Primii pași în croitorie: TOT ce trebuie să știi
Primii pași în croitorie pot fi magici dacă îți place să te îmbraci într-un stil personal, cu haine cusute de tine și întotdeauna ți-a plăcut să mânuiești ața și acul. Dar, în același timp, cusutul poate părea intimidant dacă ești începător și vrei să treci la nivelul următor, adică să folosești o mașină de cusut.
Indiferent de nivelul de experiență, dorința de a crea ceva propriu transformă cusutul într-o activitate fascinantă. Învățarea abilităților de bază îți pot face viața mai ușoară, iar rezultatele vor fi cu siguranță unele spectaculoase.
Așadar, dacă ai decis că e timpul să-ți cumperi o mașină de cusut, iată care sunt pașii de bază în croitorie și cum îți poți dezvolta abilitățile în acest domeniu:
- Învață limbajul de cusut
Poate părea un sfat de la sine înțeles, dar pentru primii pași în croitorie vocabularul de croitorie este de bază ca să poți înțelege termenii de cusut, manualul de instrucțiuni, tutoriale de pe internet sau alte indicații pe care le vei folosi pe viitor.
Termenii folosiți pentru divese cusături, pentru părțile componente ale mașinii de cusut, pentru accesorii de care vei avea nevoie în diverse etape sau pur și simplu tehnici de croitorie și coasere, pot fi noi pentru tine și pot provoca confuzii. Așa că, în primul rând familiarizează-te cu noul limbaj și intră pregătit în comunitatea pasionaților de croitorie.
- Alege un loc confortabil în casă
Ar trebui să-ți găsești un loc liniștit și luminos unde să-ți dezvolți noua ta pasiune. Ideal ar fi să ai un colțișor dedicat cusutului, unde să îți poți lăsa lucrul fără să fie nevoie să-l strângi de fiecare dată.
Plus că, indiferent că ești începător sau avansat, îți trebuie un spațiu pentru mașina de cusut; masă pentru croit; masă de călcat; rafturi pentru cărți, reviste, tipare, materiale; cutie / trusă pentru ace și ațe, borcane pentru nasturi, diverse acesorii de croitorie. Dacă nu ai lumină naturală suficientă, trebuie să iluminezi locul pentru o vizibilitate cât mai bună. Nu uita că îți trebuie și un scaun cât mai ergonomic.
- Alege o mașină de cusut de calitate
Mașinile de cusut sunt foarte variate, cu specificații diferite. Există mașini de cusut casnice care cos doar drept și zig-zag, dar și modele computerizate, care în afară de cusături decorative și utilitare pot executa butoniere de diverse mărimi și chiar broderii deosebite, printr-o simplă apăsare de buton.
Gândește-te nu doar la ceea ce faci în prezent, ci și la ceea ce intenționezi să faci pe viitor. Fă o căutare cât mai amănunțită pentru a ști ce model de mașină de cusut ți se potrivește cel mai bine. La urma urmei, acesta va fi partenerul tău constant în călătoria în lumea cusutului. Oricum mașina de cusut ar trebui testată înainte de cumpărare.
- Adună un set de instrumente de bază
Acum că ai stabilit locul, ai găsit mașina de cusut potrivită pentru tine, poți continua primii pași în croitorie achiziționând un minim de accesorii de croitorie. Nu îți face griji cu privire la a obține totul dintr-o dată, vei completa setul pe măsură ce vei înțelege mai bine de ce ai nevoie, și mai ales când vei trece la faza avansați.
Pentru început vei avea nevoie de o foarfecă specială pentru croit, o foarfecă mică și ascuțită pentru alte operațiuni de tăiere (ațe), foarfecă pentru tipare, foarfecă în zigzag pentru căptușeli. De asemenea, vei avea nevoie de ace pentru mașină și pentru cusut manual, bolduri, centimetru flexibil, riglă, ațe de diverse culori (de preferat polyester), ripper cusătură (pentru tăierea cusăturilor temporare și greșelilor), instrument de marcare (cretă de croitorie sau un marker lavabil), bandă termoadezivă de diverse lățimi, fermoare, nasturi, fier de călcat și masă de călcat.
- Schimbă acului mașinii de cusut
Acum, că ai mașina de cusut, următorul pas este să o studiezi și să știi cum să o utilizezi. Doar așa îți vei putea îmbunătăți abilitățile de cusut. Poți face primii pași în croitorie învățând să schimbi corect acul mașinii de cusut. Astfel vei putea evita multe accidente în viitor, mai ales dacă nu încerci să schimbi acul cu mașina de cusut pornită.
Ar mai trebui să știi și ce fel de ac să alegi în funcție de proiectul la care vei lucra. Astfel, pentru materiale subțiri alege ace subțiri de 70, pentru materiale de grosime normală alege ace medii de 90, pentru materiale groase alege ace de 100 – 120, iar pentru tricoturi alege ace cu vârf rotund.
- Înfilează ața
Înfilarea firului superior la mașina de cusut este unul din primii pași în croitorie determinanți, pentru că este punctul de începere al coaserii propriu zise. Se începe cu bobinarea aței pe mosorelul care va merge în suveică și apoi firul de sus și cel de jos trebuie să urmeze parcursul schematizat pe mașină sau conform instrucțiunilor, pentru a intra în ac.
Nu trebuie decât să fii familiarizat cu părțile componenete ale mașinii de cusut. Normal că firul ales sus trebuie să fie același cu ața de pe mosor. Cel mai bine pentru începători este să lucreze cu un fir de polyester care este rezistent și nu se încurcă prea ușor.
- Reglează tensiunea mașinii de cusut
Reglarea tensiunii firului mașinii de cusut este printre primii pași în croitorie care determină modul în care vor ieși cusăturile. Practic este vorba de reglarea tensiunii între firul de sus și cel de jos. Tensiunea incorectă a mașinii de cusut ar putea face cusăturile să fie prea slabe sau prea strânse, iar ața să aibă posibilitatea de a se înșira.
- Învață cusăturile de bază
Înainte de a începe cu lucruri mari e bine să exersezi cusăturile de bază pe resturi de materiale. Există două tipuri diferite de cusături de bază: cusăturile cusute manual, pe care ar trebui să știi să le stăpânești stăpânești în etapele de început ale coaserii pentru începători și cusăturile mașinii de cusut. Studiindu-le, vei învăța cusăturile de bază de care ai nevoie în coaserea pentru începători.
Atenție, schimbarea selectorului pentru tipul de cusătură trebuie făcută cu acul ridicat pentru a nu se rupe.
- Cea mai folosită și versatilă cusătură de bază este cusătura dreaptă, pe ea bazându-se toate celelalte forme de cusut. Cusătura se lucrează trecând acul în și afară din material la o distanță regulată. La mașina de cusut cusătura include o trecere în sus și în jos a acului prin țesătură, pentru a fixa două bucăți de țesătură împreună. Poate varia în lungime și direcție. Setează acul în poziția centrală a piciorului presor atunci când utilizezi o cusătură dreaptă și reglează lungimea cusăturii 2-3 pentru majoritatea coaserii.
- Cusătura inversă (backstitch) este o cusătură dreaptă care coase înapoi pentru a crea cusături robuste care nu se vor desprinde, adesea denumite ca o cusătură ancoră. Această cusătură se utilizează la începutul și la sfârșitul fiecărei cusături, cu excepția cazului în care există alte instrucțiuni pentru a păstra cusăturile intacte.
- Cusătura dreaptă, backstitch-ul și cusătura în zig-zag te vor ajuta să treci prin majoritatea proiectelor de cusut. Cusătura în zig-zag pe mașina de cusut este o cusătură elastică care permite materialului să se întindă și să se retragă cu firul. Acul dublu va face două rânduri de cusături în zig-zag, oferind o cusătură mai sigură, cu un finisaj profesional. Pentru realizarea acestei cusături se folosește piciorușul cusături în zig-zag.
- Utilizați cusături lungi de basting pentru o reținere temporară și îndepărtarea ușoară odată ce cusăturile permanente sunt cusute. Utilizați un ripper cusătură pentru a elimina cu ușurință cusăturile basting. Cusăturile basting sunt folosite pentru o varietate de motive, cum ar fi menținerea unei cusături pe loc până când este cusută corect sau transferul marcajelor de model pe îmbrăcăminte. Se utilizează o lungime a cusăturii de 4.
- Cusătura oarbă creează un tiv invizibil. Seamănă cu o cusătură neuniformă în zig-zag și, în general, funcționează cel mai bine pentru tivuri mai largi cusute drept. Unele mașini au o cusătură stretch orb pentru a fi utilizate cu țesături stretch.
- Cusătura franțuzească sau cusătura pentru blugi este tighelită de două ori. Este rezistentă și prin ea se face și coaserea și surfilarea.
- În timp ce butonierele pot fi făcute cu o cusătură în zig-zag, o întindere a butonierei se face în una sau două etape, în funcție de mașina utilizată pentru rezultate consecvente și îngrijite. Majoritatea mașinilor de cusut pot face butoniere, fie cu un atașament complet automat pentru picioare, fie cu o butonieră pre-programată.
- Începe cu modele simple
Chiar dacă ți se pare plictisitor începe primii pași în croitorie cu modele ușoare și fără detalii complicate pe care să-ți faci mâna și să-ți dezvolți dexteritatea în folosirea mașinii de cusut. Încearcă fețe de perne, perdele, lenjerii de pat, șorțuri de bucătărie, săculeți, truse cosmetice, sacoșe.
- Alege câteva tipare de croitorie
Când te hotărăști pentru proiecte mai serioase de croitorie, alege tipare de croieli clasice care pot fi descărcate de pe Internet sau achiziționate din magazine de profil. Fă ca primii pași în croitorie să fie lini, alegând un model simplu de construit și ușor de montat. Învață-te să lași rezerve de coasere.
Poți să fii creativ și să-ți pui amprenta pentru originalitatea proiectului cu ajutorul materialelor și culorilor alese dar și cu diverse accesorii. Pe de altă parte, alege țesături care nu sunt prea alunecoase, cum ar fi chambray, denim, pânză de bumbac sau in, vâscoză.
Acum, că ai înțeles care sunt primii pași în croitorie și ești înarmat cu abilități de bază și sfaturi în coasere pentru începători, este timpul să să exersezi. La urma urmei, practica face ca lucrurile să-ți iasă din ce în ce mai bine. Experimentând cu diferite modele de haine și țesături, vei căpăta experiență cu mașina de cusut și vei putea începe și finaliza proiectele dorite.
Comments (3)
[…] cu țesăturile poate consuma mult timp dacă ești începător în croitorie. Pentru a învăța acest set de abilități, vei avea nevoie de timp, răbdare și multă […]
Very rapidly this website will be famous amid all blogging
and site-building people, due to it’s fastidious articles
[…] că ești începător în croitorie sau un croitor experimentat, învățarea modului în care să realizezi un tiv corect este […]