Cum poți face un quilt deosebit: ghidul începătorului în quilting

Cum poți face un quilt deosebit: ghidul începătorului în quilting

Quilting-ul este cunoscut în întreaga lume ca fiind o tehnică de cusut fascinantă, o îmbinare între creativitate, imaginație și măiestrie. Există zone ale lumii unde quilting-ul este ridicat la rang de artă și dacă te întrebi care este motivul, îți vom spune noi în cele ce urmează ce îl face atât de deosebit și cum poți face și tu un quilt, chiar dacă ești la început de drum în această tehnică sau chiar în croitorie.

Povesteam într-un articol precedent pe blog despre Patchwork, o tehnică de cusut din petice, și despre faptul că acesta este de fapt prima parte din procesul de quilting. Patchwork este procesul de a pune laolaltă bucăți diferite de material pentru a forma blocuri, adică zone mari, ce vor deveni ulterior pături, cuverturi sau o mulțime de alte produse obținute din îmbinarea peticelor. Acestea pot dispune de diverse modele, texturi și culori, astfel încât efectul vizual este îndrăzneț și plin de veselie. Bucățile trebuie tăiate cu precizie și măsurate meticulos, astfel încât rezultatul final să fie cât mai exact și să poată fi folosit într-un proiect de quilting.

Ce este un quilt?

Cel mai simplu spus, un quilt este o pătură tip ”sandwich”, format din 3 piese esențiale: fața, stratul din mijloc (vatelină) și dosul:

  • Fața sau stratul superior este partea decorativă a quilt-ului, alcătuită din bucăți mici de materiale cusute împreună într-o manieră artistică, pentru a forma un bloc mare. Această tehnică se numește, așa cum spuneam anterior, patchwork.
  • Stratul din mijloc sau vatelina. Oferă volum și ajută la evidențierea bucăților cusute și bineînțeles asigură o bună protecție termică.
  • Stratul inferior sau dosul quiltului este de cele mai multe ori o simplă bucată de material, care asigură legătura dintre straturi.

Aceste trei straturi sunt prinse laolaltă prin tehnica de cusut denumită quilting, care înseamnă atât cusături funcționale, dar totodată și decorative, realizate în general la mașina de cusut. Altfel spus, un quilt este o cuvertură matlasată, care se deosebește prin partea lui decorativă realizată în tehnica de patchwork.

Cum poți face un quilt? Secrete din tehnica quilting-ului

După ce ai terminat de cusut partea superioară prin tehnica patchwork, este timpul să unești piesele între ele pentru a forma quiltul propiu-zis. Iată așadar, cum trebuie procedat și de ce aspecte e bine să ții cont mai ales dacă ești începător în croitorie:

  • Presează cu fierul de călcat pe ambele părți, verifică în special cusăturile să fie bine presate. Descălcarea rezervelor se face spre materialul mai închis la culoare, tocmai pentru a nu se observa.
  • Taie vatelina și stratul inferior, astfel încât acestea să fie cu câțiva centimetri mai mari decât partea superioară.
  • Cele trei straturi pot fi fixate împreună în diferite moduri, în general cu ace de siguranță sau bolduri, dar și prin lipire cu spray special de țesături. Adezivul de fixare este de mare ajutor dacă ești începător în quilting, însă dacă stăpânești tehnicile matlasării poți folosi ace de siguranță.
  • Așază țesăturile în ordinea în care vor apărea pe masa de lucru. Aliniază toate părțile și netezește bine cutele, începând din centru și mergând într-o direcție spre exterior.
  • Coase cele trei straturi împreună. Începe din centru și coase spre exterior pentru a împinge excesul de țesătură înspre exterior, putând fi ulterior tăiat cu ușurință. Cea mai ușoară modalitate de a coase straturile quiltului este de a coase ”șanțul” sau de a coase în interiorul sau în apropierea cusăturilor pe care le-ați creat deja între bucăți. Poți alege, de asemenea, să coși și în diagonală, dar este nevoie de mai multă atenție și dexteritate în cusut.
  • Pentru a te asigura că vei coase drept și exact, poți folosi o cretă de croitorie sau o cariocă lavabilă pentru a marca exact traseul pe care să-l urmez Cu cât vor fi mai multe cusături, cu atât produsul finit va fi unul mai reușit, deoarece cele trei straturi vor fi așa de bine îmbinate încât vor părea unul singur.
  • Realizarea marginii quiltului este pasul următor după ce ai îmbinat cele trei straturi și are rolul de a da un aspect mai frumos, finit, quiltului. Materialul pe care îl folosești pentru margine poate fi diferit pentru un efect deosebit. Taie fâșii lungi, cu o lățime care să-ți permită suprapunerea marginilor. De preferat ar fi să îndoi marginea pe jumătate, să o calci la mașină și ulterior să coși o latură, respectând indicația dată de cuta realizată cu fierul de călcat. Ulterior,
  • Coase fâșiile, astfel încât să ai 4 bucăți egale cu lungimile celor 4 laturi ale matlasării. Colțurile care rămân după ce ai cusut fiecare latură se îndoaie și se cos.

 

Ustensile de care ai nevoie pentru a realiza un quilt

  • Mașină de cusut: Orice mașină de cusut este perfectă pentru patchwork și quilting. Există însă și mașini de cusut cu cusături speciale pentru quilting. Atenție însă la acele de cusut folosite, care trebuie adaptate în funcție de materialul folosit și grosimea stratului.
  • Cutter rotativ. Această ustensilă ideală în quilting te ajută să ai margini perfecte care înseamnă în definitiv cusături drepte și un rezultat final excepțional.
  • Rigla Quilter: Pentru măsurarea și tăierea bucăților de material te poate ajuta o riglă pătrată acrilică care suportă bine tăieturile cutterului.

Tips & Tricks pentru a coase un quilt reușit

  • Spală materialele înainte de a le coase. Pentru că există riscul ca pătura quilt să se încrețească, un secret ar fi să speli bucățile de bumbac înainte de a le coase. De asemenea, așa îți vei da seama dacă vreuna dintre bucăți se decolorează și dacă este cazul să o înlocuiești.
  • Folosește un cutter rotativ pentru a tăia bucățile care vor forma quiltul. Cutterele rotative îți vor permite să tai bucățile perfect, comparativ cu o foarfecă, iar acest lucru înseamnă un produs cu un aspect impecabil.
  • Folosește o riglă/planșă specială din acril. Folosește o planșă gradată specială pentru quilting, riglele normale nu sunt indicate și în niciun caz nu tăia direct pe masă sau pe parchet deoarece se va lăsa cu zgârieturi sau chiar tăieturi.
  • Prinde bucățile de material cu bolduri. Pentru a coase perfect drept bucățile de material, folosește bolduri sau ace de siguranță.

Realizarea unui quilt înseamnă fără discuție să duci creativitatea din domeniul croitoriei la un alt nivel. Așa că, înțelegem perfect fascinația pentru quilting, compoziția geometrică a pieselor de material, coloristica, varietatea imprimeurilor și a cusăturilor de matlasare. Din interferența acestor componente rezultă o enormă varietate a quilturilor și automat faptul că fiecare quilt este un unicat.

Ține minte că practica este cel mai bun profesor și indiferent cât de mult citești, sfaturile acestea nu au valoare dacă nu lucrezi, dacă nu coși și creezi cu propriile mâini quilturi. Noi, CusutsiBrodat.ro, te putem ajuta cu mașini de cusut adaptate nivelului tău de experiență și cu accesorii de croitorie necesare pentru quilting.

Share this post

Comment (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *