Chambray sau denim? Care este diferența dintre cele două materiale

Chambray sau denim? Care este diferența dintre cele două materiale

Chambray și denim sunt două materiale atât de asemănătoare încât de multe ori, îmbrăcămintea din chambray este considerată denim. Fiecare dintre aceste țesături folosite frecvent în croitorie are avantaje și dezavantaje, și niciuna nu poate fi consioderată mai bună decât cealaltă. 

Fiecare dintre cele două materiale este mai bun și are anumite avantaje pentru anumite tipuri de îmbrăcăminte și anotimpuri. Chambray nu este de obicei folosit pentru pantaloni fiind mai potrivit pentru cămăși de vară și rochii. Denimul este folosit pentru pantaloni, jachete și pantaloni scurți și poate fi purtat pe tot parcursul anului, dar este o alegere mult mai bună de a-l purta în timpul iernii decât chambray-ul.

Chambray versus Denim: Caracteristici de bază 

În ciuda aparențelor, deși aceste două materiale sunt destul de asemănătoare ca aspect și chiar împărtășesc caracteristici comune, denim și chambray sunt două țesături diferite. Ambele sunt fabricate din bumbac și sunt în mod tradițional albastre, dar iată care sunt trăsăturile fiecăreia:

Caracteristici ale denimului

  • Tipul fibrei: În general, 100% bumbac sau bumbac 99% și 1% spandex, pentru a face tesatura ceva mai stretchy.
  • Textura: Rigid, gros, greu.
  • Tip țesătură: Twill, țesătură robustă și grea.
  • Culoare: Albastru, dar disponibil în mai multe nuanțe.
  • Întreținere: Lavabil la mașină, petele fiind ușor de îndepărtat, nu se șifonează.
  • Cost: Prețul diferă în fucnție de brand.
  • Utilizare: Blugi și jachete pentru bărbați și femei.
  • Purtabil: Toate anotimpurile.

Caracteristici pentru chambray

  • Tipul fibrei: 100% bumbac.
  • Textura: Moale, subțire, ușor.
  • Tip țesătură: Țesătură simplă din fire albastre și albe.
  • Culoare: Albastru deschis, dar disponibil și în mai multe nuanțe.
  • Întreținere: Lavabil la mașină, se șifonează foarte ușor.
  • Cost: Preț accesibil.
  • Utilizare: Rochii, cămăși pentru bărbați și femei.
  • Purtabil: Sezonul cald.

Țesătura Chambray a apărut pe la 1500. Numele este o variantă în limba engleză pentru “Cambrai“, un oraș din Franța de unde provine țesătura. Materialul este realizat din fibre de bumbac 100%, iar versiunile tradiționale au fost realizate folosind fire albastre și albe. Această țesătură are ca rezultat o țesătură ușoară și respirabilă.

Țesătura Denim a fost creată pentru prima dată în anii 1870 de Levi Strauss (de Levi’s Jeans) și partenerul său de afaceri. Materialul era albastru, iar utilizarea originală pentru țesătura din denim a fost pentru pantaloni, ducând în cele din urmă la celebri “blugi albaștri“. Pentru că la început țesătura nu era perfectă și existau zone care trebuiau întărite, partenerul lui Levi, Jacob Davis, a venit cu ideea de a folosi nituri pentru a consolida acele zone, ceea ce a ajutat la folosirea pantalonilor pentru uzura zilnică. Ca și chambray, denimul este fabricat din bumbac 100%. Dar, spre deosebire de chambray, care se face folosind o țesătură simplă, denimul se face folosind o țesătură twill. Acest lucru duce la o țesătură mai robustă și mai grea. 

Ambele materiale au fost folosite în principal de muncitori care purtau pantaloni din denim și cămăși chambray datorită rezistenței și a respirabilității. Astăzi denimul este încă unul dintre cele mai purtate tipuri de țesături, în special în America.

Care este diferența dintre Chambray și Denim?

Principala diferență este dată de caracteristicile țesăturii, cum ar fi greutatea, respirabilitatea, durabilitatea, precum și utilizările sale. Chambray este folosit mai ales pentru articole de îmbrăcăminte ușoare pentru sezonul cald ( cămăși și rochii), în timp ce denimul este folosit pentru blugi și jachete.

Într-o țesătură twill, firul de bătătură este țesut peste unul sau mai multe fire de urzeală, apoi sub unul sau mai multe fire de urzeală. Acest lucru provoacă un decalaj, modelul diagonal rezultat este o țesătură mai groasă și mai puternică specifică denimului. Îmbrăcămintea din denim are, de asemenea, un aspect foarte clasic, iconic, deoarece materialul a fost folosit continuu în modă de zeci de ani. De la rockstars la cântăreți reggae, cowboy, președinții SUA, hainele din denim au fost purtate de aproape toată lumea și în orice fel.

În trecut, denimul se vopsea cu o soluție obținută din planta Indigofera tinctoria, în timp ce denimul modern este vopsit cu indigo sintetic. După ce e vopsit, materialul este adesea uscat de mai multe ori, pentru a căpăta o culoare mai intensă, care să nu-și piardă rapid intensitatea, după primele spălări. După ce se confecționează articolele de îmbrăcăminte, denimul este spălat din nou, pentru a deveni mai moale și pentru a nu mai intra ulterior la apă. Denimul care nu e făcut din bumbac pur, are în componență un element elastic (cel mai adesea, elastan), care face ca blugii să se poată întinde. 

Chambray este diferit prin faptul că este mult mai ușor, cu o textură mai moale și un luciu foarte distinct. Cele două fire, urzeala verticală și firul orizontal de bătătură, alternează unul peste și sub celălalt. Textura și aspectul țesăturilor simple sunt, de asemenea, aceleași pe ambele părți ale țesăturii.

Este destul de ușor de lucrat cu chambray și denimul în croitorie, deoarece sunt materiale care nu se agață, nu alunecă, nu fac cute și sunt ușor de tăiat. Denimul poate fi ceva mai provocator de cusut la mașină deoarece este mult mai gros și mai rigid, tocmai de aceea e neesar să folosești ace speciale. Acele pentru blugi sunt special concepute pentru a străpunge mai multe straturi de țesătură groasă. 

Moduri de a purta denim și chambray

Denimul este folosit pentru îmbrăcăminte cu o utilizare mai intensă și în timp ce chambray este folosit pentru îmbrăcăminte pe care este posibil să nu o porți la fel de des sau să nu o folosești la fel de mult. Denimul este materialul pentru faimoșii blugi pe care îi iubește toată lumea, iar o altă piesă clasică de uzură din denim este jacheta din denim, pe care și-o dorește toată lumea, indiferent de stilul personal adoptat.

Chambray-ul este cel mai adesea folosit pentru cămăși, dar există și cămăși din denim pentru cei care doresc această opțiune. De exemplu, o cămașă cu butoni din denim este excelentă pentru oricine petrece ore lungi de lucru în aer liber și ar putea avea nevoie de ceva pentru protecția împotriva vântului și ploii. 

Dacă ești mare purtătoare de blugi chiar și în căldura verii, îți poți face pantaloni sau culottes din chambray cu care vei înlocui jeanșii obișnuiți. Confortul este incomparabil.

Cămășile din denim sau rochiile din denim pot fi purtate casual și în mediile sociale, dar dacă îți dorești ceva mai relaxat, o cămașă chambray în locul uneia din denim poate fi soluția cea mai bună. Cămașa chambray este o piesă versatilă și poate fi purtată în moduri diferite. Poate fi purtată ca un sacou cu un tricou de bază sau un top, sau poate fi purtată ca o cămașă în sine cu un sacou adecvat.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *