5 tipare de rochii care nu se vor demoda niciodată

5 tipare de rochii care nu se vor demoda niciodată

Moda e schimbătoare dar există tipare de rochii care au revenit mereu, deceniu după deceniu. Sunt rochii pentru femei clasice care nu se demodează și care pot fi purtate în foarte multe ocazii. 

Se spune că o femeie arată mult mai bine atunci când poartă o rochie, deoarece își pune în evidență feminitatea, cu o singură condiție: rochia să fie aleasă conform siluetei și stilului personal. 

Dacă lucrezi într-un atelier de croitorie, ai o mașină de cusut sau pur și simplu ești pasionată de modă, îți prezentăm 5 tipare de rochii care au trecut testul timpului: 

  • Little Black Dress

Probabil că little black dress (LBD) este rochia pe care orice femeie ar trebui să o aibă în garderobă. Acest model este o rochie neagră de seară sau de cocktail, croită simplu și adesea destul de scurtă. Istoricii modei atribuie originile micii rochii negre modelelor din anii 1920 ale lui Coco Chanel. 

Fiind vorba de o rochie într-o singură culoare, este mult mai ușor de accesorizat. Întotdeauna chic, mereu elegantă și ideală pentru diferite ocazii, little black dress se poate purta la o petrecere de seară, o întâlnire formală de afaceri sau doar ca o ținută casual pentru o zi frumoasă. Este un model de rochii femei destinat să fie de lungă durată, versatil, accesibil pe scară largă. 

Dacă ai de gând să-ți coși singură rochia și ai experiență cu mașina de cusut, un material de luat în seamă pentru o rochie neagră rafinată este mătasea. Dar există multe alte opțiuni de țesături rafinate, cum ar fi catifea neagră pentru o rochie de cocktail, un amestec de lycra tricot pentru un stil casual chic care flatează silueta.

  • Rochia cu imprimeuri florale

Imprimeurile florale nu vor dispărea din tendințe, ele dau unei ținute un vibe foarte vesel și feminin, în orice anotimp. Acestea se află mereu în atenția designerilor, având în vedere tendința multor mărci de modă de a se îndreapta către natură, luând inspirație și idei pentru colecțiile lor, din bogăția acesteia. Fie că este vorba de rochii femei mini sau maxi, imprimeurile florale vor fi întotdeauna un hit, dar vor fi mereu reeditate, sezon după sezon, în noi maniere care să le mențină mereu fresh.

Există câteva tipare de rochii care pun în evidență printurile florale, croiul cloș midi sau cel asimetric în partea de jos, cu talia evidențiată și cu mâneci fluture sau cu umeri decupati; rochia lungă cu multe volane, fără mâneci și dintr-un material transparent și vaporos; sau un model creion dintr-un material fin, care se așează frumos pe corp, cu mâneci scurte sau până la coate.

Din in, vâscoză sau mătase, aceste rochii femei sunt preferate de majoritatea femeilor care doresc să îmbine confortul cu eleganța în ținutele de zi. Imprimeurile florale însoțesc mereu rochiile romantice stil boho din materiale vaporoase și pălării cu boruri largi, la care se pot asorta pantofi cu talpa ortopedică, sandale cu toc mediu cu barete, încălţăminte joasă din piele întoarsă sau din pânză şi detalii ca franjuri la mocasini sau botine. 

  • Rochia cămașă

Rochiile cămașă sunt atât de confortabile încât au rămas în tendințe de zeci de ani. Cel mai important deceniu al secolului XX pentru rochia chemise, a fost cel din anii 1950. La începutul acelui deceniu, couturierii parizieni Christian Dior și Cristóbal Balenciaga, împreună cu alți designeri din Europa și Statele Unite, au început să experimenteze tipare de rochii chemise. 

Schimbarea majoră a venit în 1957, când atât Dior, cât și Balenciaga au prezentat rochii chemise drepte, care au ocolit complet talia. Aceste rochii femei numite chemise sau sac, au fost considerate o schimbare revoluționară de direcție în modă și au devenit subiect de dezbatere aprinsă, fiind fie criticate pentru aspectul nefeminin, fie lăudate pentru aspectul lor modern și confortabil.

Dar dacă te gândești la un model clasic de tipare de rochii stil cămașă, sigur îți vine în minte rochia iconică incredibil de sexy purtată de Brigitte Bardot în filmul „And God Created Woman” din 1956, sau poate incredibila Catherine Deneuve, într-o rochie chemise în dungi, în „Le sauvage” din 1975. Mai feminin de atât nu se poate!

Practic, aceste rochii femei descriu un stil care împrumută detalii de la cămașa unui bărbat. Pot include un guler, nasturi în față sau mâneci cu manșete. Adesea, aceste rochii sunt confecționate din țesături uni sau în dungi, gen bumbac sau mătase și oferă atât un aspect formal, cât și unul casual. Sunt rochii femei versatile, ideale pentru birou, dar pot fi purtate în orice ocazii. Sunt un must have în garderobă indiferent de vârstă și sunt ușor de realizat.

  • Rochia petrecută sau parte peste parte

Rochia petrecută este unul din cele mai feminine modele de rochii femei, care pune silueta în valoare indiferent de forma corpului, de aceea nu ar trebui să lipsească din colecția ta de haine. Atribuită designerului Diane von Furstenberg, totuși, ea a fost văzută și la alți designeri înaintea ei, precum Elsa Schiaparelli, în anii ‘40. 

Piesa redevine foarte populară în anii ’70, iar trendul devine ascendent mai ales după ce von Furstenberg, creatoarea de modă belgiană, o reinventează în anii ’90. De atunci, modelul a fost preluat și readaptat conform noilor repere stilistice rămânând mereu în tendințe. 

Rochiile petrecute au o frumusete aparte și sunt ușor de adaptat. Aceste tipare de rochii reușesc să echilibreze talia, partea superioară în raport cu cea inferioară și de aici avantajele pentru orice siluetă. Pentru ținutele office și business, alege rochii femei versatile petrecute cu croială minimală, lungimile midi și texturile uni sobre, fiind recomandate. În completarea acestui look, alege și o pereche de pantofi cu toc mic sau botine și o geantă elegantă, din piele. 

În funcție de materialul pentru care optezi, rochia petrecută poate fi unul din cele mai de succes modele de rochii elegante de seară, iar materialul care poate pune în evidență cel mai bine acest model este catifeaua. La fel ca și unele modelele clasice de rochii femei și catifeaua și-a recâștigat locul pe podiumurile de modă și a redevenit vedeta colecțiilor marilor designeri, devenind un item esențial în garderoba oricărei femei.

  • Rochia A-line

De ce ar trebui să iei în considerare tipare de rochii A-line? Pentru că sunt o alegere ideală pentru majoritatea formelor corpului. Sunt un stil grozav în special pentru femeia cu siluetă triunghi, adică un bust mai mic și șolduri oarecum mari, deoarece ascunde zona cu probleme. 

Originile termenului sunt legate de Christian Dior, care în 1947 lansa colecția The New Look făcând un pas important pentru vestimentația feminină într-o perioadă când încă se impuneau corsete și ținute inconfortabile. Mai mult, rochia scurtă A-line a însemnat revolutia anilor ’60, fiind făcută celebră de manechinele acelei perioade, precum Twiggy. Se purta modelul foarte scurt, cu design minimalist și ușor evazat spre tiv.

Termenul „linie A” este folosit pentru a descrie o rochie, o fustă sau o haină cu o siluetă triunghiulară, îngustă și îmbrăcată în partea de sus și care se lărgește de la bust sau talie în linie dreaptă până la tiv. Avantajele acestor tipare de rochii A-line sunt legate de lungirea siluetei, adăugarea de curburi feminine figurilor drepte, accentuarea liniilor largi ale taliei, ascunderea imperfecțiunilor și faptul că poți alege orice material și orice imprimeu sau culoare.

Dacă vrei să optezi pentru acest stil minimalist cel mai bine este să alegi tipare de rochii midi, adică modelul clasic de durată. Vei obține un look elegant cu aer de ladylike, potrivit pentru orice ocazie. 

Indiferent de stilul pe care îl iubesti, aceste tipare de rochii femei clasice și atemporale vor fi întotdeauna investiții inteligente și se vor dovedi soluția salvatoare la orice oră și pentru orice tip de eveniment. Le poți purta la birou, la un brunch sau o ieșire cu prietenele, iar seara, accesorizate corespunzător, le poți transforma în rochii de cocktail sau cină.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *