Top 5 cele mai frecvente tipuri de cusături la mașina de cusut
Cusătura reprezintă linia de îmbinare dintre două țesături. Acest proces este realizat prin intermediul acului și aței, cusătura putând fi manuală sau mecanică. Cusăturile dau structură tiparului de croitorie și în final ajută la crearea articolului de îmbrăcăminte. Dar, cusăturile pot fi folosite și ca o caracteristică decorativă.
Cusătura mecanică diferă de cusătura manuală exact prin metoda prin care aceasta este efectuată: mașina de cusut. Ca urmare a perfecționării mașinilor de cusut și a proceselor de producție, tipurile de cusături mecanice au evoluat considerabil când vine vorba de confectionarea unui produs. De exemplu, există mașini de cusut moderne care au peste 100 de tipuri de cusături.
Cum alegi tipul de cusătură potrivit
Cusăturile trebuie realizate cu atenție pentru ca rezultatul final să fie frumos finisat. De asemenea, ar trebui să se potrivească tipului de material pe care vrei să-l coși sau unei anumite zone din articol. De exemplu, o cusătură tighel în paralel se folosește adesea în confecționarea blugilor, în timp ce o cusătură ascunsă se folosește la întărirea gulerelor de la cămăși.
Există bineînțeles câteva lucruri de luat în considerare atunci când stabilești ce cusături mecanice trebuie să utilizezi:
- Tipul de țesătură – „Ce fel de țesătură vei coase?” este o întrebare importantă, deoarece materialul este un element principal de care trebuie să ții cont. Dacă este o țesătură subțire, tipul de cusătură pe care îl selectezi va fi diferit față de o pânză de brocart cu greutate mare. Dantela va avea nevoie de o cusătură diferită față de denim. Tocmai de aceea, un element de bază în croitorie este cunoașterea materialelor. Îți poate fi de ajutor acest articol unde am vorbim despre Tipuri diferite de material: Ce este bine să știi despre țesături.
- Amplasarea cusăturii – O cusătură de îmbinare ar trebui să fie mai rezistentă, față de o cusătură de surfilare. De asemenea, o cusătură expusă ca tivul pantalonilor va fi diferită de o cusătură ascunsă potrivită pentru o manșetă sau un guler.
- Mașină de cusut – Ce caracteristici are mașina ta de cusut? De ce piciorușe dispune?Ai și o mașină de surfilat sau vei folosi pentru evitarea destrămării o anumită cusătură de la mașina de cusut casnică.
- Scopul și utilizarea articolului de îmbrăcăminte – Rochia unui copil va avea nevoie de o cusătură mai robustă decât bluza din mătase a unei femei. La fel cum o rochie de mireasă nu va avea același finisaj de cusătură ca geaca unui motociclist.
Caracteristicile cusăturilor mecanice
Bănuim că nu mai este nevoie de explicații de ce cusăturile mecanice prezintă caracteristici tehnologice superioare cusăturilor manuale. Totuși, amintim că printre motivele pentru care cusăturile mecanice au prioritate în procesul confecționării se regăsesc:
- Rapiditate. Viteza de coasere a unei mașini de cusut nu poate fi comparată cu viteza cu care se coase manual. O mașină de cusut electrică poate efectua între 40-90 împunsături pe secundă;
- Rezistența. Cusătura efectuată la mașina de cusut este net superioară cusăturilor manuale. Acest parametru crește proporțional cu creșterea numărului de împunsături și cu rezistența aței de cusut;
- Aspect frumos, bine finisat. Cusătura efectuată la mașina de cusut are aspectul plăcut, finisajul fiind determinat de uniformitatea pașilor de cusătură și de presiunea uniformă a straturilor de material în timpul coaserii;
- Aspect estetic decorativ. Cusăturile mecanice se pot executa cu unul sau mai multe fire de ață, în funcție de aspectul dorit și poziția pe care le au în procesul confecționării, cât și de elasticitate sau rezistența lor în procesul purtării.
Cusăturile sunt un element esențial pentru fiecare accesoriu de îmbrăcăminte și țesătură, deoarece acestea îmbină materialul împreună pentru a crea articolul final. De asemenea, nu putem să nu luăm în calcul faptul că:
- Cusăturile sunt utilizate pentru tivuri și pentru a termina decolteurile și marginile;
- Cusăturile adaugă formă modelând linia șoldurilor, talia și linia bustului;
- Cusăturile adaugă text, mai ales dacă alegi o cusătură decorativă deosebită;
- Cusăturile sunt folosite pentru a crea cute și pliuri;
- Diferite tipuri de cusături pot fi utilizate pentru a crea un aspect diferit pentru o îmbrăcăminte și pentru a ascunde marginile țesăturii în scopuri estetice și practice.
Cele mai întâlnite tipuri de cusături mecanice
Cusaturile mecanice pot fi extrem de diferite, unele sunt simple, altele sunt foarte complexe, așa cum sunt de exemplu cusăturile decorative sau broderiile. Cele mai folosite tipuri de cusături în proiectele de croitorie sunt:
- Cusătura simplă tighel
Cusătura simplă (tighelul) se obține foarte simplu cu ajutorul oricărei mașini de cusut. Este cusătura dreaptă, formată din două fire de ață ce se împletesc în interiorul materialelor asamblate printr-o buclă. Firele de ață se prind de cele două suprafețe ale materialelor, având același aspect pe ambele fețe ale materialului.
Există mai multe tipuri de cusături tighel, în funcție de aplicabilitate:
- cusături de îndoit /tivit – pentru terminația produselor;
- cusături de fixare – recomandate la produsele confecționate din materiale subțiri (din bumbac sau mătase) pentru a dubla rezerva de material.
- cusătura franceză – este o cusătură cu dublă încheiere, rezervele materialului rămânând între cele două cusături.
- cusătura tighel în paralel – este utilizată la operații de fixare a marginilor îmbrăcămintei, la împânzirea întăriturilor la piept și guler, la matlasarea unor detalii a îmbrăcămintei, la montarea beteliei la pantaloni etc;
- cusătura tighel în zig zag – este folosită pentru surfilarea marginii, montarea dosurilor de guler, surfilarea răscoielii la îmbrăcămintea subțire, coaserea tivurilor la căptușeli, coaserea broderiilor etc.
- Cusături feston
Această cusătură este folosită în mod special la proceduri de surfilare a produselor necăptușite, la festonarea butonierelor și executarea cheițelor, precum și la obținerea broderiilor. În funcție de operațiile la care se utilizează, cusăturile feston pot fi: cusături de surfilare, de butoniere festonate, de cheițe și broderii. Cheița este o cusătură de întărit capetele butonierei sau capetele unei deschizături, de exemplu pentru buzunare, pliuri sau cute.
- Cusături ascunse
Cusăturile mecanice ascunse se execută cu orice tip de mașină de cusut. Aceste cusături se folosesc pentru modelarea (dublarea) și realizarea unor detalii. De exemplu, cusătura de împânzire este un tip de cusătură ascunsă care se utilizează pentru dublarea a două sau mai multor detalii de materiale textile în sensul stratificării acestora. O regăsim adesea la stratificarea rezervelor gulerelor sau la a întariturile specifice articolelor de îmbrăcăminte groasă, de exterior.
- Cusături elastice
Cusăturile elastice se întrebuințează la confecționarea îmbrăcămintei din tricot. Aceste cusături au în general forma unui lanț și se pot realiza cu unul sau mai multe fire de ață, în funcție de scop. De exemplu, cusătura lanț simplu se obține dintr-un fir de ață alimentat prin acul mașinii de cusut și împletit de către un apucător rotativ sau cârlig.
Cusătura lanț cu două fire este o cusătură elastică executată logic cu două fire de ață, din care unul este înfilat la ac, iar celălalt la apucător. Această cusătură este utilizată la operații de încheiat și asamblat îmbrăcămintei din tricoturi, datorită elasticitatii ridicate. Există cusături lanț cu 3, 4 sau 9 fire.
- Cusături pentru nasturi
Nasturii cusuți pe cale mecanizată se pot atașa pe țesătură prin coasere simplă sau cu ajutorul unui picioruș special. La coaserea simplă, acul mașinii transportă firul de ață prin fiecare orificiu de trei-cinci ori, iar la terminarea coaserii execută câteva împunsături în plus pentru întărirea cusăturii în loc de formarea nodului. La coaserea cu picioruș, procedeul este destul de asemănător. În timpul acestei cusături, nu vei interveni deloc, mașina de cusut este cea care face toată treaba.
De la finisarea unui tiv până la întărirea unor buzunare, cusăturile creează structură și formă. Există o varietate de cusături mecanizate astfel, atunci când stabilești ce cusătură se potrivește proiectului tău, asigură-te că iei în considerare tipul de țesătură și funcția îmbrăcămintei. Pentru articolele de îmbrăcăminte de ocazie, cusăturile fine și finisajele de înaltă calitate sunt importante, în timp ce pentru un stil mai casual, pot fi folosite cusături simple și rezistente.
Țineți cont atunci când alegi o mașină de cusut nouă să verifici ce tipuri de cusături mecanice deține și cum te pot ajuta acestea în proiectele de croitorie pe care ți-ai planificat să le realizezi.
Lasă un răspuns