Broderie manuală pe haine: Ghidul începătorului
Broderia manuală pe haine nu și-a pierdut relevanța timp de secole, iar dacă în vremuri străvechi era o modalitate de a diferenția clasele sociale, astăzi ea a devenit poate cea mai rezistentă și ecologică metodă de a imprima hainele într-un mod elegant și rafinat.
Broderia poate face posibilă realizarea unui lucru exclusivist. Cea mai simplă și eficientă publicitate a unui produs sau companie pe îmbrăcăminte se poate realiza și prin broderie manuală.
Mai mult decât atât, cu broderie manuală pe haine poți da o viață nouă sau un aspect mai cool unui articol de îmbrăcăminte mai vechi. Broderia este o modalitate distractivă de a personaliza și decora hainele și poate fi aplicată pe articole de îmbrăcăminte de la piese din denim la rochii de mireasă, până la decorațiuni textile pentru casă precum fețele de masă, lenjeria de pat sau pernuțele, precum și pe accesorii și încălțâminte textilă. Practic, poți broda aproape orice lucru și aproape pe orice material.
Ce tipuri de țesături să alegi?
Cea mai bună țesătură pentru broderie manuală este cea care are o greutate medie, nu se întinde și mai ales, cea în care acul intră cu ușurință. Un astfel de material va fi mai ușor de brodat manual și nu va avea tendința de a se micșora sau de a se deforma la fel de mult în timp. De aceea, sunt recomandate pentru broderie manuală pe haine, materiale precum inul, amestecurile de in, pânza de bumbac și materialul denim.
Dacă totuși, ești setat pe o piesă de îmbrăcăminte mai elastică, precum jerseul din bumbac (tricouri, pantaloni), poate fi puțin mai dificil de brodat. Un ac cu vârf de bilă pentru a preveni înțepăturile și folosirea unui stabilizator bun pentru a împiedica țesătura să se întindă prea mult, vor fi de mare ajutor.
Pregătirea hainelor pentru broderia manuală
Dacă nu ai mai purtat niciodată hainele pe care vrei să le brodezi și sunt noi, se recomandă să le speli și să le usuci mai întâi. Dacă se va micșora la spălare, e bine ca acest lucru să se întâmple înainte de a adăuga mult dorita broderie pe îmbrăcăminte pentru că altfel rezultatul final poate avea de suferit.
De asemenea, ar fi bine ca înainte de a începe broderia, să elimini orice cute și încrețituri de pe țesătură. Nerespectarea acestui lucru ar putea face ca proiectul tău de broderie manuală pe haine să fie unul neplăcut.
Alegerea cusăturilor de broderie manuală
La alegerea modelului pe care vrei să-l brodezi, este important tipul de cusături de broderie manuală care vor fi utilizate. Dacă ești începătoare alege un model simplu. Ține cont că, oricum, poți modifica întotdeauna un model pentru a-l face mai prietenos cu îmbrăcămintea.
Cusăturile de broderie sunt foarte multe (există cel puțin 300), dar la început bazează-te pe cusături simple, plate, scurte.
- Cel mai simplu tip de cusătură de cusut este cusătura de rulare / dreaptă care se face prin introducerea acului din spate în sus, și apoi introducerea acului înapoi prin țesătură și repetare.
- Cusătura tijă este o altă cusătură ușoară pentru începători în broderie. Poate crea conturul multor cusături de broderie și poate fi folosit pentru linii curbe sau drepte.
- Dând aspectul unei cusături mini-lanț atunci când se face în mod repetat, cusătura împărțită este o cusătură de broderie de bază. Este folosită mai ales pentru a crea linii și curbe delicate. Cusătura împărțită poate fi folosită și ca o cusătură de umplere într-un model de broderie tip floare, frunze etc.
- Dacă modelul de broderie ales are nevoie de textură, folosește-te de cusătura-satin. Această cusătură ușoară poate acoperi modele, cum ar fi o frunză, și poate lăsa în urmă un aspect neted.
- Cusătura în lanț este o tehnică de bază și folosește o serie de cusături în buclă. Aceasta poate fi utilizată atât pentru linii curbe, cât și pentru linii drepte.
- Există, de asemenea, mai multe tipuri de noduri care pot face puncte, linii sau chiar triunghiuri.
- Mai există, tot felul de cusături (roată, bob, muscă, șiret, margaretă etc) care creează diferite modele, forme și texturi.
Accesorii pentru brodat de care vei avea nevoie
-
- Un gherghef de brodat – Acest lucru te va ajuta să păstrezi țesătura strânsă în timp ce coși.
- Ac de broderie – Alege unul lung și subțire, pentru a nu lăsa găuri mari în îmbrăcăminte.
- Ață de brodat – Alege să folosești un fir rezistent la culoare, astfel încât să nu se estompeze sau să lase urme atunci când hainele sunt spălate. Poliesterul este rezistent la pierderea culorii în timpul spălării. Vâscoza este perfectă pentru broderiile care vin în contact direct cu pielea (haine pentru bebeluși), broderiile de lux (rochii de gală, de mireasă), și alte broderii executate pe materiale foarte subțiri, deoarece aceasta este mai fină, mai lucioasă și dă un aspect deosebit broderiei. Bumbacul este utilizat mai des la mașinile de brodat, își poate pierde în cele din urmă elasticitatea, se deformează, se șterge, se subțiază și se încurcă în noduri. Ideal pentru piele și blugi. Cea mai cunoscuta ață pentru brodat este ața mouline.
- Foarfecă. Este nevoie de o foarfecă de broderie, care are o dimensiune mică și vârfuri ascuțite pentru a tăia cu ușurință ațele.
- Stabilizator. Mai ales dacă utilizezi o țesătură subțire sau elastică, vei dori să folosești un stabilizator.
- Diverse șabloane / scheme dupa care sa desenezi viitoarea broderie.
Alegerea stabilizatorului
Un lucru suplimentar recomandat pentru a fi făcut înainte de a începe o broderie manuală pe haine este să alegi un stabilizator. Acest lucru, va stabiliza țesătura pentru a o împiedica să se întindă, astfel încât cusăturile să nu fie distorsionate. Dacă țesătura este groasă și nu se întinde foarte mult, poți sări peste această parte.
În general, stabilizatorul sau inserția de broderie sunt aplicate pe partea din spate a zonei care urmează să fie brodată. Asigură-te că tai bucata de stabilizator puțin mai mare decât cercul de broderie pe care îl utilizezi. Acest lucru previne întinderea țesăturii în timp ce se află în cerc.
Există mai multe tipuri diferite de stabilizator pe care le poți utiliza:
- Stabilizator solubil în apă / Wash away – Nu numai că acționează ca un stabilizator, dar îl poți folosi și pentru a-ți transfera designul. Dacă îl utilizezi doar pentru a stabiliza materialul, aplică-l pe partea din spate a zonei pe care urmează să o brodezi. Dacă dorești să îl folosești și pentru a transfera designul, aplică-l în față. Brodează designul prin stabilizator, apoi înmoaie-l până când se spală. Este important să te asiguri că materialul este lavabil înainte de a aplica acest stabilizator.
- Stabilizator de rupere / Tear away – Se aplică pe partea din spate a țesăturii. Pot fi călcați sau lipiți și se rup după ce ai terminat cu broderia. Mare grijă să nu tragi sau întinzi țesătura când îl îndepărtezi.
- Stabilizator de căldură / Heat away – Este folosit pentru materialele nelavabile, cum ar fi catifeaua, satinul sau dantela.
Cum să brodezi pe haine
După ce ai ales consumabilele pașii care trebuie urmați, în general sunt:
- Imprimă-ți și decupează modelul. Îndepărtează suportul stabilizatorului și așează-l pe locul pe care dorești să îl brodezi.
- Așază ghergheful de broderie în jurul designului și trage țesătura strâns. Utilizarea unui gherghef de broderie va face întotdeauna broderia mai ușoară.
- În funcție de îmbrăcăminte, stabilizatorul se poate mișca atunci când începi să coși. Ajută să faci o cusătură de însăilare – o cusătură de alergare liberă pe care o poți scoate după, pentru a menține stabilizatorul în siguranță.
- Acum, ești gata să brodezi cu cusăturile alese de tine.
- Asigură-te că toate nodurile sunt strânse, chiar și nodul dublu sau triplu pentru a te asigura că niciuna dintre cusături nu se desface în timp ce porți hainele. De asemenea, încearcă să nu creezi linii mari de fir pe spatele lucrării.
- Când ai terminat cu modelul, pur și simplu rulează-l sub apă rece și freacă stabilizatorul. Se va dizolva lăsând broderia liberă să fie admirată.
Îmbrăcămintea cu broderie manuală personalizată îți va exprima creativitatea și îți va oferi o mare satisfacție. Pentru a realiza acest proiect creativ, nu ai nevoie neapărat de talent. Cu puțină îndemânare și ceva răbdare, vei reusi să-ți creezi singur un outfit original, 100% handmade.
Lasă un răspuns