Vreau să învăț croitorie. Cum pot învăța să cos la mașină fără să fiu croitoreasă
Vreau să învăț să cos la mașină. Vreau să îmi fac singură hainele. Vreau să fac lucruri pentru copiii mei. Te regăsești în cele 3 dorințe? Dacă ai răspuns DA, să știi că nu ești singura care își dorește să învețe să coasă la mașina de cusut. Motivele știm că sunt diverse, pentru că sunt fete care vor să-și creeze haine unice, mămici care vor să coasă costume de serbare și alte confecții pentru copiii lor sau persoane cărora le place să schimbe frecvent decorațiunile textile din casă. De aceea, ne-am propus ca prin acest articol despre începutul în croitorie să-ți spunem de ce ai nevoie ca să înveți să coși la mașina de cusut.
Într-adevăr, unele dintre temerile femeilor care nu sunt de meserie croitorese, dar care își doresc să învețe să coasă la mașină, este că nu știu de unde să înceapă, ce mașină de cusut să-și cumpere, dacă să facă sau nu cursuri de croitorie.
Sfaturi despre croitorie utile pentru o începătoare
Niciun început nu este ușor, dar asta suntem convinși că știi deja. Vei face greșeli, care pot însemna materiale tăiate greșit, ață de cusut risipită, ace de mașină rupte, dar din acestea îți spunem în mod cert că vei învăța cel mai mult. Și în croitorie, să știi că este exact la fel ca în orice domeniu, cu cât exersezi mai mult cu atât vei deveni mai pricepută, iar ceea ce va ieși din mâinile tale va fi de toată admirația.
Ceea ce ne-am propus cu acest articol despre croitorie este să îți spunem lucrurile importante pe care ar trebui să le știi dacă ești la început de drum. Așadar, iată 5 pași pe care e bine să-i cunoști și automat să-i faci pentru a învăța să coși la mașina de cusut:
- Mergi la un curs de croitorie sau urmărește tutoriale pe internet
Înainte de a-ți cumpăra o mașină de cusut, sperăm că știi ce presupune cusutul la mașină. Este o activitate care necesită îndemânare, dar și multă răbdare, atenție la detalii și concentrare. Pentru a fi sigură că nu te arunci cu capul înainte, vizionează filmulețe pe youtube sau chiar mergi la un curs basic de croitorie pentru începători.
Desigur, un curs bine structurat e cea mai bună variantă, dar are un cost mai mare și durează o perioadă mai mare de timp, însă nu credem că că ai nevoie de el dacă nu vrei să lucrezi în domeniu. Mai ales dacă ești o persoană autodidactă, îți garantăm că se poate învăța și pe cont propriu.
- Cumpără o mașină de cusut
Orice hobby, pasiune sau domeniu în care vrei să înveți presupune cumpărarea materiarelor necesare. La fel se întâmplă și în croitorie și așa cum bănuim că îți dai seama, vei avea nevoie de o mașină de cusut. Pentru început, ai nevoie de o mașină de cusut electrică, simplă, care să aibă cusăturile de bază. E suficient să facă tighel normal și zig zag. Zig zag-ul se folosește în loc de surfilat, altfel îți trebuie mașină de surfilat care înseamnă un cost suplimentar.
Există bineînțeles mașini mai complexe care au în componență și parte de brodat, dar dacă ești începătoare în croitorie și pentru început vrei să te familiarizezi cu cusutul la mașină și mai puțin să faci un business din acest hobby atunci nu e necesar să investești într-o mașină de cusut foarte complexă.
- Învață să folosești corect mașina de cusut
Odată ce ți-ai achiziționat mașina de cusut, este esențial să citești manualul. Dacă nu ai mai lucrat anterior cu o mașină de cusut, și chiar dacă ai mai lucrat, manualul te va ajuta să înțelegi exact cum funcționează o mașină de cusut și în mod clar modelul tău.
Pentru că la început este nevoie de practică, pregătește-ți materiale pe care să testezi. Și exersează. Mult, foarte mult. Pentru că, puțin probabil să coși drept din prima, e nevoie de puțină practică. Îți poate fi de ajutor pentru început să coși pe modele (foi de hârtie) cu linii drepte pe care să le urmezi întocmai. Pentru că hârtia tocește acele foarte rapid, poate ar fi mai simplu să desenezi cu cretă linii drepte pe materialul de testat.
- Discută cu alte persoane pasionate de croitorie
Ca să te inițiezi în tehnica croitoriei, poți căuta pe youtube tutoriale pentru începători despre cum fucnționează o mașină de cusut, despre cum să coși diverse modele. De asemenea, caută forumuri de specialitate unde sigur vei găsi persoane cu același hobby, care împărtășesc din experiența lor și care te pot îndruma.
- Testează și exersează
Pentru început, cele mai simple lucruri de făcut sunt cele unde nu trebuie decât să coși drept, adică fustă simplă pe elastic, fețe de mese, perne, lenjerie de pat, sacoșe etc. Asigură-te că ai materiale, accesoriile de croitorie necesare (ace de cusut, ațe de cusut, foarfecă, metru de croitorie, bolduri etc) și timp de exersat. Testează pe materiale vechi, retușează haine la care poate voiai să renunți, practic pentru început fă-ți mâna pe lucruri de care nu-ți va părea rău dacă le vei strica.
De mare ajutor pot fi tipare de croitorie, pe care îți recomandăm să le urmezi întocmai pentru a nu-ți asuma riscul de a distruge materialul.
Croitoria, ca hobby, poate fi o activitate nu doar plăcută, dar și foarte utilă, care să-ți aducă beneficii în ceea ce privește posibilitatea de personalizare sau de modificare rapidă a hainelor. Cu o mașină de cusut poți să te bucuri de pasiunea ta pentru croitorie, poți da frâu liber imaginației, îți poți retușa și modifica haine sau poți crea lucruri cu care să-i încânți pe cei apropiați.
Comment (1)
Aveti idee care poate fi cel mai complex curs de croitorie? Sau aveti idee daca exista o scoala speciala pentru asa ceva, postliceala, profesionala?