Top 5 materiale ideale pentru a fi brodate

Top 5 materiale ideale pentru a fi brodate

Una dintre întrebările frecvente pe care și le pune orice persoană care își dorește să brodeze este „Ce tip de țesătură folosesc la mașina de brodat?”. Când decizi ce tip de țesătură este potrivită pentru a fi folosită în proiectele de broderie, mai întâi este important să stabilești care va fi produsul final. 

 

Cu alte cuvinte, vrei să creezi o broderie pentru o rochie de mireasă, o pernă decorativă sau poate un articol de îmbrăcăminte brodat care va fi spălat frecvent? Pentru orice articol care va fi spălat după ce broderia este finalizată (cum ar fi o jachetă din denim brodată), trebuie să te asiguri că ai spălat și uscat mai întâi materialul care urmează să fie brodat, astfel încât să previi micșorarea după prima spălare iar broderia să aibă de suferit. Pentru articolele care sunt pur decorative, cum sunt tablourile, probabil că nu este necesară spălarea țesăturii.

 

Există atât de multe opțiuni diferite de materiale dintre care să alegi, unele mai ușor de lucrat, altele mai provocatoare, fiecare având anumite particularități în procesul de coasere. În prezentăm în continuare top 5 materiale pe care le poți înfrumuseța cu mașina de brodat:

  1. Bumbac

Țesătura preferată de foarte multe persoane care lucrează în croitorie este bumbacul. Bumbacul are o țesătură fină, strânsă, care se pretează la o varietate de cusături și este grozav pentru începători. Vine într-o mare varietate de culori și imprimeuri și are un preț destul de rezonabil.

Un bumbac matlasat de bună calitate este ideal pentru proiectele de broderie datorită densității mai mari, dar poți de asemenea să folosești și muselină de bumbac pentru proiecte mai simple. Evită să brodezi pe amestecuri de bumbac decât dacă sunt combinate cu alte fibre naturale, cum ar fi inul. Dacă țesătura este prea subțire sau are o culoare deschisă, încearcă să o susții cu un stabilizator de broderie. 

  1. In 

Inul oferă o textură superbă pentru broderie. Pentru proiectele de broderie de calitate superioară, alege o țesătură 100% din in, astfel încât să nu se întindă deloc în timp ce mașina de brodat coase. Este mai ușor, mai texturat și mai puternic decât bumbacul. Inul este considerat cel mai puternic dintre fibrele naturale și se păstrează pe termen lung extrem de bine. Pentru o broderie cu aspect vintage încercați să combinați inul cu fir de lână fină.

  1. Denim

Am inclus denimul pe această listă pentru că, deși este un bumbac, este adesea perceput de multe persoane ca fiind o țesătură complet diferită din cauza texturii de twill și a greutății sale. Broderiile pe denim deschid o întreagă lume de oportunități, nu doar ca artă a broderiei în sine, ci și în înfrumusețarea multor piese de îmbrăcăminte datorită acestor cusături decorative de pe pantaloni de blugi, fuste, jachete. Broderia pe îmbrăcăminte este cu adevărat spectaculoasă, iar pe denim aduce acea pată de culoare de care acest material are nevoie pentru a deveni mai special. 

  1. Lână

Lâna este o altă țesătură grozavă care nu se întinde și nici nu are o textură dificilă. Este ușor de brodat stoda din lână folosită în articolele de îmbrăcăminte. Fiind un material rezistent țesătura nu se strică, iar broderia arată incredibil de bine. Nu degeaba vedem adesea paltoane din lână elegante, cu detalii brodate. Pentru că vorbim de un material destul de gros, când brodezi pe stofă din lână folosește o ață de brodat mai groasă, cu mai multe straturi, pentru a ajuta firul să iasă în evidență pe textura neclară.

  1. Pânza

Deși pânza este făcută din bumbac, o includem separat datorită greutății sale mari și robusteței. Similar cu denimul, cusăturile pe pânza, indiferent dacă a fost întinsă sau este o pânză brută, va necesita un pic de efort în plus. Pentru că este un material rigid, încercați să coaseți cu un ac ascuțit și mare și cu fir mai gros pentru a ușura puțin procesul de lucru.

Bineînțeles că există o serie de materiale diferite pe care oamenii le experimentează și rezultatele sunt adesea uimitoare. Brodând pe catifea, mătase, pălării din paie, vinil sau piele, poți crea ceva cu adevărat unic. Mulți oameni cred că mătasea este o țesătură foarte fragilă, datorită fineții sale, de fapt poate fi extrem de puternică în funcție de tipul de mătase, care este grozavă pentru broderie.

Bine de știut: 

  • Nu putem să nu subliniem faptul că rezultatul final al proiectului de broderie depinde de o mulțime de factori, în afară de alegerea materialului. Trebuie să te asiguri că selectez acul,ața și stabilizatorul potrivite pentru a se potrivi cu materialul, dimensiunea și densitatea cusăturii modelului de broderie.
  • Atunci când vă alegi materialul care urmează a fi brodat, trebuie să iei în considerare greutatea modelului de broderie. Țesătura trebuie să fie suficient de puternică pentru a susține designul. Țesăturile fine sau mai aerisite sunt mai puțin capabile să țină cantitatea mare de fire, mai ales dacă este vroba de o broderie mare. Dacă dorești să utilizezi un anumit tip de țesătură, trebuie să alegi implicit un design care este potrivit pentru greutatea țesăturii respective. „Numărul de fire” al țesăturii se referă la densitatea țesăturii și determină capacitatea țesăturii de a permite unui ac să treacă prin ea fără dificultate.

Concluzionând, cele mai bune fibre pentru broderie sunt de obicei cele naturale, mai degrabă decât sintetice. Țesăturile sintetice care sunt elastice pot fi mai dificil de brodat pentru începători și pot avea ca rezultat un model distorsionat sau cusături slăbite. 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *