Cum setezi corect tensiunea firului la mașina de cusut casnică: 5 lucruri bine de știut

Cum setezi corect tensiunea firului la mașina de cusut casnică: 5 lucruri bine de știut

O cusătură corectă înseamnă îmbinarea perfectă a două materiale, astfel încât să arate la fel pe ambele părți. Mașina de cusut formează cusătura simplă prin interacțiunea mecanismelor acului și cel al suveicii, care asigură deplasarea uniformă a materialului de cusut. Pentru a forma un rând de cusături care arată la fel pe ambele părți ale țesăturii, aceeași cantitate de fir trebuie să curgă simultan din ambele părți. Acest lucru se realizează prin rularea firelor prin diferite dispozitive de tensiune, inclusiv ghidajele firului, discurile de tensiune și regulatorul de tensiune de pe capul mașinii pentru firul superior și arcul carcasei bobinei pentru firul inferior.

Cele două fire de ață înfilate, unul superior la ac și al doilea inferior la suveică, se împletesc prin puncte de cusătură și formează tighelul pe mijlocul grosimii straturilor materialului de cusut. Între punctele de legătură ale celor două fire se formează pasul, care are o lungime variabilă de la 0 la 5 mm. Ața care pornește de la papiotă la acul mașinii de cusut trebuie să treacă prin discurile de tensiune, care o țin întinsă și desfac din papiota de ață numai atât cât să se poată îmbina firul de sus cu cel inferior, din suveică. Discurile de tensiune se închid și se deschid simultan cu mersul acului și tensiunea aței începe să funcționeze imediat ce piciorușul este lăsat în jos.

Nu există nimic misterios în ceea ce privește setarea și reglarea tensiuniii firului la mașina de cusut casnică, indiferent de modelul și modelul acesteia. Iată câteva aspecte de care este bine să știi atunci când vrei să setezi tensiunea aței la mașina de cusut:

  1. Mașinile de cusut moderne reglează automat tensiunea potrivită

Mașinile de cusut moderne pot regla automat tensiunea automat în funcție de proiectul la care lucrezi, dar oferă și controlul manual. Alte mașini de cusut au o rotiță cu numere de reglaj a tensiunii pentru a-ți permite selectarea tensiunii dorite care se află în partea din față a mașinii.

  1. Discurile de tensiune și regulatorul de tensiune formează împreună ansamblul de tensiune

Discurile de tensiune strâng firul în timp ce trece între ele, în timp ce regulatorul de tensiune controlează cantitatea de presiune pe discuri. La mașinile mai vechi, există doar două discuri de tensiune, controlate de un șurub sau un buton. Indiferent de tipul mașinii de cusut, regulatorul de tensiune este elementar: atunci când este reglat la un număr mai mare (întors în sensul acelor de ceasornic), discurile se mișcă mai aproape între ele, crescând presiunea. Întoarse către un număr mai mic (în sens invers acelor de ceasornic), discurile se mișcă în jos, scăzând presiunea.

  1. Ține cont de grosimea firului de ață cu care coși

Folosirea un fir mai gros va crește presiunea și va face ca debitul firului superior să scadă, cu excepția cazului în care ai o mașină de cusut mai nouă care face reglarea automată a tensiunii superioare. Deoarece tensiunea bobinei nu se reglează de la sine, este posibil ca tensiunea mai mică să fie ajustată manual pentru a se potrivi.

Așadar, ori de câte ori schimbi ața de cusut standard cu un alt tip de ață, întâi testează cusătura pentru a vedea dacă este nevoie să reglezi tensiunea. În mod obișnuit, când folosești un fir mai subțire decât normal, tensiunile vor rămâne echilibrate și nu necesită ajustare. Însă, un fir de ață mai gros în partea superioară va crește ambele tensiuni și probabil va trebui să setezi o tensiune mai mică pentru a se potrivi implicit și cu țesăturile mai groase.

  1. Reglarea tensiunii firului inferior se realizează prin intermediul șurubului

Reglarea tensiunii firului inferior se realizează de la penița de tensionare de pe suprafața căsuței prin intermediul șurubului. Căsuța se ține în mâna stângă, iar cu dreapta se trage de fir pentru a verifica tensionarea lui. Dacă este necesară reglarea tensiunii, se rotește șurubul: pentru a mări tensiunea – spre dreapta, iar pentru a micșora – spre stânga.

  1. Ține un jurnal al cusăturilor

Dacă ești începător în croitorie, poate fi util să ții un jurnal odată ce ai obținut cusături echilibrate, indicând materialul, tipul firului de ață și bineînțeles numărul de pe regulatorul de tensiune superior care a produs cusătura perfectă. Apoi, poți face o poză cu telefonul pentru a arăta care este poziția șurubului bobinei, pentru a fi folosită ca referință dacă trebuie să faci o modificare în setările bobinei pentru fire speciale.

Cum recunoști o tensiune echilibrată

Când tensiunea firului de ață este echilibrată, linia cusută arată bine pe ambele părți ale țesăturii, iar cusătura este puternică. Cel mai simplu mod de a detecta tensiunea dezechilibrată este să cauți noduri vizibile sau bucle sau dacă firul superior sau inferior apare pe partea de material greșită. Dacă ai bucle de ață pe față, ai o problemă legată de suveică. Dacă însă se fac bucle de ață pe partea din spate, trebuie să știi că firul superior nu are tensiunea corespunzătoare. Desigur, dacă vei coase țesături subțiri sau din materiale ușoare, ambele fire pot apărea de ambele părți atunci când tensiunea este echilibrată, pur și simplu pentru că țesătura este extrem de subțire.

În cazul în care ambele tensiuni sunt prea strânse, cusătura se poate încurca sau se rupe atunci când este foarte întinsă. Dacă ambele tensiuni sunt prea libere, cusătura va fi extrem de largă fapt ce nu va duce la o îmbinare corectă a celor două părți ale materialului.

Aspecte care pot afecta tensiunea firului la mașina de cusut

Există și alte aspecte de care e bine să ții cont deoarece pot afecta tensiunea firului superior și inferior al mașinii de cusut:

Bobină umplută incorect: Ața de cusut se înfășoară pe bobină uniform, la o viteză corespunzătoare, urmând instrucțiunile mașinii de cusut. La firele de nylon și poliester ața se va înfășura pe lent sau mediu pentru a evita întinderea aței, cauză ce poate duce la o tensiune dezechilibrată.

Mașină murdară: Resturi de ață sau scame rămase între discurile de tensiune, în jurul carcasei bobinei, cresc rezistența și restricționează fluxul firului de ață. Curăță periodic mașina de cusut și verifică dacă în zona bobinei există mizerie.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *