Culoarea anului 2021: asocierea culorilor în vestimentație

Culoarea anului 2021: asocierea culorilor în vestimentație

Fiecare țesătură are o viaţă proprie, din care vine deseori inspiraţia creatorului de modă. Este o relaţie subtilă între creator şi materia sa primă. Materialul cu care lucrează trebuie să facă parte din universul său. Modul în care materialul se va comporta atunci când este cusut la mașina de cusut, ce tip de ac și ață i se potrivește, alegerea tiparului de croitorie – toate acestea sunt foarte importante pentru orice proiect de croitorie. Același lucru se întâmplă și cu culorile alese pentru diferite proiecte. 

Dacă ești creator de modă sau lucrezi cu materiale, asocierea culorilor este un aspect al meseriei pe care este bine să-l cunoști. De asemenea, este bine să știi care sunt ultimele tendințe în materie de culori, iar culoarea anului este un reper foarte important. Culoarea anului 2021 este o surpriză pentru că anul acesta, specialiștii Pantone, autoritatea internațională în domeniul culorilor, au ales două culori: Illuminating și Ultimate Gray.

Illuminating și Ultimate Grey: stabilitate și optimism

PANTONE 13-0647 Illuminating este nuanța pe care o asociem în general cu lămâia. Este un galben extrem de luminos, care inspiră speranță și optimism. PANTONE 17-5104 Ultimate Gray este nuanța cimentului, a pietrelor, care inspiră stabilitate și forță. Ultimate Grey și Illuminating sunt o combinație excelentă pentru a crea starea de spirit necesară în această perioadă, adăugând o doză de soare și pozitivitate.

Alegerea institutului Pantone de a numi două culori în 2021, aparent fără legătură între ele, vine ca un răspuns la anul 2020 și pandemia cu coronavirus, care ne-a adus multă suferință și incertitudine. Descrise de specialiști ca „un melanj armonios de culoare care transmite un mesaj de putere și speranță, în aceeași măsură durabil, stabil și înălțător”, galbenul însorit și griul stabil au fiecare câte un scop precis de îndeplinit. „Fiecare dintre aceste două culori are un aspect emoțional – griul solid este fundamentul practic de care avem nevoie, iar galbenul este despre speranță, soare și voie bună”, a declarat Leatrice Eiseman, director executiv al Institutului Pantone. Iar combinația între cele două este una dintre cele mai puternice declarații.

Asocierea culorilor în vestimentație: ce este bine să cunoști

Creatorii de modă și croitoresele se specializează în general pe diferite tipuri de îmbrăcăminte. Aceștia au oportunități de a lucra în industria îmbrăcămintei – în producția de îmbrăcăminte în serie – sau lucrează în calitate de creatori de haine pentru prezentările de modă. Asortarea culorilor în vestimentație este un aspect pe care oricine creează piese de îmbrăcăminte ar trebui să-l cunoască. În universul nemărginit al combinațiilor de culori pentru haine, specific modei, există anumite reguli de bază pe care este bine să le cunoști dacă lucrezi în croitorie sau în design vestimentar. Acestea te vor ajuta de fiecare dată când trebuie să faci alegerile corecte, pentru a obține cel mai bun rezultat.

Pentru a înțelege cum funcționează asocierea culorilor, este bine să știi ce este roata culorilor. Inventată de Isaac Newtoon în 1666, aceasta reprezintă un cerc în care se regăsesc toate culorile spectrului vizibil, începând de la roșu la violet. Cu ajutorul acestui concept, poți învăța cum să alături și să combini culorile în proiectele tale.

În primul rând este bine de știut că există trei tipuri de nuanțe: primare, secundare și terțiare.

  1. Culori primare

Culorile primare sunt galben, roşu şi albastru. Nu ai cum să combini două nuanţe, pentru a le obţine şi toate celelalte culori sunt derivate de aici.

  1. Culori secundare

În această categorie intră nuanţele care rezultă prin combinarea culorilor primare. Astfel, din roşu şi galben obţinem portocaliu, din roşu şi albastru rezultă mov, iar din albastru şi galben obţinem verde.

  1. Culori terţiale

Aici se află culorile care rezultă prin combinaţia nuanţelor primare cu cele secundare. Coraiul, verdele mentă, albastrul-marin intră în acest grup cromatic.

Cum asortezi culorile între ele și de ce combinații să te ferești

Roșu. Roșu face parte din categoria culorilor primare. Nuanțele de roșu pot fi asortate corect cu alb, negru, verde, portocaliu sau violet. În schimb, nu este recomandat să optezi pentru asortarea nuanțelor de roșu cu galben sau albastru. Mici excepții pot fi făcute în cazul nuanțelor de galben spre portocaliu sau a celor de albastru spre violet. Dacă nu ești convins/ă de corectitudinea alegerii făcute însă, este mai bine să eviți aceste asocieri.

Albastru. Albastru este o altă culoare primară care poate fi combinată cu succes cu nuanțe neutre. Pe lângă acestea, poți opta și pentru verde, portocaliu sau violet în combinație cu albastru, pentru a obține ținute corecte din punct de vedere cromatic.

Specialiștii nu recomandă asortarea nuanțelor de albastru cu galben sau roșu. Prin excepție, anumite nuanțe de roșu spre violet sau de galben spre verde pot fi uneori combinate cu nuanțele potrivite de albastru.

Galben. Culoarea galben poate fi utilizată în combinații corecte cu alb, negru, gri, verde, portocaliu sau violet.

Verde. Secretul asortării corecte a hainelor de culoare verde cu cele de altă culoare se referă la alegerea nuanței potrivite de verde. Astfel, diversitatea de nuanțe existente în cazul acestei culori vă permite să o asociați cu aproape orice culoare, dacă optați pentru nuanța potrivită.

Gri. Nuanțele de gri arată perfect în combinație cu alb, roz, fucsia, negru, maro, galben sau albastru.

Maro. Nuanțele de maro se asortează corect cu cele de gri și albastru sau alte culori deschise, în funcție de tonalitatea nuanței de maro alese.

Dacă proiectele tale fac parte din sfera vestimentației, este esențial să cunoști cum să asortezi culorile, astfel încât efectul vizual să fie unul reușit. Asortarea culorilor îți poate fi de folos în multe situaţii, inclusiv în proiecte de croitorie, fie că e vorba de articole de îmbrăcăminte, decorațiuni pentru casă sau de orice alte proiecte care implică lucrul cu mașina de cusut și o doză de libertate şi creativitate.

 

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *