Croitorie pentru începători: Croirea hainelor, detalii de care să ții cont

Croitorie pentru începători: Croirea hainelor, detalii de care să ții cont

Etapa de croire este parte importantă a întregului proces de confecţionare a oricărui articol vestimentar, deoarece materialul se transformă în repere croite, iar exactitatea croiului influenţează direct calitatea viitorului produs. Tăierea exactă a țesăturii este la fel de importantă pentru obținerea unui proiect finisat profesional, precum este și cusutul propriu-zis. Cu puțină grijă suplimentară acordată pentru a învăța cum să croiești corect țesătura, îți vei ușura pasul următor – cusutul.

La orice etapă de realizare a modelului nou de produs vestimentar pot fi comise greşeli care cauzează apariţia defectelor, dar acestea pot fi corectate sau remediate. Însă, greşelile comise la croirea reperelor (încălcarea simetriei, nerespectarea dimensiunilor etc) sunt ireparabile şi necesită recroirea acestora, ceea ce poate duce la un consum mult mai mare de material și bineînțeles la timp pierdut.

Din etapa de croire fac parte mai mulți pași: calculul consumului de materiale, determinarea feţei materialului, aprecierea calităţii materialului textil, amplasarea pe masa de croit, încadrarea şabloanelor şi decuparea contururilor reperelor.

De ce este importantă croirea corectă a materialului

Dacă tai greșit materialul, vei avea cusături care nu se potrivesc și implicit haine care nu arată bine. Va fi dificil să asamblezi piese, în plus dacă ești la începător vei acumula frustrare și nu vei mai coase cu plăcere.

Croirea sau tăierea materialului după tipar reprezintă structura produsului prin care se asigură forma şi silueta acestuia. Produsele vestimentare prezintă croieli diverse în funcţie de specificul acestora la nivelul răscroielii gâtului, liniei bustului, taliei, şoldurilor sau a răscroielii mânecii.

Astfel, se specifică următoarele croieli:

  • Răscroiala gâtului – produse fără guler, cu guler croit integral cu reperele de bază, cu guler aplicat în răscroială;
  • Răscroiala mânecii – fără mâneci, cu mâneci clasice aplicate, cu mâneci de croială raglan, chimono sau combinată;
  • În funcție de linii orizontale – croite integral, cu platcă, divizate la nivelul liniei taliei, sau la nivelul liniei şoldurilor;
  • În funcție de linii verticale – croite integral dintr-un reper, cu o cusătură, cu două cusături, cu clini laterali.

De ce ai nevoie pentru croirea hainelor

Înainte de a începe tăierea țesăturii, verifică instrumentele de tăiere. Vei avea nevoie cel puțin de:

  • Foarfece pentru țesături – Acestea sunt foarfece special concepute pentru tăierea materialelor diferite. Sunt ascuțite și exacte și vor deveni cel mai folosit instrument al tău în procesul de croire al hainelor.
  • Foarfece de hârtie – fie alegi o foarfecă specială de hârtie, fie folosește o foarfecă mai veche pentru a tăia tiparele de hârtie. Ideea este să nu folosești aceeași foarfecă cu care tai țesăturile deoarece se va degrada mult mai repede când tai hârtie.
  • Cutter rotativ. Dacă tai mai multe straturi de material pentru câștiga timp pentru proiectele tale de croitorie, atunci un cutter rotativ îți poate economisi mult timp. De asemenea, un cutter rotativ este mult mai precis în tăiere mai ales când vorbim de materiale fine sau care alunecă, precum mătasea sau catifeaua. Pentru utilizarea corectă a unui cutter rotativ, vei avea nevoie și de o planșă de tăiere și de o riglă.
  • Placă de tăiere cu marcaj. Plăcile sau planșele de tăiere profesionale sunt special create pentru procesul de croire, deoarece materialul din care este confecționată este suficient de moale încât să nu distrugă lama cutterului dar suficient de rezistentă încât să nu fie tăiată sau să crape.

Sfat util: Dacă nu ai o planșă de tăiat și folosești o masă obișnuită, protejeaz-o de zgârieturi. Chiar și tăierea atentă poate duce la zgârieturi, așa că, pentru a preveni acest lucru, așază ceva între suprafața de lemn și țesătură. Fețele de masă din vinil sunt eficiente deoarece natura lor alunecoasă face ca țesătura să fie ușor de manevrat, iar lama cutterului să nu ajungă la materialul din care este fabricată masa.

Croirea hainelor: Detalii de care să ții cont

Cantitatea de material, necesară pentru croirea produsului trebuie calculată în funcţie de complexitatea şi silueta modelului, lăţimea materialului, proprietăţile de contracţie a materialului la prelucrarea umidotermică sau spălare, prezenţa desenului pe material (raport, direcţia de orientare, simetria etc.), mărimea persoanei.

  • Determinarea feței materialului

În procesul de croire este esențial să știi să diferențiezi fața materialului. În general, materialele textile se păstrează în rulouri, în care materialul este pliat în jumătate cu faţa în interior. În alte cazuri, determinarea feţei materialului se face prin analiza aspectului exterior al celor două suprafeţe (faţă şi verso), plecând de la anumite criterii de identificare, conform cărora faţa materialului are aspect mai frumos, o cromatică mai vizibilă, dar și tipului de finisare al materialului. Pentru a determina corect, materialul se pliază astfel încât să se vadă ambele suprafeţe, care trebuie comparate şi examinate la lumină.

O altă modalitate de determinare a feţei materialului textil se bazează pe examinarea direcţiei de perforare de pe liziera materialului. În toate cazurile perforaţiile sunt îndreptate spre partea din faţă a materialului.

  • Încadrarea șabloanelor pe material

Pentru a încadra corect șabloanele tiparului pe material, acesta se aranjează pe masa de croit astfel încât să aibă o suprafață netedă, fără cute. Materialul textil poate fi aranjat pe masa de croit în trei moduri: „cu fața în jos”, „față la față” și pliat pe jumătate.

Metoda de aranjare a materialului „cu fața în jos” este utilă la croirea materialelor cu imprimeu direcționat sau a celor pufoase, precum și a modelelor asimetrice. În acest caz materialul este întins pe toată lungimea și lățimea pe masa de croit într-un singur strat. Pe spatele materialului cu creta de croitorie se vor trasa contururile reperelor și adaosurile.

La aranjarea materialului „față la față”, acesta este amplasat pe masa de croit pe toată lățimea și pliat în jumătate în direcția firului de bătătură. Marginile în acest caz vor fi uniformizate în lungime. Această metodă este utilă pentru croirea după același șablon a reperelor perechi simetrice, care vor fi decupate simultan din ambele straturi suprapuse de material, astfel se asigură simetria reperelor pentru partea dreaptă și cea stângă a corpului.

Metoda de aranjare a materialului prin pliere este folosită atunci, când se lucrează cu materiale cu lățime mare, cu imprimeu direcționat sau când urmează să fie croite repere simetrice. În acest caz materialul se pliază față la față în direcția firului de urzeală. Contururile reperelor se trasează pe stratul superior al materialului.

Scopul plierii țesăturii are două obiective: în primul rând, înseamnă că fibrele țesute ale țesăturii vor fi drepte, ceea ce permite îmbrăcămintei să stea frumos pe corp, fără să se răsucească, iar în al doilea rând plierea țesăturii îți permite să tai simetric, bucăți care sunt imagini în oglindă.

  • Tăierea materialului

Taie cu atenție în jurul pieselor modelului cu foarfece ascuțite pentru a obține o margine curată și frumoasă. Nu te grăbi, ci încearcă să urmărești tiparul de croitorie cât mai atent posibil. Tocmai de aceea, este important să stabilești linia corectă a țesăturii, astfel încât să poți alinia corect tiparul de croitorie.

Asigură-te că toate piesele tiparului sunt așezate corect și ia în considerare faptul că este posibil ca unele piese să fie decupate de două ori, de aceea foarfeca sau cutterul trebuie să fie bine ascuțite.

  • Realizarea primei probe

Pentru realizarea primei probe, mai întâi prin cusătura manuală (însăilare) pe repere se transferă toate liniile constructive: liniile de simetrie, linia bustului, linia taliei şi a şoldurilor. Reperele pregătite pentru însăilare trebuie să fie călcate cu grijă.

După aceea, reperele se îmbină prin punct de însăilare după liniile marcate a contururilor acestora. Pentru a fi însăilate reperele trebuie aranjate pe masă, pentru a evita cutele şi deplasările. Se începe însăilarea penselor, însă înainte de acest pas laturile pensei se aliniază conform liniilor marcate şi se fixează cu ace de siguranţă. După care se continuă cu liniile pasului, cele laterale şi în final linia de simetrie.

Prima probă se realizează pentru a corecta unele inexactităţi, pentru a asigura corespondenţa totală dintre dimensiunile şi forma produsului cu cele ale corpului unei persoane.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *