Nasturi, capse sau fermoare: Cum alegi sistemul de închidere în croitorie?

Nasturi, capse sau fermoare: Cum alegi sistemul de închidere în croitorie?

Ce-ar fi lumea croitoriei fără nasturi sau fermoare? E o întrebare retorică bineînțeles, pentru că noi cei pasionați de lumea cusutului știm cât de importante sunt sistemele de închidere. E de ajuns poate să ne gândim că nasturii au fost inventați cu mult înainte de era noastră, cu vreo 2000 de ani înainte de Hristos spun specialiștii, pentru a înțelege că oamenii preistorici au intuit necesitatea lor și au inventat nasturi din lemn sau scoici. 

Dacă ar fi să dăm o definiție puțin mai tehnică, probabil că am spune că sistemele de închidere sunt folosite pentru a uni două bucăți dintr-un articol. Iar, din această categorie nu fac parte doar nasturii și fermoarele, dar și capsele, copcile șnururile, clemele sau cârligele precum și benzile velcro sau cataramele.

Articolele de modă care folosesc elemente de fixare sau prindere sunt multiple. Acestea includ aproape orice piesă vestimentară: cămăși, pantaloni, topuri, rochii, paltoane și jachete. Elementele de fixare vor varia în funcție de stilul îmbrăcămintei, țesătura utilizată și croială. Articolele de îmbrăcăminte stretch pot trece mai ușor peste cap, așa că, de obicei, nu se folosesc elemente de fixare, însă pentru foarte multe țesături acestea sunt indispensabile.

Rolul sistemelor de închidere într-un articol de îmbrăcăminte poate fi funcțional, acestea ajutând la deschiderea țesăturilor pentru a se închide exact și corect. În același timp, elementele de fixare pot servi și ca element decorativ. De exemplu, cataramele, nasturii și fermoarele sunt un astfel de element de fixare decorativ, funcțional și decorativ.

Un fermoar metalic este foarte la modă în multe articole de îmbrăcăminte în stil rock. Șireturile sau șnururile ca elemente de fixare pentru corsete adaugă o notă de eleganță îmbrăcămintei. Niște nasturi eleganți pot fi accente de culoare pentru o ținută monocromă sau prea sobră. 

Efectul decorativ ar trebui să fie armonios cu stilul restului îmbrăcămintei și să adauge un plus de efect vizual unui articol de îmbrăcăminte. Haideți să vedem cele mai cunoscute elemente de fixare și cum le poți folosi în proiectele tale de croitorie:

  • Nasturi

Nasturii sunt cele mai utilizate și ieftine sisteme de închidere pentru diverse proiecte de cusut, și mai mult sunt relativ ușor de cusut, mai ales dacă ai o mașină de cusut. De obicei, pot fi fabricați din plastic, lemn, metal, ceramică, sau chiar sticlă și vin într-o gamă uimitoare de forme și dimensiuni.

În plus, există diferite tipuri de nasturi disponibili – nasturi din lemn, nasturi metalici, nasturi din piele, nasturi fantezie, nasturi eleganți, nasturi cămașă, nasturi cardigan, nasturi de platon, nasturi imprimați, nasturi din piele, nasturi îmbrăcați, nasturi de lac, nasturi perle etc

Ca elemente de fixare, nasturii constau de obicei, dintr-un obiect mic, rotund, cusut pe o bucată de țesătură, în timp ce a doua bucată de țesătură are o gaură mică pentru a permite primului obiect să fie introdus în ea și fixat temporar în poziție. 

În principiu, există două tipuri de nasturi: nasturi cu picior – cu un picior mic sau o capsă metalică pe partea inferioară și nasturi simpli cu două sau patru găuri. Sunt folosiți pentru aproape toate tipurile de îmbrăcăminte, cămăși, jachete, fuste, topuri, paltoane și pantaloni.

În afară de funcționalitate, nasturii sunt excelenți și ca decorațiune, ca un fel de cireașă de pe tort pentru orice articol de îmbrăcăminte. Vin în atât de multe culori, forme și materiale, încât este ușor să găsești un stil care să arate grozav pe îmbrăcămintea pe care îi coși.

Majoritatea dintre noi preferăm acești nasturi pentru versatilitatea lor, ezităm doar când ne aducem aminte că pentru fixarea hainelor trebuie cusută o butonieră.

  • Fermoare

Un fermoar este un alt mod de închidere a unei piese de îmbrăcăminte și nunumai, atât pentru copii, cât și pentru adulți, constând din două rânduri paralele de dinți care se întrepătrund între ei. Sunt cunoscute și sub denumirea de elemente de fixare prin glisare, fiind realizate din două benzi de țesătură, fiecare îmbinată printr-un rând de dinți metalici sau din plastic și conectați printr-un glisor. Diferite tipuri de fermoare pot fi utilizate pentru diferite situații, inclusiv fermoare închise, fermoare de separare și fermoare invizibile.

Fermoarele sunt adesea folosite ca elemente de fixare pentru pantaloni, jachete, rochii și fuste, dar și pentru decorațiuni de casă, huse sau accesorii. Fermoarele puternice, metalice, sunt folosite pentru blugi, în timp ce fermoarele ușoare din plastic sunt folosite pentru fustele, bluzele sau rochiile de vară. 

Dinții fermoarelor sunt de obicei vizibili, cu excepția cazului în care sunt ascunși, ca în cazul clapelor cu fermoar pentru blugi sau ca în cazul fermoarelor invizibile. Fermoarele invizibile ascund dinții în spatele benzilor de țesături și sunt de obicei folosite pentru fuste și rochii, în special pentru materiale delicate precum mătasea sau dantela.

  • Capse

Capsele sunt cele mai ușoare dintre toate dispozitivele de fixare și sunt frecvent folosite, în hainele pentru copii, aproape sunt de neimaginat body-urile de bebeluși fără acest sistem de prindere. Dar aceste capse pot fi, de asemenea, o modalitate simplă de a fixa o rochie, mai ales dacă te gândești la un aspect mai vintage pentru proiectul tău.

Pot avea diferite mărimi și sunt din metal de culoare neagră sau în nuanțe argintii, dar pot fi și din plastic. Cu aceste capse, marginile de închidere nu sunt vizibile din afară. Materialul pe care sunt aplicate capsele, trebuie așezat mereu în strat dublu și întărit. Jumătatea de capsă cu bilă este plasată pe partea din spate a părții suprapuse a articolului de îmbrăcăminte.

Anumite tipuri de capse din metal sau plastic sunt cusute manual pe îmbrăcăminte. În afară de fixarea obișnuită care este cusută pe țesătură, există capse fără coasere, cum ar fi capsele magnetice. Capsele mici sunt utile ca un finisaj invizibil apropiat de materiale destul de fine (topuri, îmbrăcăminte copii), dar nu vor suporta prea multă tensiune. În schimb capsele magnetice pot fi utilizate pe zonele cu stres, de exemplu, la îmbrăcăminte exterioară grea, blugi denim, pungi și poșete. 

Dacă ai foarte multe capse de cusut, poți alege capse ce nu necesită coasere și care se montează prin nituire și poți folosi instrumente de presare rapidă (stil clește). De asemenea, se pot folosi benzi instantanee cu o linie de capse pe care le poți coase pe îmbrăcăminte dintr-o dată.

  • Copci și ochiuri

O pereche de copci (de tip moș și babă) este formată din două piese metalice (un cârlig și un inel), folosite pentru prinderea a două părti ale unei confecții. Practic, copcile și ochiurile, sunt elemente de fixare care sunt cusute pe două bucăți de țesătură și pot fi blocate temporar împreună pentru a fixa îmbrăcămintea. 

Prima parte este “cârligul”, care are o formă de buclă proeminentă, ale cărei capete sunt conectate la două cercuri mici. Aceste cercuri sunt cusute pe prima bucată de țesătură a îmbrăcămintei. A doua parte este “ochiul”, care are un cârlig plat proeminent și două cercuri, dintre care acestea din urmă sunt cusute pe a doua bucată de țesătură a îmbrăcămintei. 

Copcile și ochiurile se cos întotdeauna astfel încât să asigure o prindere rezistentă pentru cele două margini. Materialul trebuie așezat mereu în strat dublu și întărit. Aceste copci pot avea diverse mărimi și sunt pe negru sau alte culori metalice. 

Pot fi folosite pentru gulere, benzi de talie, manșete pentru mâneci etc. De asemenea, sunt folosite frecvent în confecționarea sutienelor sau costumelor de baie. Și în acest caz, există o bandă cu capse și ochiuri formate din două benzi textile: una cu un rând de capse, cealaltă cu un rând de ochiuri.

Nasturi, fermoare sau capse: Bine de știut!

Există multe alte opțiuni pentru a închide un articol de îmbrăcăminte, mai puțin cunoscute. Totuși indiferent pentru ce sistem de închidere în croitorie optezi în proiectul de croitorie, ar trebui să ții cont atunci când coși de câteva reguli:

  • Elementele de fixare trebuie să se potrivească corect pe ambele părți ale articolului de îmbrăcăminte pentru a arăta corespunzător.
  • Nasturii sunt întotdeauna plasați în partea stângă pentru fete și în dreapta pentru băieți.
  • Nu uita să măsori și să marchezi pozițiile elementelor de fixare înainte de coasere.
  • Butonierele trebuie să fie distanțate, măsurate și marcate în mod egal.
  • Folosește un picior presor special pentru mașina de cusut pentru a coase nasturi, fermoare sau șnururi.
  • La sfârșit, încearcă articolul de îmbrăcăminte pentru a te asigura că elementele de fixare se aliniază și se închid corect.

Alege sistemul de închidere care pare cel mai convenabil pentru tine și proiectul tău. Unele pot fi mai ușor de instalat decât altele: dacă nu te simți încrezător în abilitățile tale de cusut un fermoar, de exemplu, niște capse ar putea fi o alternativă mai bună. 

Mai mult, dacă un element de fixare de pe un articol de îmbrăcăminte se rupe, poți fie să îl înlocuiești cu același tip de element de fixare, fie să încerci să îl înlocuiești cu un alt tip. Dacă ai o mașină de cusut modernă, pe lângă faptul că poți coase rapid și ușor butoniere, fermoare, nasturi sau șnururi, rezultatul final va fi unul deosebit.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *