Cusături de surfilare: cum se realizeză corect și cum setezi corect tensiunea firelor

Cusături de surfilare: cum se realizeză corect și cum setezi corect tensiunea firelor

Una dintre cele mai importante cusături în croitorie este cusătura de surfilare, pentru că are scopul de a împiedica destrămarea țesăturii și a tricotului, adică de a finisa marginea unui material. Aceasta poate fi realizată cu ajutorul unei mașini de surfilat și se folosește cel mai adesea pentru a îmbina două bucăți de material și finisarea marginilor brute, cât și pentru a preveni destrămarea rezervei de țesătură. Cusăturile realizate pot fi făcute în diferite scopuri: de îmbinare (simplă, de suprapunere, cu tiv şi zigzag), de întărire sau ornamental. Firul de ață cusut acoperă marginea țesăturii, iar poziția pașilor de cusătură este paralelă față de marginea pieselor de țesătură.

Cum se realizează corect cusătura de surfilare

O cusătură de surfilare se formează atunci când un ac (sau două ace) pătrunde în țesătură pentru a realiza îmbinarea dintre două materiale, prevenind deșirarea materialul brut, în timp ce o lamă de cuțit taie excesul de material, tocmai ca firul să îmbine corect cele două bucăți de material.

După cum am menționat, această cusătură poate fi făcută la o mașină de surfilat, în trei moduri diferite: folosind patru, trei sau chiar două fire. Diferența dintre proceduri este dată bineînțeles de durabilitatea surfilării, așadar este logic că o cusătură de surfilare cu 4 fire este mult mai durabilă decât una cu două fire. Pentru îmbinarea materialelor de tricot se utilizează patru fire, pentru finisarea pe margine a țesăturilor se poate utiliza trei fire iar două fire se utilizează pentru cusătura ornamentală de tip surjet.

O cusătură de surfilare cu patru fire se face cu două ace. Cele două ace vor face două rânduri de cusături paralele între ele dar și cu marginea materialului în țesătură, în timp ce două bucle, una superioară și una inferioară, înfășoară marginea materialului. Această cusătură este folosită cel mai bine pe țesături cu greutate medie sau mare, tricotaje sau pe materiale elastice și supraelastice. Când aveți nevoie de flexibilitate într-o cusătură, precum și de durabilitate, suprapunerea cu 4 fire este cea mai bună alegere.

Cusătura de surfilare cu trei fire este o alegere excelentă pentru finisarea simplă a marginii unui materiale pentru țesături ușoare. Cusătura folosește un singur ac, este o cusătură puternică și este indicată pentru țesăturile elastice, dar pentru că se folosește un singur ac, deci mai puțină ață, are o rezistență ceva mai scăzută. Un avantaj deosebit pentru această cusătură este faptul că poate fi utilizată pentru a coase un tiv rulat, de exemplu pe materiale ușoare cum este voalul sau organza, înfășurând și finisând marginea brută în același timp.

Cusătura de surfilare cu două fire este cea mai rar folosită și se potrivește pe țesăturile ușoare sau delicate, dar nu este foarte puternică și, prin urmare nu este recomandată pentru îmbinare. Această cusătură o regăsim sub denumirea de “surjet” și se utilizează pentru finisarea ornamentală pe marginea materialelor ușoare și delicate. 

Cum setezi corect mașina de surfilat

Triploc este mașina de surfilat cu trei fire, iar cea cu patru fire se numește overlock. În comparație cu o mașină de cusut, un triploc sau o mașină de surfila execută o singură operație respectiv acea de surfilare. Pentru ca surfilarea să iasă cât mai bine, tensiunea firelor este foarte importantă. Dacă în trecut, la mașinile vechi, setarea era dificil de făcut deoarece toate acțiunile erau reglate de arcuri închise sub corpul mașinii. Tensionarea firelor este facil de modificat deoarece sunt inscripționate pe coduri de culori pe carcasa mașinii astfel putem identifica ce fir trebuie tensionat sau detensionat.

În prezent, controlul tensiunii ațelor există pe panoul extern ceea ce facilitează setarea unor valori corecte. Există câte un un buton de ajustare a tensiunii pentru fiecare ac, pentru firul graifărului inferior și cel al graifărului superior. Tensiunea corectă în fir poate varia în funcție de tipul și de grosimea materialului și de tipul firului utilizat. Ajustările tensiunii în fir pot fi necesare dacă schimbați tipul materialului folosit.

De obicei, cele mai utilizate tensiuni sunt 3, 4 și 5, în special pe materiale de tricot mediu. Pentru ca tensiunea firului (suprapunerea cu trei fire) să fie optimă, este necesar să se obțină poziția corectă a butoanelor de tensionare a regulatorului aflate pe corpul mașinii de surfilat. Valorile setate de la 2 la 4 vor duce la tensiune scăzută, valori de la 4 la 5 la tensiune medie, un marcaj de la 6 la 7 va oferi o tensiune mare.

Înainte de a surfila materialul, este bine să faci un test, pe același material care va fi prelucrat, pentru a vedea împunsăturile acului. Dacă materialul se încrețește, înseamnă că tensiunea firelor este mare. Este necesar să-l slăbești, schimbând treptat tensiunile de la regulator. Verifică fiecare schimbare până când încrețiturile de pe țesătură dispar complet. Ultimul pas este de a verifica modul în care se împletesc firele. Cusătura trebuie să aibă un model neted, să nu facă valuri, altfel prezența unei bucle în jurul marginii materialului indică faptul că nu este o cusătură corectă și este necesar să verifici tensiunea ațelor. 

Reguli de ținut cont când faci cusătura de surfilare

  • Atunci când coși materiale subțiri, micșorează tensiunea în fir, dar nu uita că daca tensiunea este prea mică, firul se poate rupe, iar cusăturile pot fi sărite.
  • Coboară piciorușul presor astfel încât ghidajul piciorușului să fie lipit de marginea materialului. Ghidajul te va ajuta să realizezi cusătura de surfilat exact pe marginea materialului.
  • Dacă înveți să coși la mașina de surfilat și vrei să înveți să reglezi corect aceste cusături, îți sugerăm să folosești ațe colorate care se potrivesc cu căile etichetate pe mașină: bucla superioară este albastră, bucla inferioară este roșie, acul stâng este galben și acul drept este verde. Cu cât depistezi mai ușor de unde provine fiecare fir, cu atât mai repede vei remedia eventuale probleme.
  • Pentru a fixa cât mai bine surfilarea, atât la început cât și la sfârșit poți: înnoda firul rămas liber la capăt, introduce împletitura la capătul cusăturii folosind un ac de cusut sau să fixezi cu o picătura de adeziv de material și să tai cusăturile în exces după uscare.

Maşina de surfilat (cunoscută așa cum menționam anterior și ca mașină triploc) face parte din categoria mașinilor speciale. Se folosește în special pentru confecționarea îmbrăcămintei de tricot și țesături. Dacă ești în căutarea unei mașini de surfilat, te așteptăm pe CusutsiBrodat.ro unde te așteptăm cu o gamă variată de modele și cu sfaturi despre cum o poți folosi în cele mai bune condiții. 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *