Începător în croitorie: Reguli și măsuri de siguranță de care e bine să ții cont când coși la mașină

Începător în croitorie: Reguli și măsuri de siguranță de care e bine să ții cont când coși la mașină

Mașina de cusut este o unealtă magnifică. Nu o spunem doar noi, care clar suntem pasionați iremediabil de acest domeniu, ci toți cei care au încercat pentru prima dată și au văzut ce înseamnă să creeze și să-și materializeze ideile îndrăznețe într-un ritm foarte rapid. Chiar dacă mașina de cusut face o mare parte din muncă, responsabilitatea ne revine nouă celor care o folosim, pentru a fi în siguranță în primul rând și bineînțeles pentru a o folosi corect. Pentru că în condițiile în care nu folosești corect mașina de cusut se pot întâmpla două lucruri: fie te poți accidenta, fie poți deteriora sau chiar strica anumite componente ale mașinii de cusut. 

Oamenii învață să coasă la mașină din tot felul de motive, din dorința de a-și exprima creativitatea în design vestimentar, pentru a economisi bani sau pur și simplu pentru a învăța o nouă abilitate sau hobby. Nu este niciodată prea târziu să înveți să coși la mașina de cusut, iar atâta timp cât mâinile tale pot ține un ac și o ață, atunci nu este nici prea devreme. Dar, acest articol nu este despre de ce este important să înveți să coși la mașină, ci despre cum să previi greșelile sau accidentele atunci când coși la mașina de cusut

Așadar, pentru a evita producerea accidentelor în timp ce lucrezi, concentrează-te întotdeauna doar asupra operațiunii pe care o faci. De asemenea, iată la ce aspecte ar trebui să fii cu băgare de seamă pentru a preveni deteriorarea mult prea rapidă a accesoriilor de croitorie și de ce este foarte important să ții cont de aceste sfaturi:

Ace de cusut

  • Nu folosi niciodată ace îndoite. Dacă un ac s-a îndoit, schimbă-l, pentru că poate crea probleme în procesul de cusut, inclusiv altor piese ale mașinii de cusut. 
  • Verifică acul periodic, iar dacă observi că vârful lui s-a uzat sau agață materialul, de asemenea înlocuiește-l.
  • Acele se păstrează întotdeauna în cutia lor specială, iar boldurile în pernuța specială. Evită să le lași pe masa de lucru sau pe lângă mașina de cusut, pentru că există riscul să cadă pe jos, să uiți de ele și să te înțepi. 
  • Nu coase niciodată (nici la mașină și nici de mână) cu ace ruginite. Acestea vor străpunde greu straturile de material și vor lăsa urme de rugină. 
  • Obișnuiește-te să verifici numărul acelor de fiecare dată la începutul şi sfârșitul lucrului.
  • Nu ține niciodată acele în gură, dar nici nu le înfige în haine, scaun, textile din jurul tău sau perdele, deoarece există riscul de a uita de ele și ulterior de a provoca accidente.
  • Înainte de a face proba unui produs, se verifică dacă n-au rămas ace. 
  • Folosește doar tipuri de ace de cusut recomandate pentru modelul de mașină pe care o ai, tipul de cusătură și material. De exemplu, nu folosi ace nepotrivite tipului de material, adică ace subțiri la materiale groase sau invers.

Foarfece de croitorie

  • Păstrează foarfecele de croitorie în trusa cu ustensile sau într-un loc special, destinat acestui scop.
  • Folosește foarfecele de croitorie doar pentru a tăia material. Sub nicio formă nu tăia hârtie, deoarece hârtia tocește cel mai repede foarfeca de croitorie. Dacă este necesar să decupezi un tipar de croitorie, folosește o foarfecă diferită. De asemenea, încearcă pe cât posibil să nu tai obiecte nepotrivite, de genul fermoarelor, plasticul de la etichete etc.
  • Foarfecele se pun cu lamele închise pe suprafaţa de lucru, pentru a nu exista riscul de tăiere.
  • Încearcă să nu o scapi pe jos sau o trântești din grabă, pentru că după cum poate ai observat cele două lame sunt prinse de un șurub mic. Dacă foarfeca este supusă des șocului, atunci șurbelul se poate disloca. Desigur poți să-l strângi, dar odată ce s-a slăbit forțat va exista riscul să se slăbească mereu.
  • Dacă scapi accidental apă sau cafea pe foarfecă, șterge-o cu grijă și las-o la uscat înainte de a o pune în sertar, pentru a preveni ruginirea lamelor. 

Măsuri de protejare a mașinii de cusut

  • Pastrează mașina de cusut într-un loc ferit de lumina soarelui și fără umiditate. In acest fel, atunci când nu o folosești, praful nu va ajunge la mecanisme, el fiind un adevărat inamic dpentru motor. Mai ales dacă nu coși zilnic, cea mai bună măsură de protecție este chiar cutia mașinii de cusut sau o husă.
  • Nu depozita mașina de cusut lângă surse de încălzire, lângă un fier de călcat încins sau lângă alte surse de apă.
  • Curăță periodic carcasa folosind o cârpă moale și soluții de curățare neutre. Substanțele puternice, abrazive, care conțin clor, diluanții pot deteriora carcasa și chiar componentele esențiale ale mașinii de cusut. 
  • Nu depozita nimic pe mașina de cusut. 
  • Nu permite ca mașina de cusut să fie folosită de copii, explică-le foarte clar că aceasta nu este o jucărie. De aceea, închiderea ei cu atentie este necesară atunci când mașina nu este folosită și se află în apropierea copiilor.
  • Nu uita că mașina de cusut trebuie unsă din când în când dacă vrei să-i prelungești viața și să-i protejezi mecanismele.
  • Curăță bobina după fiecare utilizare, folosind o mică pensulă, deoarece astfel eviți blocarea aparatului, pentru că vei îndepărta scamele și bucățelele mici de ață prinse. 

Așadar, dacă îți dorești să te bucuri cât mai multă vreme de mașina ta de cusut, ține cont de aceste reguli și măsuri de siguranță, care pe lângă faptul că îți vor proteja mașina, te vor ajuta să previi eventuale accidente.  Și nu uita, cea mai bună mașină de cusut este cea care funcționează corect, cu care te-ai obișnuit și la care îți face plăcere să coși!

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *