Cum alegi cea mai bună foarfecă de croitorie: 6 criterii de care să ții cont

Cum alegi cea mai bună foarfecă de croitorie: 6 criterii de care să ții cont

O foarfecă de croitorie este un instrument cheie în arsenalul oricărui pasionat de arta cusutului. Achiziția unei foarfeci de croitorie bune este importantă deoarece este o investiție care poate dura ani de zile. 

Cel mai bine să te orientezi de la bun început către o foarfecă de croitorie de calitate, chiar dacă este mai scumpă, deoarece va face ca tăierea să nu fie o corvoadă, iar tu să te bucuri de tot procesul de lucru. Diferența dintre o foarfecă de croitorie și alte foarfeci din comerț este că aceasta este special concepută pentru țesături, astfel încât să fie utilizată cu ușurință și să taie exemplar.

îți prezentăm cele mai importante 6 criterii după care să te ghidezi în alegerea celei mai bune foarfeci de croitorie:

  • Materialul din care este confecționată

Materialul cel mai bun pentru o foarfecă de croitorie de calitate este oțelul inoxidabil. Astfel, foarfeca va avea o durată de viață lungă, va fi rezistentă la rugină, iar marginile vor fi durabile rămânând ascuțite cât mai mult pentru a oferi o experiență lină la tăiere. Există, de asemenea, modele din oțel puternic cu conținut ridicat de carbon și alte aliaje metalice.

Pentru mânerele foarfecelor cele mai comune materiale sunt plasticul, cauciucul și metalul. Mânerele acoperite cu plastic și cauciuc sunt mai ușoare și mai confortabile și pot face, de asemenea, foarfeca să fie mai ușor de mânuit. 

  • Mâner ergonomic

Mânerul este o caracteristică importantă de luat în considerare pentru achiziționarea unei foarfeci de croitorie. Caută un mâner ergonomic care să se potrivească contururilor mâinii pe care o folosești cel mai mult. Mânerele confortabile nu se simt doar bine, ci îți permit, de asemenea, să faci tăieturi mai precise. 

Acest lucru este consecința faptului că vei experimenta mai puține crampe sau puncte de presiune provocate de foarfeca ta dacă o poți folosi în mod corespunzător. Mânerele acoperite cu plastic și cauciuc sunt de obicei mai ușoare pentru mâini decât mânerele metalice. 

Clasicele mânere metalice nu sunt întotdeauna la fel de confortabile, dar sunt mai durabile. Dacă lamele sunt conectate printr-un șurub, ele devin mai ușor de gestionat. Le poți separa oricând și le poți curăța. De asemenea, le poți ajusta cu ușurință.

  • Greutatea foarfecii

Foarfecile de croitorie sunt de obicei mai grele decât foarfecile multifuncționale standard. Greutatea foarfecilor pe care le alegi este o chestiune de preferință. Unii preferă foarfecile grele, deoarece acestea se simt robuste și stabile în mână și oferă mai mult echilibru și eficiență pentru tăierea materialelor mai groase. În același timp acestea pot fi dificil de utilizat pentru perioade lungi de timp.

Cei care au leziuni la mâini sau probleme precum artrita, de multe ori preferă foarfeci mai ușoare, deoarece acestea sunt mai puțin solocitante pentru încheietura mâinii și nu este nevoie de la fel de multă putere pentru a le manevra. Anumite materiale, cum ar fi mânerele din plastic, pot ușura, de asemenea, greutatea unei perechi de foarfeci.

  • Dimensiunea foarfecii

Foarfecile vin într-o varietate de dimensiuni. Lungimile diferite ale lamei servesc unor scopuri diferite. Lamele foarfecilor pentru confecții haine sunt, în general, mai lungi, astfel încât să poată aluneca prin modele de tăiere. Pe de altă parte, foarfecile de broderie au lame scurte pentru munca de detaliu.

Alege dimensiunea în funcție de ceea ce intenționezi să tai și în funcție de mărimea mâinii. Dimensiunea potrivită pentru tine va fi cea care este cea mai confortabilă și îți permite să faci o tăietură mai precisă. Dacă mânerul foarfecelor este prea mare pentru tine, îți va fi greu să le controlezi. De exemplu, dacă ai mâini mai mici te vei simți confortabil cu cu lame mai scurte.

  • Foarfectă de croitorie pentru stângaci sau dreptaci

Una dintre principalele diferențe dintre foarfecile pentru stângaci și dreptaci este modul în care sunt orientate lamele. O foarfecă de croitorie nu este simetrică, lama de sus este fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă. Pentru dreptaci lama de sus este pe dreapta. Acest lucru înseamnă că atunci când tai în țesătură, poți vedea linia completă de tăiere.

Tipul de foarfecă potrivit

Există o varietate de tipuri de foarfeci, fiecare cu un scop diferit, de la cele pentru alunecarea prin țesătură pentru tăierea modelelor, la cele utilizate pentru lucrări de precizie. Unele sunt ideale pentru materiale alunecoase, în timp altele sunt alegerea potrivită pentru țesături groase. 

În afara modelului profesional de foarfecă de croitorie, ai mai putea avea nevoie de:

  • Foarfecă cu lame zimțate – Taie țesătura într-un model zig-zag limitând ruperea marginii neterminate a țesăturii. Oferă un control mai bun când tai țesături sintetice sau țesături care tind să alunece și este o alternativă la utilizarea unui serger. Acest tip de foafecă este, de asemenea, utilă pentru crearea de tăieturi și modele decorative.
  • Foarfecă pentru tăierea firelor – Este folosită pentru a tăia firele și e bine să o păstrezi la îndemână. Datorită vârfului îndoit ascuțit vei putea obține tăieri și împunsături foarte precise.

Sfaturi utile pentru întreținerea foarfecii de croitorie 

Pentru a păstra foarfeca de croitorie în stare bună este bine să respecți câteva reguli de întreținere:

  • Nu folosi niciodată foarfeca de croitorie pentru a tăia altceva decât țesături și modele de țesut pentru cusut. Hârtia va toci lamele în cel mai scurt timp.
  • Ai grijă să nu tai din greșeală cu foarfeca acele de cusut sau boldurile.
  • Depozitează foarfeca într-o carcasă sau un kit de cusut departe de persoanele care s-ar putea să nu le folosească în mod corespunzător. 
  • Ascute-ți foarfeca de croitorie periodic în mod profesional folosind cele mai bune tehnici de ascuțire și nu după sfaturi binevoitoare.
  • Păstrează foarfecile curățate.

Cele mai bune foarfeci de croitorie vor tăia linii precise, clare. Lamele sunt ascuțite și pot face tăieturi perfecte, chiar și după o utilizare îndelungată. Mânerele lor ar trebui să fie confortabile, astfel încât să le poți folosi pentru perioade lungi de timp. În general, o pereche de foarfeci de de calitate ar trebui să facă lucrul cu țesături mai ușor și mai eficient.Poți cumpăra foarfeca de croitorie dorită de la un magazin de specialitate unde vei putea pune întrebări și vei putea vorbi cu oameni care au experiență în tăiere și cusut. Sau poți face un pic de cercetare on-line și eventual poți consulta discuțiile de pe un forum de cusut legate de diverse experiențe cu foarfeci.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *