să calci materialul pentru a îndepărta orice pliuri. În general, nu este necesar să calci țesăturile tricotate sau nețesute, deoarece acestea nu se prea șifonează.

  1. Taie materialul pe o suprafață mare și plană

O masă mare este cea mai bună suprafață pentru a tăia drept materialul. Nu tăia niciodată țesătura pe un pat sau pe covor. Dacă nu ai o masă suficient de mare pentru proiectul dorit, folosește podeaua. Pune toate marginile țesăturii pe masă și asigură-te că nimic nu atârnă peste masă sau că trage țesătura în jos.

De asemenea, poți folosi greutăți de croitorie în cazul în care vrei să întinzi cât mai bine materialul sau este vorba de o țesătura lucioasă și alunecoasă.

  1. Folosește o foarfecă bine ascuțită

Găsirea unei perechi de foarfece de croitorie este cel mai important pas din procesul de tăiere. Calitatea acestuia influențează mult întreg procesul în sine. Decupajele au nevoie de foarte multă precizie, astfel tăierea materialului trebuie să se efectueze cât mai ușor. Majoritatea foarfecelor profesionale sunt fabricate din oțel inoxidabil, material ce garantează o durabilitate mare și permite ca lama să fie ascuțită de fiecare dată când este nevoie. O foarfecă neascuțită foarte probabil nu va tăia drept.

Poți utiliza, de asemenea, un cutter rotativ în loc de foarfece. Această metodă de a tăia țesătura drept este folosită în special în tehnica patchwork sau pentru a tăia deodată mai multe straturi de material. Bineînțeles că în acest caz ai nevoie de o planșă regenerabilă, deoarece tăietura cutterului este foarte puternică și poate deteriora masa de lucru. Trebuie să fie ascuțită și confortabilă pentru mâna ta. De asemenea, vei mai avea nevoie de o riglă transparentă pentru a tăia cu precizie și eficiență. Frezele rotative vin în diferite dimensiuni și, în general, dimensiunea mai mare este cea mai bună pentru proiectele mari, în timp ce cea mai mică funcționează bine pentru tăieturi mai mici sau pentru a merge în jurul curbelor. Cutterul de 45 mm este dimensiunea recomandată pentru majoritatea proiectelor.

  1. Trage de un fir

Această metodă este cea mai bună modalitate de a tăia țesătura drept, dacă țesătura îți permite acest lucru. Este un proces foarte simplu, foarte precis și necesită doar atenție și răbdare. Ce trebuie să faci:

  • Să găsești marginea neterminată a unei țesături.
  • Să alegi un singur fir pe marginea sfâșiată și să-l tragi cu atenție.
  • Pe măsură ce tragi, materialul se va aduna puțin. Îndreaptă țesătura și trage complet firul. Vei observa că a lăsat o linie de despărțire vizibilă. Taie ușor țesătura de-a lungul acestei „căi”.
  • Pe măsură ce tragi firul, acesta se poate rupe înainte de a ajunge la colț. Nu este nicio problemă. Taie de-a lungul cărării până ajungi la locul în care s-a rupt firul. După aceea, alege un alt fir în aceeași linie și repetă procesul până când tai drept până la capăt.

Taie cu o mână ținând țesătura și cu cealaltă mână ținând foarfeca. Nu ridica materialul de pe masă.

  1. Folosește o planșă mare de tăiere

O altă metodă foarte bună prin care poți tăia materialul drept este să folosești o planșă specială pentru tăiere, suficient de mare pentru a se potrivi lățimii țesăturii. Aceste planșe sunt gradate ceea ce te va ajuta enorm să tai materialul perfect drept.

Pune țesătura pe masă. Fă câteva semne pe țesătură paralel cu colțurile și trage o linie cu o riglă lungă (aceasta va marca efectiv linia mediană a țesăturii). Vei ajunge cu o linie paralelă cu colțurile, după care taie cu foarfeca drept pe acea linie.

Așadar, pe lângă achiziționarea unei mașini de cusut de calitate, importantă este și găsirea acelor accesorii de croitorie profesionale care să îți ușureze munca. Printre acestea se numără foarfeca de croitorie, cuttere, rigle, planșe regenerabile, pe toate aceastea le vei găsi pe CusutsiBrodat.ro.

 

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *