Cum coși denim la mașina de cusut: Sfaturi utile pentru începători în croitorie

Cum coși denim la mașina de cusut: Sfaturi utile pentru începători în croitorie

Denimul este o țesătură foarte populară în zilele noastre și este adesea folosită ca sinonim cu blugii. Este un material utilizat în confecționarea obiectelor de îmbrăcăminte de tot felul, de la blugi și cămăși, la fuste și rochii, până la… pantofi și genți. Deoarece materialul este atât de obișnuit în zilele noastre și foarte mulți începători în croitorie și-ar dori probabil să-l folosească în diverse proiecte, ne-am gândit să vă oferim câteva sfaturi și trucuri pentru a coase denim la mașina de cusut.

Istoria denimului

În primul rând, o să vedem cum a apărut denimul, acest material care domină industria mondială a modei de zeci de ani. Chiar dacă nu se cunoaște cu exactitate când și cine a inventat denimul, se știe că materialul numit denim este originar din Franța. A apărut în perioada Evului Mediu în localitatea franceză Nîmes și purta numele serge de Nîmes. Scurtarea numelui în denim s-a făcut în 1864.

Nîmes este un oraș roman antic renumit pentru colosseumul și apeductul său cunoscut sub numele de Pont de Gard, care are o înălțime de peste 200 de metri peste râul Gardon și a fost construit în secolul I d.Hr. ca parte a unui sistem de 50 km cu scopul de a transporta apa către prospera colonie din Nemausus, astăzi cunoscută sub numele de Nîmes.

De asemenea, se mai știe că denimul a derivat dintr-un material foarte solid, care inițial a fost produs în Italia, în Genova, și care era cunoscut sub numele de jean sau jeane (de la Genes, numele dat de francezi orașului), mai târziu devenit legendar odată cu pantalonii creați de compania Levi – Levi jeans.

Astăzi, termenul „blugi” se referă de obicei la un stil specific de pantaloni, numit Blue Jeans. Acest tip de pantaloni din denim „întăriți cu nituri” au fost inventate de Jacob W. Davis, împreună cu Levi Strauss & Co., în 1871. Era perioada goanei după aur, când minerii americani aveau nevoie de haine durabile, care să nu se rupă cu ușurință.

Sursă imagine: hawthornintl.com

Levi și Davis (care deja vindeau corturi și pături din denim) au început să producă pantaloni din denim (salopete), foarte solizi, întăriți cu nituri din cupru în zonele în care, de regulă, pantalonii obișnuiți se rupeau destul de repede. Acest moment a marcat începutul istoriei blugilor și al unui brand care își menține succesul și în ziua de azi: Levi Strauss.

Caracteristicile denimului

Denimul este un material foarte puternic, realizat din bumbac, care este extrem de popular de mai bine de 100 de ani. Bumbacul este, într-adevăr, una dintre cele mai rezistente țesături, iar hainele făcute din denim sunt printre cele mai durabile articole vestimentare din garderoba cuiva.

Oricine deține o pereche de blugi știe că inițial materialul este mai dur, aspru. În multe cazuri, se vor micșora puțin, iar după prima spălare materialul se va înmuia. Practic, cu cât îi speli mai mult, cu atât vor deveni mai moi. Este întotdeauna recomandat să speli denimul nou singur, în caz contrar, există șanse mari ca nuanța să se scurgă și să se transfere pe alte haine.

Denimul care nu e făcut din bumbac pur, are în componență un element elastic (cel mai adesea, elastan), care face ca blugii să se poată întinde. Pe lângă vopseaua cu indigo, denimul poate fi colorat și cu un alt tip de vopsea, pe bază de sulf, în urma procesului obținându-se culori variate.

Dacă trebuie să croiești denim și să-l coși la mașina de cusut, trebuie să ții cont să folosești accesoriile potrivite: foarfece care taie bine, ațe de calitate și ace puternice. Ațele și acele subțiri nu vor funcționa niciodată cu această țesătură.

Sfaturi pentru coaserea denimului

Este destul de ușor de lucrat cu denimul în croitorie, deoarece este un material puternic, durabil, nu se agață, nu alunecă, nu face cute și este ușor de tăiat. Însă, dacă nu ai o mașină de cusut specială pentru denim sau o mașină de cusut mai calitativă, poate fi ceva mai provocator să coși acest material gros. Există însă anumite sfaturi (și instrumente) pe care este bine să le ai în vedere atunci când lucrezi cu denim:

  • Alege tiparul potrivit în funcție de tipul de denim. Denimul gros funcționează cel mai bine cu articole de îmbrăcăminte structurate. Este, evident, perfect pentru pantaloni și jachete, dar funcționează bine și în rochii sau fuste. Dar, reține că există și denim mai subțire care poate fi folosit și pentru a confecționa articole de îmbrăcăminte mai fluide, cum ar fi fuste în cloș, rochii mai largi și cămăși.
  • Alege un ac special pentru denim. Probabil că oricine s-ar întreba care este diferența dintre un ac universal și cel special pentru blugi? Acele pentru blugi sunt special concepute pentru a străpunge mai multe straturi de țesătură groasă. Acest tip de ac este mai lung, mai ascuțit și are un ochi mai mare, care îi permite să acomodeze grosimea firului folosit pentru coaserea denimului. Poți utiliza ace mai mici (dimensiunea 90/14) pentru denim mai subțire, dar neapărat ai nevoie de 100/16 sau 100/18 pentru denimul gros. Aceste ace au o lamă întărită pentru a minimiza devierea acului și pentru a reduce riscul rupere sau cusături omise.
  • Folosește o căptușeală mai subțire. Denimul este voluminos, așa că poți reduce din volum alegând țesături mai subțiri pentru detalii interioare, cum ar fi buzunarele.
  • Consolidează cu cusături de întărire. Unele articole de îmbrăcăminte din denim (inclusiv rochii strâmte) au nevoie de cusături solide, duble. Folosește un fir cu greutate mai mare pentru a realiza cusăturile de îmbinare și pentru a oferi suport suplimentar.
  • Ridică pârghia piciorușului presor. Dacă materialul nu încape sub piciorușul presor, de exemplu, în cazul în care coși un denim foarte gros cum este la blugi, ridică pârghia piciorușului presor în poziția maximă pentru a putea introduce materialul sub piciorușul presor.
  • Micșorează viteza de coasere. Chiar dacă îți place cusutul la viteze mari, când coși denim, trebuie să încetinești puțin ritmul, deoarece mașina va avea dificultăți la cusut. Ia-ți cât timp ai nevoie pentru a coase denimul, micșorează viteza de coasere, iar acolo unde simți că este nevoie de ajutor suplimentar folosește roata de mână. Este destul de ușor să rupi un ac atunci când coși denim, așadar este bine să ai grijă.
  • Folosește instrumente ascuțite. Ne referim atât la utilizarea de foarfece ascuțite de calitate profesională, cât și la cuttere rotative ascuțite.
  • Nu coase mai multe straturi de țesătură odată. Probabil o mașină de cusut obișnuită nu poate gestiona straturi cu denim multiplu. Cheia este să coși maxim două straturi și într-un ritm mai lent.
  • Alege sisteme de închidere robuste. Fermoarele din metal, capsele și nasturii metalici se potrivesc bine cu denimul. Pentru un denim mai ușor (folosit pentru cămăși, de exemplu), poți merge cu închideri standard, de genul nasturilor.

În concluzie, principalele diferențe între configurarea unei mașini de cusut pentru denim în comparație cu alte țesături mai ușoare sunt accesoriile folosite, precum ace mai puternice și ațe mai rezistente și câteva mici modificări, cum ar fi setările modelului cusăturii. Dacă ții cont de recomandările noastre, vei crea primul tău proiect de croitorie cu denim în cel mai scurt timp.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *