Anatomia pantalonilor. Top 10 modele de pantaloni pentru femei
Coco Chanel a introdus pantalonii în moda feminină ca o declarație de stil pentru femeia modernă. S-a inspirat din croiala și țesăturile masculine și a creat una dintre cele mai apreciate piese vestimentare din istoria fashion: pantalonii. Coco Chanel adora să poarte pantaloni, motiv pentru care a creat diverse modele special pentru femeile care își doreau o viață activă ca a ei.
De atunci, multe tipuri de pantaloni pentru femei au evoluat în dulapurile noastre. Chiar dacă acest lucru ar putea părea absurd în ziua de azi, a existat o perioadă în care pantalonii erau considerați nepotriviți pentru reprezentantele sexului frumos. Dar, acea perioadă de restricții sociale a fost depășită, iar femeile au adaptat îmbrăcămintea practică și confortabilă.
Stilurile de bază ale pantalonilor au evoluat mult de-a lungul timpului. Și chiar dacă nu pot concura cu rochia la capitolul feminitate, pantalonii au dovedit cu succes că pot reprezenta o declarație de modă pentru fiecare femeie, indiferent de stil sau siluetă.
Anatomia pantalonilor – ce trebuie să știi despre ei
Mai ales dacă ești fashion designer sau lucrezi în domeniul croitoriei, cunoașterea elementelor de bază care formează tiparul de pantaloni este esențială. Pantalonii ca formă pot fi drepţi pe toată lungimea, evazaţi, conici sau înguști. Terminaţia superioară a pantalonilor se prelucrează cu betelie, şnal, elastic, borduri etc. Silueta pantalonilor este limitată de linia taliei, linia terminației și liniile laterale. Proporțiile depind în mare măsură de lungimea pantalonilor și poziția liniei taliei.
La o pereche de pantaloni se evidențiază următoarele linii constructive: linia taliei, linia terminației, liniile laterale, liniile pasului și linia de simetrie. Liniile constructive laterale și ale pasului divizează suprafața pantalonilor în două părți din față și două părți din spate. Pe terminația superioară a elementelor din față se realizează pense sau pliuri, iar pe spate – pense. Partea dreaptă se îmbină cu partea stângă pe linia de simetrie. Terminația superioară a pantalonilor se realizează, de regulă, cu betelie.
Iată și alte aspecte despre anatomia pantalonilor pe care este bine să le cunoști:
- Deschiderea piciorului – Aceasta este deschiderea de la capătul piciorului pantalonului. Aceasta poate fi evazată, dreaptă, decupată, cu tivul întors sau simplu.
- Cusături laterale – Cusături simple sau cusute, cusăturile laterale sunt funcționale, dar pot fi și decorative.
- Deschidere cu fermoar sau nasturi – Deschiderea din față poate fi fixată cu fermoar, capse sau cu nasturi. Dar există și posibilitatea creării unei deschideri cu efect fals dacă pantalonii sunt elastici în talie.
- Buzunare – Buzunarele din spate, buzunarele laterale și buzunarele frontale sunt caracteristicile pantalonilor. Buzunarele de pe blugi sunt de obicei cusute în partea de sus pentru efect.
- Talie – Aceasta este banda care ține pantalonii în sus în talie. Adesea, dar nu întotdeauna, are bucle pentru centură. Buclele centurii permit purtătorului să introducă o centură în jurul taliei pentru a susține pantalonii. Uneori, la diferite înălțimi ale centurii, se poate schimba stilul și croiala pantalonilor. Pantalonii cu talie înaltă sunt un exemplu în acest sens.
- Tivul inferior. Poate fi un tiv simplu sau tiv întors.
Tipuri de pantaloni
Pantalonii au devenit o piesă favorită pentru ocazii formale, îmbrăcăminte casual și chiar pentru ținuta office din multe locuri de muncă. Sunt ușor de purtat într-o mulțime de contexte, mai ales pentru exterior și pentru o gamă întreagă de activități. Dacă lucrezi sau intenționezi să lucrezi în domeniul fashion sau croitorie, am strâns cele mai frecvente tipuri de pantaloni pentru femei, de care este bine să știi:
- Pantalonii de costum
Pantalonii de costum sunt cel mai frecvent tip de pantaloni pe care probabil cu toții îl cunoaștem. Inspirați din ținuta masculină, pantalonii de costum pentru femei sunt recomandați în special pentru ținute semi-formale sau formale. În general, acești pantaloni sunt confecționați din materiale calitative, în general stofă. Acești pantaloni au un croi mai larg și o deschidere în față cu fermoar sau nasturi.
- Pantalonii culotte
Una dintre acele tendințe din anii ’70 care și-a găsit drumul către moda din prezent este reprezentată de pantalonii culotte. Culottele sunt pantaloni mai scurți, puțin sub genunchi sau la jumătatea gambei, atrăgând atenția în zona gleznelor. Talia pantalonilor culotte poate fi normală sau ridicată, croiul este unul larg, iar tivul la jumătatea gambei, sunt prevazuți în general cu buzunare laterale și pot fi introduși cu ușurință într-o ținută smart-casual.
- Pantaloni cargo
Pantalonii cargo sunt pantaloni cu diferite tipuri de buzunare suplimentare față de pantalonii tradiționali și sunt de obicei prezente la jumătatea picioarelor pantalonilor. Pantalonii cargo au fost creați cu intenția de a fi confortabili și funcționali pentru soldații din armată, însă s-au transformat în piese vestimentare foarte chic și pentru femei, mai ales când sunt creați din materiale mult mai rafinate, atipice pentru acest croi. Sunt la modă pantalonii cargo cu buzunare cu fantă, cu clapetă sau cu buzunare false și se poartă îmbinând contrastant linia specifică stilului funcțional, sport, cu detaliile elegante.
- Pantaloni evazați
Pantalonii evazați, numiți astfel datorită formei de clopot în partea de jos, au suferit mai multe schimbări stilitice de la concepția lor în secolul al XIX-lea. Deși nu se cunoaște crearea primei perechi de pantaloni evazați, mențiunea acestora a fost făcută în 1813 și avea legătură cu uniformele marinarilor marinei americane. Pantalonii evazați erau o opțiune funcțională, deoarece erau ușor de purtat cu cizme, ușor de rulat pentru a preveni udarea.
Dar, pantalonii evazați ca piesă fashion au fost considerați cu adevărat „la modă” în anii ’60 -’70, când au reapărut ca parte a mișcării hippie. Acești pantaloni care cad liber pe picior se încadrează în stilul de viață hippie și cu o atitudine relaxată.
- Pantalonii slim sau skinny
Sunt de obicei pantaloni foarte mulați, care se potrivesc perfect pe picior și sunt de obicei la un centimetru sau doi deasupra gleznelor. Acești pantaloni au o croială conică și pot avea talie joasă sau înaltă. „Strămoșii” pantalonilor skinny sunt pantaloni strânși pe picior purtați încă din secolul al XVII-lea. Au fost întâi populari în Franța, la curtea lui Ludovic al XIII-lea, și au fost ulterior introduși în Anglia și în restul Europei. Erau într-adevăr foarte populari printre clasele înalte. Acești pantaloni au redevenit populari în anii 1950, iar în prezent sunt preferați atât de bărbați, cât și de femei, mai ales dacă vorbim de gama blugilor.
- Pantaloni chinos
Chinos sunt pantaloni situați între cei sport și cei eleganți. Chinos vine din limba spaniolă și înseamnă ”chinezesc” și se referă la țesătura din bumbac din care sunt făcuți acești pantaloni. Inițial, această țesătură durabilă se găsea în culoarea kaki și era folosită pentru haine militare. Adoptată în moda americană, acum se găsește într-o mulțime de culori, de la cele neutre la tonuri puternice de roșu, albastru sau galben.
- Pantaloni palazzo
Pantalonii Palazzo sunt eleganți și la modă deoarece sunt confecționați adesea din țesături fine, vaporoase, care se drapează cu ușurință. Pantalonii palazzo nu sunt o creație nouă, ei sunt deja pionieri în lumea fashionului, fiind hitul anilor ’60. Croiul lor este unul care avantajează orice tip de siluetă, sunt strâmți în partea de sus și foarte largi pe lungime, asemeni unei fuste. Coco Chanel a fost cea care a propulsat acest tip de pantalon, ca o declarație în ceea ce privește dorința de egalitate a femeilor, chiar dacă s-a inspirat din moda masculină.
- Pantalonii harem
În 1910 designerul Paul Poiret dornic ”să elibereze” femeia de articolele incomode, introducea în garderobă un nou tip de pantaloni inspirat de pantalonii purtați în harem. Deși a fost criticat aspru pentru această ”îndrăzneală”, el este recunoscut ca promotor al detaliilor orientaliste în vestimentația feminină. Pantalonii harem au o croială foarte amplă, și sunt strânși la talie și la glezne. Acest tip de pantaloni pentru femei este extrem de confortabil de purtat chiar și pe vreme foarte caldă și cele mai multe modele sunt confecționate din țesături precum inul sau raionul care lasă pielea să respire.
- Colanții
Concepuți inițial ca articol sportiv, datorită elasticității materialelor, colanții au fost integrați și în ținute casual de zi. Materialul din care sunt confecționați este elastanul, cunoscut și sub numele de spandex. Ține cont ca atunci câd coși un material elastic să folosești un tip de ac special și o cusătură zig zag. Poți citi mai multe despre tipuri de ac pentru mașina de cusut în acest articol: Tipuri de ace de cusut. Folosești acul potrivit pentru mașina de cusut?
- Blugii
Blugii sunt cei mai cunoscuți pantaloni din întreaga lume și sunt populari atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Blugii sunt disponibili în game variate de culori, stiluri și modele. Croiul obișnuit este cel drept și skinny, însă au apărut stiluri variate de la boyfriend jeans, capri sau mommy jeans.
Când vine vorba de a coase blugi la mașina de cusut, nu uita că denimul este un material gros care necesită un ac mai gros și un tip de ață mai rezistent. Există ace pentru mașina de cusut special create pentru denim.
Lasă un răspuns