7 moduri ingenioase de a repara hainele rupte
Cu toții am avut acel moment „Oh-nu!” în care am observat o gaură în bluza preferată sau o pată pe o rochie albă. Cel mai probabil prima senzație este una de nemulțumire sau furie, urmată de regretul că trebuie să renunți la o haină care îți plăcea. Dar, nu trebuie să-ți faci griji pentru că există o mulțime de moduri ingenioase de a repara hainele rupte, astfel încât să te bucuri de ele în continuare.
De asemenea, gândește-te că fiecare șansă pe care o ai să îți exersezi tehnica de cusut este o oportunitate de a-ți îmbunătăți abilitățile în croitorie. Cusutul de mână sau la mașina de cusut, brodatul sau croșetatul pe lângă faptul că sunt activități relaxante care pot deveni hobby-uri, te ajută să repari hainele preferate care au suferit mici accidente, cu rezultate de-a dreptul uimitoare.
Cu sute de ani în urmă, soțiile fermierilor și pescarilor japonezi au început să-și brodeze hainele de lucru cu cusături pentru a le face mai durabile. Această tradiție, numită sashiko, a funcționat atât de bine încât hainele au durat adesea mai mult de o generație. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, britanicii au întărit genunchii și coatele uniformelor pentru soldați pentru a le face mai rezistente. Chiar dacă moda actuală ne determină să ne înlocuim garderoba în fiecare sezon, repararea hainelor care încă arată foarte bine ne învață să facem economie și să contribuim la protejarea mediului. Fiecare haină de bună calitate de care ai grijă pe termen lung înseamnă una mai puțin aruncată la gunoi.
Așadar, indiferent care este motivația pentru care vrei să înveți să repari o haină ruptă, îți prezentăm câteva metode ingenioase pentru a face acest lucru:
- Broderie decorativă
Găurile provocate de molii într-un pulover frumos de lână sau cașmir sunt extrem de neplăcute. Probabil că te gândești că puloverul tău preferat va ajunge la gunoi, dar nu te grăbi să iei această decizie radicală. Te poți folosi de o broderie superbă care va da un aer nou puloverului tău preferat. Poți apela la broderie manuală, dar acest lucru înseamnă să ai abilități bune de cusut, sau poți folosi o mașină de brodat computerizată. De exemplu poți opta pentru o broderie tip floare, frunză sau fluture. Înainte de a aplica broderia, încearcă să repari gaura sau găurile. Probabil te gândești de ce să faci acest lucru, dacă vei aplica o broderie, însă repararea găurii va ajuta ca puloverul să reziste mai bine la spălările viitoare.
- Mărgele sau paiete în locul unei pete
Dacă bluza preferată sau rochia de seară au căpătat o pată de vin care nu iese la spălat, soluția nu este să le arunci. Una dintre variantele simple este să te folosești de anumite elemente decorative care nu doar că vor acoperi pata, dar îi pot da piesei de îmbrăcăminte o nouă înfățișare. Mărgelele sau paietele sunt ușor de aplicat pe orice fel de material, fie că vorbim de bumbac, stofă sau mătase și poți face acest lucru extrem de simplu cu un ac și o ață.
- Cusătură zig-zag pentru ruptură lungă
Dacă perechea preferată de jeanși are o ruptură lungă, poți folosi o interfață pentru țesături și apoi o cusătură de îmbinare zig zag pentru a uni marginile împreună. Folosește un fir de ață cât mai apropiat de culoarea blugilor pentru ca noua cusătură să nu iasă în evidență. Dacă ai o mașină de cusut, o variantă foarte bună este să folosești o cusătură decorativă, de exemplu modelul floare, inimioare sau frunze, mai ales dacă ruptura este într-o zonă vizibilă. Această cusătură se poate transforma chiar într-un detaliu de efect foarte original din punct de vedere estetic.
- Adaugă petice colorate
Anumite haine tind să se tocească mai mult în anumite zone, așa cum sunt de exemplu coatele sau genunchii, în special în cazul copiilor care cad frecvent. Dacă pantalonii au găuri în genunchi și nu ai vrea să renunți la ei, poți folosi o metodă foarte ingenioasă și estetică de a le da o nouă față: peticele colorate. Taie o bucată dintr-un material care îți place și aplică-l în zona dorită, dar apelează la un model original: inimă, elefant, păianjen, soare, fulg de nea, floare sau orice crezi că i-ar plăcea micuțului sau micuței tale. Folosește o cusătură decorativă sau o cusătură de matlasare pentru a înconjura peticul colorat.
- Folosește un sticker din material textil
Un mod foarte creativ de a repara o gaură, o pată inestetică sau o ruputură la o piesă vestimentară preferată este să adaugi un text pe țesătură. Stickerele textile se pot lipi într-un timp foarte scurt cu fierul de călcat la programul pentru țesături sintetice. Materialul care se folosește în general pentru aceste stickere este foarte rezistent și nu se dezlipește când hainele sunt spălate la mașină. După cum sugerează și numele, stickerele pot fi cumpărate deja formate și gata de călcat sau cusut pe textile. Ele vin în modele variate, unele sunt similare cu aplicațiile și broderiile, în timp ce altele arată exact ca niște plasturi. Sunt foarte ușor de utilizat, în general, va trebui doar să lipești modelul dorit în locul unde se află ruptura sau pata.
- Întăritură termocolantă pentru crăpături
Dacă nu vorbim de o gaură mare, ci mai degrabă de o tăietură, o soluție rapidă este să folosești o bandă adezivă sau o întăritură termocolantă specială de țesături, pe care să o aplici pe partea din spate a materialului. Unește cele două parți tăiate și lipește banda astfel încât acestea să nu se poată desprinde. Acest material adeziv se găsește în mai multe variante, inclusiv din piele ecologică pentru a repara o geacă, o canapea sau o geantă.
- Folosește un adeziv reparator pentru țesături
Dacă este cazul unei găuri într-o zonă pe care pur și simplu nu o poți coase, ca de exemplu o geacă, o canapea sau scaun, va trebui să găsești o altă soluție decât acul și ața. Pentru această situație există lipiciuri speciale pentru țesături care pot lipi crăpătura într-un mod aproape insesizabil. Aceasta poate fi o soluție pentru repararea crăpăturilor mici atunci când nu ai nicio opțiune de a utiliza oricare dintre opțiunile de mai sus.
Așadar, dacă ai o haină preferată pe care nu vrei să o pierzi, sperăm că ideile noastre îți vor fi de ajutor. Dacă ai nevoie de o mașină de cusut casnică, intră pe Cusutsibrodat.ro și alegeți modelul dorit, pentru a te bucura de cusături decorative deosebite și rapiditate în coasere.
Comment (1)
As the admin of this website is working, no uncerainty very
quickly it will bee renowned, due to its feature contents.