Cum eviți destrămarea materialului: 5 metode folosite în proiectele de croitorie

Cum eviți destrămarea materialului: 5 metode folosite în proiectele de croitorie

Puține lucruri pot fi la fel de frustrante pentru persoanele care lucrează în domeniul croitoriei ca o margine destrămată. Mai ales atunci când încerci să realizezi piese vestimentare rafinate, precum rochiile de mătase, ultimul lucru pe care ți-l dorești este o explozie de fire care răsar de la capetele țesăturii proaspăt tăiate. În croitorie, marginile destrămate sunt inevitabile, mai ales la țesăturile ușoare. Ei bine, aceasta este ziua ta norocoasă, deoarece în acest articol îți prezentăm cum să împiedici o țesătură să se destrame, folosind o gamă largă de tehnici specifice.

Secretul pentru a înțelege cum să oprești destrămarea țesăturii nu necesită cunoștințe de specialitate avansate, ci cunoașterea câtorva modalități de a preveni apariția firelor nedorite. Așadar, indiferent ce material folosești, poți preveni destrămarea materialului în mai multe moduri, cele mai cunoscute fiind printr-o cusătură franțuzească sau cu ajutorul unei mașini de surfilat.

Dacă ești începător în croitorie, în primul rând nu trebuie să-ți fie teamă să coși materiale care se destramă ușor, ci dimpotrivă să aplici tehnicile potrivite. Aceste sfaturi și soluții sperăm să-ți dea curajul și avântul pentru a coase de neoprit, indiferent de tipul de țesătură.

Cum apare destrămarea?

Destrămarea apare atunci când o țesătură este tăiată și firele care alcătuiesc țesătura încep să se desfacă. Viteza și măsura în care o țesătură se descompune depinde de mai mulți factori, precum grosimea țesăturii sau calitatea fibrelor. Din acest motiv, destrămarea apare mult mai ușor la țesăturile transparente sau ușoare și mult mai puțin la cele groase, cum este denimul.

Modalități de prevenire a destrămărilor

Există diferite soluții concepute pentru diferite niveluri de experiență și tipuri de țesături, așadar chiar dacă sunteți începători în croitorie cu siguranță veți găsi o metodă care să vă ajute în evitarea destrămării:

1. Cusătură de acoperire

Probabil cea mai simplă variantă este aceea de a folosi o cusătură de acoperire de tip lanț, fie manual, fie la mașina de cusut, care trece firul peste marginea țesăturii pentru a preveni destrămarea. Această tehnică funcționează cel mai bine pe țesături mai groase. Reține că există mașini de acoperire (uberdeck) care permit crearea unei game largi de cusături de acoperire pe toate tipurile de țesături, folosind ambele funcții, decorative și constructive.

2.Cusătura franceză

O altă variantă de prevenire a destrămării materialului este cusătura franceză. În primul rând vei așeza cele două straturi de material, dos la dos, astfel încât primul tighel să fie realizat pe fața materialului. Se va lua o rezervă de 1 cm față de margine. Se scoate materialul și se taie surplusul, astfel încât să rămână aproximativ 0,5 cm. Se calcă cusătura, iar surplusul se dă spre lateral. Întoarcem cele două bucăți, astfel încât rezerva să rămână între cele două straturi. Se realizează o cusătură simplă, având grijă ca rezerva să rămână ascunsă.

2.Cusătură în zig-zag

Cusătura zig zag este una dintre cele mai cunoscute cusături, folosită în special pentru evitarea destrămării materialului folosit în diferite proiecte de croitorie. Este perfectă pentru materiale elastice, pentru produse din bumbac și este foarte rezistentă, așadar o poți folosi în cazul în care ai nevoie de o cusătură durabilă. De asemenea, țesătura în zig zag poate fi folosită și pentru coaserea aplicațiilor, astfel nemaifiind nevoie de surfilarea marginilor. Reține că mașinile de cusut moderne îți permit ajustarea cusăturii, putând alege un model de zig zag cu o lungime mai mare sau un zig zag mai apropiat.

4.Cusături de surfilare

Cu siguranță cea mai bună metodă de a evita destrămarea materialului este folosirea unei mașini de surfilat. Dacă vrei să dezvolți o meserie sau o afacere din croitorie, atunci mașina de surfilat ar trebui să fie pe lista ta de cumpărături necesare. O mașină de surfilat este o mașină de cusut specializată care învelește o cusătură cu fir și taie în același timp excesul de țesătură. Pentru a afla mai multe despre cusăturile de surfilare și setarea corectă a mașinii de surfilat, găsești în acest articol mai multe detalii: Cusături de surfilare: cum se realizează corect și cum setezi tensiunea firelor.

5. Bandă termoadezivă

Nu vrei să coși? Există și alte soluții pentru a finisa o margine de țesătură fără a coase. O soluție ar fi să folosești o bandă termoadezivă care se aplică cu ajutorul fierului de călcat pentru a întări materialul, de exemplu pentru a face un guler sau manșete la o cămașă sau rochie din mătase. Termocolantul este potrivit pentru tivuri și țesături fine, subțiri și mătăsoase, și se fixează ușor cu fierul de călcat, chiar și pe materialele mai pretențioase – vâscoza, mătasea, acetatul – pentru a preveni deformarea acestora. Nu mai este nevoie să coși, iar banda va rezista la mai multe spălări ulterioare.

6. Lipici pentru textile

După ce ai cusut cele două părți ale materialului, pune lipici pe zona de surplus. Folosește doar adeziv special pentru textile pentru a nu deteriora materialul. Pur și simplu pune picături mici de adeziv de-a lungul marginii țesăturii. Folosește un tampon de bumbac sau o scobitoare pentru a răspândi lipiciul cât mai uniform și evită să aplici prea mult adeziv. Dacă vrei însă să folosești aceeași tehnică pentru un tiv, poți aplica lipiciul pe marginea materialului, pe care ulterior îl pliezi.

Învățând tehnicile de a opri cât mai eficient o țesătură să nu se destrame vei economisi timp și bani. În orice etapă sau proiect de cusut te afli, evitarea destrămării materialului te va ajuta să nu risipești material sau chiar să salvezi o piesă vestimentară preferată, al cărui tiv s-a desprins. Pe CusutsiBrodat.ro veți găsi atât mașini de surfilat (triploc) cât și mașini de acoperire (uberdeck).

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *