Ce este tricotul și cum îl coși corect la mașina de cusut

Ce este tricotul și cum îl coși corect la mașina de cusut

Fiecare proiect de cusut necesită abilități, accesorii de croitorie speciale și țesături diferite. Unele materiale sunt mai ușor de croit și de cusut la mașină, altele însă au nevoie de mai multă atenție și precauție. Țesătura tricot de exemplu este foarte apreciată și utilizată într-o mulțime de articole de îmbrăcăminte și textile pentru casă, dar este mai greu de cusut din cauza elasticității și capacității de întindere.

Tricotul este este un material extrem de apreciat în confecții datorită confortului pe care îl oferă, însă este important să iei în considerare procentul de întindere a țesăturii alese și dacă se potrivește cu tiparul de croitorie. 

Tricot sau material țesut, care este diferența?

Tricoturile și materialele țesute au fiecare locul lor în garderoba unei femei. Un material țesut oferă o construcție și o structură mai fixă ceea ce îl face preferat pentru anumite piese de îmbrăcăminte elegante, în timp ce tricotul se întinde și se pretează pentru articole casual în care să te poți răsfăța toată ziua.

Ce este tricotul sau țesătura tricot? Și cum se deosebesc ele de țesăturile țesute? Țesătura tricot este un material textil care se obține prin tricotatul unui fir (sau mai multe fire) continuu în bucle. Aceste bucle pot fi alungite ușor din majoritatea direcțiilor, ceea ce conferă țesăturii finale o mai mare elasticitate. 

Țesătura țesută este realizată prin împletirea firelor orizontale și verticale în unghi drept pe un război de țesut. Dacă te uiți atent la o piesă vestimentară tricotată, vei vedea un model care arată ca niște rânduri de împletituri fine în tot materialul. Datorită modului în care se realizează tricotajele, textilele moi rezultate oferă o cantitate semnificativă de întindere și flexibilitate.

La prima vedere diferența e că tricoturile arată ca și cum ar fi realizate din împletituri subțiri, iar țesătura are un model asemănător grilei. Mai mult, țesătura tricot se întinde atunci când este trasă, mai ales dacă este trasă de-a lungul lățimii sale. Materialul țesut nu are prea multă întindere. 

În plus, una dintre principalele diferențe dintre materialele țesute și cele tricotate este modul în care acestea se comportă atunci când sunt purtate. Tricotajele tind să se muleze pe corp pentru o potrivire mai apropiată, în timp ce îmbrăcămintea țesută are o construcție mai fixă și mai rigidă. O altă diferență esențială este că țesătura tricotată, de obicei, nu se șifonează și este foarte comodă. Pe de altă parte, materialul țesut este mai predispus la șifonare, dar arată foarte atractiv și elegant atunci când este călcat.

Astfel, dacă te pregătești să coși tricot, este important să înțelegi cum se comportă și să te asiguri că modelul este potrivit pentru un material elastic care se întinde. 

Beneficiile tricotajelor

Tricoturile sunt materiale respirabile, ușor de spălat și au o recuperare naturală care le permite să revină înapoi după ce s-au întins în urma purtării. Aceste calități fac ca îmbrăcămintea tricotată să fie ideală pentru o serie de activități, inclusiv călătorii, ținute casual și – atunci când sunt stilizate corespunzător – pentru ocazii profesionale și formale. Pentru că materialul se mulează pe corp, cămășile și rochiile tricotate se întind fără efort peste bust și se conturează natural pe talie punând silueta în evidență.

Tipuri de țesături tricotate

Există diferite materiale care se încadrează în categoria țesăturilor tricotate, jersey, lacoste, supplex, jacquard, velur, pluș, angora. Se găsesc tricoturi de greutăți diferite, țesături mai ușoare și de multe ori mai dificil de cusut și țesături mai robuste stretchy și mai ușor de manevrat. Compoziția tricotajelor poate conține fibre de același tip sau un amestec de fire diferite, putând fi realizate pe bază de vâscoză, bumbac, precum și materiale artificiale.

Fiecare dintre acestea au propriile calități care le fac potrivite pentru diferite articole de îmbrăcăminte. Verifică întotdeauna ce tip de tricot ai ales și găsește cel mai bun tipar adaptat elasticității materialului.

Țesătura Jersey este o țesătura tricot super confortabilă și ușoară, fiind din acest motiv, o alegere populară pentru coaserea topurilor și tricourilor. Cea mai importantă caracteristică a acestor țesături este întinderea lor, în 4 direcții, atât transversal, cât și longitudinal. În plus, este o țesătură versatilă, multifuncțională, cu un aspect deosebit și care protejează împotriva frigului.

Cum coși tricot la mașina de cusut

Poți obține rezultate excelente cu o mașină de cusut casnică. De la alegerea acelor de cusut potrivite la utilizarea cusăturilor în zig-zag, urmează aceste sfaturi pentru coaserea țesăturilor elastice gen tricot:

  • Alege acul potrivit

Pentru coaserea tricotului, mai ales dacă este o țesătură mai fină, cele mai bune ace de cusut sunt acele speciale pentru jerseuri strech. Acestea au un vârf rotunjit care nu poate deteriora ochiurile fine ale unui material gen tricot. Ochiul acului trebuie să alunece ușor prin material, iar acele pentru materiale elastice au un ochi puțin mai mic decât cele clasice și vârful mai rotunjit ca să nu agațe.

Dacă vrei să folosești un ac universal, încearcă să coși un pătrat mic din țesătura tricotată cu ace diferite pentru a vedea care funcționează cel mai bine. Vei obține cusături mai drepte mai netede cu ace cu vârf rotunjit (ball point). 

Ca mărime, acele de 80 se folosesc frecvent în croitorie pentru in, bumbac, jerse, tafta, tricot. Sunt suficient de rezistente pentru a străpunge țesătura, fără a lăsa găuri mari în material.  La fel, dacă folosești ace cu gămălie, alege doar ace cu gămălie cu bilă la capăt, acestea nu alunecă atât de ușor prin ochiuri.

  • Folosește cusătura zig-zag

Pentru tricot este ideală cusătura zig-zag, care funcționează pe țesăturile care se întind și păstrează elasticitatea materialului. Aceasta este potrivită mai ales dacă mașina de cusut nu are setări pentru cusături elastice speciale. Amplitudinea zig-zag-ului trebuie setată la valoare maximă (de ex. lungimea de cca 3 mm, lățimea de ½ – 1 mm), iar întinderea firului să nu fie reglată prea mult. 

Adaosurile pentru cusut și tiv se finisează cu cusături mari în zig-zag sau cu cusături de surfilat. Pentru cusăturile verticale care nu sunt influențate prea mult de întinderea materialului poți folosi cusătura dreaptă. Testează întotdeauna o cusătură în zig-zag pe o bucată de țesătură tricot întinsă înainte de a coase modelul complet.

  • Testează diferite lungimi decusătură

Încearcă pe o bucată din țesătura tricot aleasă pentru proiectul tău de cusut, să reglezi corect cusătura în zig-zag jucându-te cu variația lungimii cusăturii. Ai grijă ca acul să fie înfipt o dată în material și o dată aproape de marginea materialului. Așa vei vedea care este lungimea de cusătură potrivită.

  • Nu trage de material când coși

Este vital să nu întinzi îmbrăcămintea din tricot atunci când coși, deoarece acest lucru va distorsiona forma finală și va provoca nealinierea pieselor componente. Dinții transportorului sunt concepuți pentru a permite materialului să înainteze liber. Lasă-i pe aceștia să mențină țesătura tricot întinsă fără a o trage sau a o forța.

  • Alege ață de cusut din poliester

Pentru ca o cusătură pe tricot să arate și să funcționeze bine trebuie să alegi ața potrivită și să reglezi tensiunea. Încurcarea și ruperea firelor pot fi eliminate prin reglarea tensiunii. Firele groase de bumbac cu siguranță nu vor funcționa pe o țesătură tricot, ideale sunt firele elastice din ppliester. 

  • Schimbă presiunea piciorului presorului

Dacă o țesătură tricot se întinde în timp ce coși, încearcă să ridici piciorul presorului la fiecare câțiva centimetri. Ridicarea intermitentă a piciorului de alimentare reduce presiunea asupra cusăturilor și poate opri deformarea țesăturii tricotate. 

Pentru a coase tricot, vei urma pașii obișnuiți pentru orice proiect de croitorie și după ce ai obținut țesătura tricotată potrivită, ai configurat mașina de cusut și ai tăiat piesele de tipar, vei fi gata să începi coaserea, cu scopul de a crea cusături curate, drepte și de a maximiza fluxul lucru. 

Dacă vei utiliza ace cu vârf rotunjit, cusături în zig-zag și vei selecta tipul corect de tipar pentru țesătură tricot, nu ar trebui să întâmpini probleme. Odată ce ai stăpânit elementele de bază te vei bucura să coși diferite articole de îmbrăcăminte din tricot

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *