Imprimeul Tartan: Istoria materialului în carouri și cum îl poți folosi în croitorie

Imprimeul Tartan: Istoria materialului în carouri și cum îl poți folosi în croitorie

Imprimeul tartan nu pare să iasă vreodată din tendințele modei, fie că este vorba de moda run-way sau mainstream, pentru că nu își pierde unicitatea și farmecul. Indiferent de istoria lui destul de romanțată și de unele mituri false care l-au făcut și mai popular printre fashioniști, imprimeul tartan a fost și rămâne iconic în istoria modei. 

Mai mult versatilitatea acestui imprimeu pornit ca fiind caracteristic masculin, a atras, în timp, tot mai mulți stiliști, designeri și public feminin. Poate fi tineresc și proaspăt, emanând veselie, dar de asemenea poate defini un look de scenă rock și grunge, mărturie fiind ținutele legendarului Kurt Cobain sau a celor de la Sex Pistols.

Poți decide să folosești imprimeul tartan în croitorie pentru un proiect de fustă plisată sau creion, un blazer la modă sau o rochie chic. Se pretează combinațiilor cu jeans, piele, stofă pe parte de materiale și cu nuanțe complementare culorilor ce formează carourile. Mai mult, pentru că modelele de tartan se asortează frumos și cu alte modele sau țesături, le poți folosi de câte ori dorești mai multă culoare și textură în decorul casei tale.

Ce sunt modelele tartan?

Cuvântul “carouri” este sinonim cu ”tartan” pe piața americană. În Marea Britanie, carouri (“pătură” în galeză) este o parte din ținuta highland “kilt mare“, purtat peste umărul stâng și în jurul taliei. Principala diferență dintre modelele tartan și carouri este că dungile verticale nu se potrivesc perfect cu dungile orizontale, ele diferă în funcție de culoare sau dimensiune.

Un model de tartan este o țesătură de îmbrăcăminte cu modele constând din mai multe fire colorate încrucișate, cu benzi orizontale și verticale care trec prin urzeala și bătătura țesăturii în mai multe culori. Aceste blocuri de culoare formează apoi un model distinctiv de pătrate numite Sett.

Inițial, tartanul a fost realizat cu fire de lână cardată, apoi și pieptănată, dar tartanele moderne pot fi făcute cu țesături diferite, în special bumbac, mătase și fibre artificiale. Caracteristicile principale ale materialului, în afara esteticii deosebite, sunt densitatea, rezistența, elasticitatea.

A început ca un model în două culori făcute din coloranți naturali disponibili, pentru a se potrivi în mod specific gustului local și preferințelor purtătorului său, dar tartanele de atăzi vin într-o varietate mai mare de culori și modele. În zilele noastre, imprimeul tartan nu se mai limitează doar la textile, ci poate fi găsit pe hârtie, plastic, ambalaje, tapet etc.

Istoria tartanului

Poate și faptul că are o istorie veche face din imprimeul tartan unul din cele mai interesante și originale țesături. Cel mai vechi tartan cunoscut în Scoția poate fi datat în secolul al III-lea sau al IV-lea d.Hr. În alte părți ale lumii, pânza de tartan a fost găsită datând din jurul anului 3000 î.Hr. Practic, peste tot era pânză țesută, iar oamenii creau modelele de tartan. Cu toate acestea, numai în Scoția tartanului i s-a acordat și o semnificație culturală.

Inițial, toată pânza de tartan era țesută manual și, de obicei, furnizată local. Acesta a ajuns să fie extrem de popular în cultura scoțiană Highland. Atât de mult încât, până în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, îmbrăcămintea tartanului a fost văzută ca fiind caracteristică ținutei Highland.

Mijlocul secolului al XVIII-lea a văzut un boom semnificativ în cererea comercială pentru imprimeul tartan, iar modele au început să fie asociate cu diferite familii scoțiene și clanuri. Acest lucru a determinat țesătorii să înceapă producția de tartan în cantități mari. Ca unic furnizor de tartan, William Wilson & Sons of Bannockburn a început să le numească după clanurile highland specifice pentru a le identifica și diferenția.

În secolul al XIX-lea, clanurile au început să aleagă modele specifice tartanului. Această tendință a început după ce regele George al IV-lea a venit la Edinburgh și a indicat că toată lumea ar trebui să poarte tartan. Astfel, a ajuns să existe ideea că diferite modele de tartan aparțin unui anumit clan. 

Tipuri de imprimeuri tartan

Furnizorii comerciali de astăzi produc de obicei o gamă de aproximativ 500 – 700 de modele de imprimeuri tartan, dar se estimează că peste șapte mii de modele de tartan diferite sunt disponibile cu noi modele create anual. 

Iată câteva dintre cele mai des întâlnite imprimeuri tartan

  • Imprimeul tartan „Royal Stewart”

Este cel mai cunoscut model de carouri și cel mai faimos din Scoția. Casa regală Stewart a fost fondată de regele Robert al II-lea, care provenea dintr-un lung șir de regi și regine scoțiene. Imprimeul tartan Royal Stewart este, de asemenea, tartanul personal al Reginei Elisabeta II, ceea ce poate explica și marea popularitate de-a lungul anilor. Imprimeul tartan are un fond roșu și o predominanță de dungi albastre, verzi, negre și albe. 

  • Imprimeul tartan „Black Watch”

Este numit în onoarea unui detașament special, care a fost inițial creat pentru a face față piraților irlandezi, iar apoi a fost una din cele mai purtate uniforme în mai multe războaie. Din păcate, denumirea ar fi putut proveni de la uniformele de tartan întunecate purtate de “inimile negre” ale miliției proguvernamentale care a fost de partea adevăraților dușmani ai Scoției. Se compune din verde, negru și albastru.

  • Imprimeul tartan „Ramsay”

Aparține unui clan, de la sud de Edinburgh, care a jucat un rol esențial în mai multe războaie scoțiene, inclusiv războaiele de independență ale Scoției, războiul anglo-scoțian și chiar diverse războaie civile. Inițial acest tartan era format din roșu, negru și alb, dar există și variante cu albastru și negru cu linii albe. Printre celebrii aparținători ai acestui clan se numără bucătarul Gordon Ramsay, poetul scoțian Allan Ramsay și un politician scoțian, John William Ramsey.

  • Imprimeul tartan „Hamilton Grey”

Provine din clanul Hamilton care, deși inițial era loial englezilor, a devenit în cele din urmă susținător loial al celebrului Robert Bruce. Este un imprimeu simplu, care are la bază gri, alb și negru.

  • Imprimeul tartan „Mackenzie Modern”

Provine din clanul Mackenzie, situat inițial în zonele muntoase ale Scoției, în munții Kintail. Deși l-au susținut și pe Robert Bruce la fel ca clanul Hamilton, familia Mackenzie a fost cunoscută pentru lupta cu alte clanuri. Clanul a supraviețuit și astăzi, șeful clanului Mackenzie locuind la Castelul Leod.

  • Imprimeul tartan Nova

Cel mai faimos brand la nivel mondial „Burberry” a devenit celebru pentru producția de îmbrăcăminte și accesorii folosind imprimeul tartan numit „Nova”. A fost creat de Thomas Burberry în 1920 și folosit initial pe post de căptușeală interioară a trench-urilor din colecțiile marelui designer vestimentar. Pe un fond camel, pe care se intersecteaza dungi verticale negre și albe, străbătute de o linie orizontală roșie, imprimeul tartan Nova a devenit în timp un semn al eleganței și luxului.

Cum poți folosi imprimeul tartan în croitorie

Imprimeul tartan continuă să fie deosebit de apreciat pentru crearea de îmbrăcăminte pentru bărbați, care se extinde de la jachete la pantaloni, trecând prin cămăși, țesătura tartanului fiind folosită în domeniul cravatelor, batistelor și eșarfelor.

În același timp este deosebit de ofertant pentru moda feminină și poți crea tot felul de proiecte de croitorie cu imprimeul tartan. Acest imprimeu este foarte versatil, elegant si discret, și poate fi purtat fără nici o problemă, la birou sau la o plimbare. 

  • Fuste tartan A-line, plisate sau creion, pe care le poți asorta cu un pulover casual gri sau alb, iar primăvara sau vara alege un top simplu sau o bluză. Simetria diagonală datorită modului de formare al țesăturii este una din caracteristicile principale. Datorită acestui fapt, tartanul arată foarte frumos atunci când este tăiat de-a lungul oblicului.
  • Pentru un look super cool, fă-ți o pereche de pantaloni tartan. Îi poți asorta cu un pulover supradimensionat și pantofi oxford, sau cu o geacă de piele și o cămașă albă.
  • Rochia tartan este excelentă pentru un aspect în stil country. Poți alege să o asortezi cu o jachetă din denim și cizme din piele de căprioară. În ceea ce privește stilul stradal, adaugă o cămașă mididress, o curea din piele solidă, geantă tote și pantofi slip-on. O rochie clasică de tartan roșu arată foarte bine cu cizme de motociclist și colanți negri.
  • Imprimeul tartan din lână scoțiană este o alegere perfectă pentru jachete sau blazere. Se asortează aproape cu orice, dar mai ales cu o rochie neagră, blugi skinny sau o fustă asortată cu una din culorile tartanului.

Pe lângă universul vestimentației, imprimeul tartan este folosit cu succes în domeniul tapițeriei pentru mobilier, dar mai ales în decorațiuni pentru casă. Astfel îl găsim în elemente de lenjerie de pat, textile de bucătărie și în lumea tapițeriei, perdelelor și decorurilor. Imprimeul tartan se potrivește mai ales într-un decor cu elemente clasice, în stil englezesc, în care mobila este închisă la culoare si grea. 

Dacă optezi pentru culori mai deschise în stil burberry, restul decorului ar trebui să fie neutru, pentru ca elementele imprimate să se evidențieze și să eviți impresia de aglomerat. Pentru că se foloseste mai ales pe stofe și fulare, imprimeul tartan este ușor de asociat cu vremea rece, acest model fiind predestinat decorațiunilor de Crăciun, mai ales în variantele în care conține roșu și verde.

Fie că este vorba de îmbrăcăminte, mobilier, tapițerie, căptușeală, perdele sau decorațiuni, imprimeul tartan rămâne una dintre cele mai iubite și versatile materiale din toate timpurile. 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *