10 proiecte de cusut pentru Paște pe care le poți face cadou celor dragi

10 proiecte de cusut pentru Paște pe care le poți face cadou celor dragi

Ca orice sărbătoare, Paștele este o ocazie excelentă pentru a-ți pune la încercare creativitatea și imaginația, fie că vrei să faci aranjamente inedite pentru ziua de Paște, fie că vrei să faci cadouri originale pentru cei dragi. 

Iar dacă hobby-ul tău este croitoria, programează-ți din timp câteva proiecte de cusut prin care să realizezi cadouri originale făcute cu talent și dragoste și pe care să îți poți lăsa amprenta. Pot fi mai mult sau mai puțin opere de artă iar dacă nu sunt perfecte, vor fi sigur amuzante și toate vor fi amintiri plăcute pentru cei dragi.

  1. Coșuri textile de organizare

În orice casă, pe masa de Paște coșul cu ouă roșii sau colorate va sta la loc de cinste. Așadar, ce spui ca următorul proiect de croitorie să fie coșulețe textile pe care să le faci cadou persoanelor dragi?

Poți opta pentru materiale cu imprimeuri specifice primăverii și acestei sărbători sau pur și simplu poți alege materialele pe care le ai la îndemână. Aceste coșuri textile sunt un cadou foarte practic, deoarece ulterior pot fi folosite în diferite situații: ca recipient pentru organizare pentru instrumentele de cusut, fire și ace de tricotat, poate fi chiar suport de ziare și reviste. În baie pentru produsele cosmetice, în bucătărie penru a ține prosoapele de bucătărie sau în camera copiilor pentru jucărioare și accesorii de scris.

Alege materialul din care vrei să-l confecționezi (ceva vesel, cu buline sau flori de primăvară) și căptușeala dintr-o țesătură mai tare cu o culoare care să se asorteze cu imprimeul materialului principal. 

  1. Gentuțe pentru accesorii

În funcție de creativitate și abilitățile de cusut la mașină poți face o husă simpatică pentru cosmetice, instrumente de scris sau alte accesorii în funcție de persoana căreia îi oferi cadoul. Vei avea nevoie de foarfece, materiale vechi, un fermoar, ață, căptușeală, mașina de cusut, decorații. 

Poți realiza modelul dintr-un material colorat sau uni pe care să-l căptușești cu o pânză tare pentru mai multă fermitate. Indiferent de culoarea și imprimeul materialului poți adăuga decorațiuni de Paște din alte materiale decupate gen patchwork sau poate găsești autocolante mai ușor de aplicat. Va fi un cadou și o amintire super.

Dacă va fi un cadou pentru o fetiță include în gentuță câteva agrafe de păr, o broșă sau insigne pentru a oferi destinatarului idei creative despre cum poate folosi cadoul. Pentru o prietenă poți adăuga o mascara sau un ruj în nuanța preferată.

  1. Quilturi pentru copii

Ce zici de o pătură mozaic super drăguță pentru micuțul din viața ta sau pentru copilul unor prieteni super apropiați? Ar fi de asemenea un cadou extrem de frumos pentru un nou născut. Cu puțină imaginație va trebui să creezi o schiță pe hârtie, să alegi materialele pentru față și pentru dos, plus vatelină pentru interior. Pentru îmbinarea blocurilor folosește panglici de modele diferite. Cel mai frumos lucru va fi povestea pe care o vei crea din materialele alese pentru blocurile care vor fi îmbinate pentru crearea acestui quilt. 

  1. Față de masă pentru Paște

Este unul din proiectele de cusut simple, dar spectaculoase pentru masa de Paște, și care poate fi un cadou foarte apreciat. O variantă ar fi o față de masă simplă de culoare albă și preferabil din in pentru dimensiunile mesei pe care o ai în vedere, probabil pătrată sau dreptunghiulară. 

Dacă ai o mașină de brodat, atunci alege un model care îți place și pe care să-l aplici apoi pe fața de masă. Pot fi motive de primăvară, flori mai ales, sau motive de Paște, iepurași, puișori, mielușei, ouă. Modelul nu trebuie să fie sofisticat, poți opta de exemplu doar pentru o broderie pe margine. 

Dacă nu ai o mașină de brodat, poți folosi pentru tiv o cusătură specială. Poți aplica de asemenea și decorațiuni textile cu diverse motive de Paște numai pe centrul mesei, sau dacă modelul e mai mic le poți aplica pe lateralele feței de masă. Hotărăști locul lor, le lipești cu termocolant și apoi le fixezi cu mașina de cusut

  1. Pernuțe decorative

Printre primele proiecte de cusut, ai putea începe cu realizarea unei fețe de pernă, deoarece aceasta te ajută să înțelegi cum să tai și să coși cu alocații de cusătură și o poți realiza folosind aproape orice țesătură. Bineînțeles că dacă te gândești la cadouri de Paște pernele vor fi proiecte de cusut pe placul tuturor și va trebuie să faci perne cu imprimeuri specifice.

Lasă-te inspirată în alegerea materialelor, poți folosi bucăți de material pe care le ai în casă, poți cumpăra sau poți folosi conform tehnicii patchwork bucăți de materiale pe care să le combini după inspirație. Este bine să folosești un tipar după dimensiunile pernei. 

Poți să le înfrumusețezi cu aplicații specifice Paștelui sau broderii dacă e un material simplu pentru a le face să arate diferit. Astfel vei putea aduce Paștele în camera de zi, camera copilului, dar și în dormitor sau poți să faci cadouri cu suflet prietenilor.

  1. Șervețele cu modele de Paște

Șervețelele cu modele de Paște sunt proiecte de cusut simple, dar de mare efect pentru masa festivă. Poți face niște șervețele simple din in subțire alb, pe care le poți tivi pe margine cu benzi cu ornamente pampon sau cu dantelă colorată îngustă. Nu ai nevoie de tipare de croitorie, pur și simplu măsori un dreptunghi sau un pătrat în funcție de mărimea dorită. Poți coase ornamente de culori diferite pentru fiecare invitat. Și poți adăuga câte o aplicație tematică de Paște într-un colț.

Dacă ai o mașină de cusut electrică, poți coase tivul cu o cusătură decorativă cu model floral, iar pentru contrast poți folosi o ață de cusut într-o nuanță diferită de material. Dacă ai o mașină de brodat sau mașina de cusut are funcție dublă, nu ai limite, șervețelele vor fi adevărate opere de artă pentru masa de Paște.

  1. Ouă colorate din material textil

Cu puțină imaginație, poți încerca varianta ouălelor din material textil. Vor fi proiecte de cusut originale și decorațiuni amuzante pe care le poți pune prin toată casa, mai ales în camera copiilor, le poți agăța de perdele, de clanțele ușilor, pe dulapuri. Ai nevoie de șabloane pentru ouă, iepurași, pui de pasăre sau le desenezi tu cu creionul de forma dorită; ață de cusut; foarfecă de croitorie; materiale textile, cămăși uzate, blugi, haine pe care nu l mai folosești; nasturi, mărgele, bucăți de fetru sau pâslă, pentru decor.

Începi prin a desena pe dosul materialului uzat dar frumos colorat, forma figurinei, în acest caz a oului. Tai câte două bucăți de material, puțin mai mari decât conturul schiței, ca să le poți asambla ușor la mașină cu zig zag, ca să nu se destrame. Le umpli cu vatelină, pentru a da forma de ou. Pentru decor poți coase sau lipi nasturi, mărgele sau figuri geometrice din fetru. Le poți face și agățători.

  1. Sacoșă de pânză

Sacoșele de pânză se pot face dintr-o varietate de țesături diferite, și pot fi făcute proiecte de cusut, cadouri pentru adulți sau copii. Sunt produse sustenabile, prietenoase cu mediul înconjurător, ideale pentru cumpărături de zi cu zi, pentru mers la plajă. Este un proiect cool ideal pentru cei fără experiență în cusutul la mașină, nu este deloc complex și în plus nu ai nevoie de o mulțime de materiale. 

Ar trebui doar să alegi un material rezistent pentru că fie cel care o va primi va căra cu ea cărțile de școală, fie cumpărături de moment și geanta ar trebui să fie de încredere. Contează și materialul pe care îl alegi, pentru că în afară de rezistență va trebui să arate bine. Cel mai simplu este să alegi fie un material uni pe care să aplici modele inspirate de persoana care primește cadoul, inclusiv modele tematice de Paște, fie să îmbini blocuri de materiale îmbinate creativ.

Principiul de cusut este foarte simplu, materialul se taie sub forma a două dreptunghiuri egale, de lungimea dorită, raportat cu înălțimea corpului tău, căreia îi vei adăuga două mânere. Este bine ca mânerele să fie făcute din mai multe straturi de material pentru rezistență și confort la purtare.

  1. Semne de carte textile

Semnele de carte pot fi proiecte de cusut ușor de făcut dar cu impact emoțional ca și cadouri de Paște. Practic sunt benzi de material cât mai colorat, în diferite modele, de lungimi și lățimi diferite. 

Pentru ca semnul de carte să fie puțin mai rigid folosește fie un material mai tare, fie o inserție pe care să o pui înăuntru. Îmbinările la mașină ar putea fi cusute cu pas de zig zag sau decorativă într-o culoare contrastantă. Pentru ca semnul de carte să fie ușor atașat de carte poți adăuga un elastic mai lat. 

  1. Șorț de bucătărie

Este unul din cele mai la îndemână proiecte de cusut pe care le poți face, plus că este amuzant și util mai ales dacă este făcut pentru cineva căruia îi place să-și petreacă timpul gătind. Ai nevoie de materiale care pot fi uni, înflorate sau în dungi viu colorate. Tăie materialul după un tipar la dimensiunea pe care vrei să o dai șorțului. 

Urmează să faci un tiv cu un alt material colorat, eventual poți folosi panglici decorative. Adăugă unul, două buzunare și cordonul pentru legat la spate. La sfârșit poți adăuga aplicații tematice sau litere cu citate inspiraționale despre gătit sau numele persoanei care va primi cadoul (de genul ”Cel mai bun bucătar X”, „Best Chef X”, „Atenție gătește X”).

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *