Jersey – Ce tip de material este și cum se coase la mașina de cusut

Jersey – Ce tip de material este și cum se coase la mașina de cusut

Jersey este o țesătură tricotată cunoscută pentru întinderea și confortul său și care este folosită în mod obișnuit pentru îmbrăcăminte. Este fabricat din bumbac tricotat, lână sau material sintetic și este folosit pentru o mulțime de articole de îmbrăcăminte comerciale – totul, de la tricouri polo la rochii de lux. În trecut, majoritatea țesăturilor din jerseu erau făcute cu lână, dar acum se găsesc mai frecvent articole de îmbrăcăminte din bumbac și din jerseu sintetic. 

 

Caracterizat prin elasticitatea sa considerabilă, jersey sau tricotul din jerseu, este o țesătură populară mai ales pentru lenjerie de corp, tricouri, pulovere, rochii, bluze, tricouri polo, pantaloni de trening, îmbrăcăminte sport. Deoarece este ușor, jersey nu este un material foarte durabil sau izolator, dar este ideal ca strat de bază purtat sub haine mai groase.

Istoria tesăturii Jersey

Numele țesăturii provine de la Jersey, o regiune pentru ceea ce reprezintă acum Insulele Britanice, unde materialul a fost folosit pentru început pentru a face lenjerie de corp și pulovere pentru pescari.. 

Totuși, până în secolul 20, popularitatea țesăturii din jersey a rămas limitată și a fost în mare parte cunoscută în domeniul lenjeriei de corp pentru bărbați și al îmbrăcămintei sport sau de lucru. Totul s-a schimbat în 1916, când designerul iconic de modă Coco Chanel a făcut mișcarea îndrăzneață de a include țesătura din jerseu în articolele de îmbrăcăminte clasice, iar datorită popularității modelelor sale, designerii concurenți au adoptat rapid noua tendință.

În cel mai scurt timp, țesătura din jersey și-a făcut loc în categorii de îmbrăcăminte la fel de diverse precum îmbrăcămintea de seară, bluze elegante de damă și, poate cel mai notabil, tricouri, articolele de vară cele mai folosite.

Caracteristicile țesăturii jersey 

În ceea ce privește caracteristicile materialului, jersey este o țesătură tricotată care are multe atribute grozave. Este ușor, elastic, confortabil și izolator. Este foarte absorbant și respirabil, în ciuda structurii sale complet opace. Este o alegere populară pentru tricouri și lenjerie. Principalele avantaje ale țesăturii din tricot jerseu sunt versatilitatea, rezistența la șifonare, durabilitatea, moliciunea și elasticitatea. 

Una dintre cele mai notabile schimbări ale tricoului care a avut loc pe măsură ce această țesătură a devenit un superstar internațional este tipul de material pe care îl conține cel mai frecvent. Astfel s-a trecut de la lână ca material exclusiv, la bumbac, iar mai nou jersey. Elasticitatea sa este sporită atunci când se adaugă un anumit procent de elastan la amestecul de fire.

Cum se coase țesătura jersey la mașina de cusut

Să coși jersey la mașina de cusut poate fi o adevărată provocare, chiar și pentru un croitor cu experiență. Acest lucru provine de la faptul că materialul are o elasticitate mare. Există multe varietăți de țesături tricotate din jerseu, variind de la greutate ușoară la medie, dar toate au un lucru în comun – întinderea mare.

Jersey este mai degrabă o țesătură tricotată decât una țesută, rezultatul fiind că se întinde în toate direcțiile. Țesătura din jerseu este tricotată la mașină cu o granulație foarte mică. Există față și dos, ca la majoritatea țesăturilor tricotate. Îmbrăcămintea realizată dintr-un tricot din jersey are granulația verticală orientată spre exterior.

Iată care sunt regulile de care e bine să ții cont atunci când lucrezi cu jersey:

  • Folosește mașina de surfilat – Cel mai bun mod de a face față întinderii țesăturii jersey este să folosești mașina de surfilat. Cusătura overlock cu 4 fire este cea mai bună pentru tricourile stretch. O mașină de surfilat va coase cusăturile și apoi va tăia alocația suplimentară de cusătură dintr-o dată, fără nicio problemă de rupere a cusăturilor. Pentru coaserea tivurilor, finisați marginile cu un overlocker cu 3 sau 4 fire și apoi utilizați un ac dublu pentru a termina tivul sau chiar coaseți întregul tiv cu el.
  • Folosește cusătura zig-zag – Dacă folosești o mașină de cusut obișnuită care nu are cusături speciale, cusătura ideală pentru jersey este cusătura zig-zag, care funcționează pe țesăturile care se întind și păstrează elasticitatea materialului. Întinderea țesăturii trebuie să fie potrivită cu întinderea cusăturilor. Acest lucru va duce la o cusătură cu aspect frumos, care nu se va rupe la întindere. În general, amplitudinea cusăturii zig-zag-ului trebuie setată la valoare maximă (lungimea cca 3 mm iar lățimea de 0.5 – 1 mm). Cel mai bine este să exersezi cu o bucată din țesătura jersey pentru proiectul tău de cusut ca să reglezi cusătura în zig-zag.
  • Folosește pedala de picior pe mașina de cusut – Coase încet, dacă ai un control al vitezei pe mașina de cusut selectează setarea cea mai lentă, iar dacă nu ai controlul vitezei, apasă foarte ușor pedala de picior. La fel, pentru a nu trage de material când coși, folosește-te de dinții transportorului concepuți pentru a permite materialului să înainteze liber.
  • Utilizează un ac cu bilă – Acele cu bilă (acel stretch) sunt special create pentru materiale elastice, fiind cele mai bune pentru cusut jersey, deoarece vârful rotunjit va trece prin țesătură fără probleme, nedeteriorând ochiurile fine ale unui material de tip jersey. De asemenea, sunt disponibile ace cu bilă duble. 
  • Alege un ac dublu pentru tivuri – Pentru tivurile proiectelor tale, lucrează cu un ac dublu pentru tiv, deoarece cusătura dublă dreaptă este o tehnică de finisare mai frumoasă și permite, de asemenea, întinderea perfectă a țesăturii.
  • Optează pentru ață de cusut din poliester – Cel mai potrivit tip de ață când lucrezi cu jersey sunt firele elastice din poliester. Prin reglarea tensiunii acestea nu se vor rupe și nici încurca. Firele groase de bumbac nu vor funcționa pentru jersey.

Când vine vorba de îngrijire, jersey este un material relativ ușor de întreținut, dar asigură-te că acorzi atenție și fibrelor utilizate în combinație cu materialul de bază. Jerseul de bumbac de exemplu are tendința de a se micșora, așa că prespălarea țesăturilor înainte de a coase, este obligatorie. 

Share this post

Comment (1)

  • Secrete de croitorie: Ce e bine să știi când coși materiale tricotate - Blog CusutSiBrodat.ro Reply

    […] Jerseu: Este o țesătură tricotată ușoară, respirabilă, care este folosită în mod obișnuit pentru tricouri, rochii și haine pentru bebeluși. Se coase ușor la mașina de cusut și are un drapaj frumos. Dacă vrei să afli mai multe despre acest material citește articolul nostru de pe blog: Jersey – Ce tip de material este și cum se coase la mașina de cusut  […]

    decembrie 14, 2023 at 9:09 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *