Vrei să devii designer de modă? 5 sfaturi de referință pentru a începe o carieră în design vestimentar

Vrei să devii designer de modă? 5 sfaturi de referință pentru a începe o carieră în design vestimentar

Croitor în trecut, designer vestimentar în prezent. O meserie care întrunește o pasiune pentru țesături, culori, modă, înfrumusețarea trupului cu ajutorul hainelor. Pentru a deveni designer de modă, îți trebuie, dincolo de educația formală, și anumite calități și o combinație de abilități de desen, croit și cusut, o cunoaștere a industriei modei și o perseverență inegalabilă.

Design-ul vestimentar este asociat de anumiți istorici cu mașina de cusut, întrucât a facilitat confecționarea și diversificarea pieselor vestimentare. Așa că, dincolo de admirația pentru frumos, vestimentație, armonia culorilor și pasiunea pentru modă, ai nevoie de uneltele necesare pentru ca visurile tale și gândurile tale mărețe să prindă viață. Mulți designeri vorbesc despre cum și-au început cariera în modă cu un ac, ață și rochia bunicii și ulterior cum și-au achiziționat prima mașină de cusut. Secretul, ca în orice domeniu de altfel, este să perseverzi, să desenezi, să coși, să tai și să îmbini materiale și culori pentru a scoate cele mai frumoase rezultate.

Ți-am pregătit câteva sfaturi de referință, dacă ai decis că vrei să pornești pe drumul modei, care sperăm să-ți dea curaj în cât mai multe proiecte ambițioase:

  1. Dezvoltă-ți abilitățile necesare în design vestimentar

Designerii de modă de succes au o gamă largă de abilități, inclusiv desenul, cunoașterea armoniei culorilor și îmbinării texturilor, o capacitate de vizualizare a conceptelor în trei dimensiuni și implicit abilitățile de coasere și tăiat toate tipurile de țesături. Mergi la o școală de specialitate sau ia cursuri de croitorie dacă simți că ai nevoie de cunoștințe avansate și informații despre istoria modei, a textilelor, desenelor/schițelor și crearea tiparelor.

A fi capabil să coși țesături dificile în situații dificile te va ajuta foarte mult de-a lungul carierei, dar trebuie să lucrezi la ea – este o abilitate care nu vine cu ușurință pentru mulți oameni. Așadar primul pas pe care îl poți face este să-ți achiziționezi o mașină de cusut.

  1. Învață cât mai multe lucruri despre materiale

Este foarte important pentru un designer la început de drum să înțeleagă cât mai multe lucruri despre cum țesăturile se mișcă, respiră, reacționează atunci când sunt purtate, dacă se șifonează sau decolorează. Pentru că aceste informații te vor ajuta atunci când creezi un produs, indiferent că vorbim de o rochie de seară sofisticată sau de o cămașă din zona pret-a-porter. Începe să dezvolți aceste abilități cât mai devreme, din școală sau chiar dinainte. Fii pregătit/ă să dedici ore în șir pentru perfecționarea pasiunilor tale.

  1. Stabilește o zonă de design vestimentar pe care vrei să te axezi

Decide care domeniu de fashion este interesul principal. Află cât mai multe despre fiecare pentru ca alegerea ta să fie una corectă. Poate te interesează mai mult zona high-couture, pret-a-porter, echipament de fitness / timp liber, accesorii (genți, curele, pantofi) etc? Fiecare are avantajele și dezavantajele pe care va trebui să le explorezi înainte de a lua decizia finală și calea pe care vrei să o urmezi.

  1. Cumpără-ți o mașină de cusut și concepe diverse proiecte

Una dintre marile probleme cu care s-au confirmat mulți absolvenți de studii în domeniul fashion a fost proba practică. Nu este de ajuns să știi să desenezi schițe frumoase sau să cunoști teoretic despre materiale, ci este esențial să știi să pui în practică aceste informații, chiar dacă probabil nu te vei ocupa tu personal de acest lucru, ci croitoresele. Însă, imaginează-ți că te angajezi sau deschizi chiar tu o casă de modă sau un atelier de creație vestimentară și nu știi să-i explici unei cliente cum se pune exact un fermoar sau cum vei surfila un material pretențios pentru o rochie de ocazie.

Așadar, nu uita că baza în acest domeniu rămâne croitoria pe care e bine să o stăpânești pentru a ști exact ce recomanzi și ce să ceri mai departe. Cel mai simplu mod, rămâne bineînțeles achiziționarea unei mașini de cusut și conceperea proiectelor pe care dorești ulterior să le vinzi. Despre cum alegi prima mașină de cusut am scris în acest articol Cum aleg prima mașină de cusut? Ghidul începătorului în croitorie.

  1. Creează-ți un portofoliu

Punerea în evidență a calităților creative trebuie să fie suținută bineînțeles de dovezi, iar acest lucru îl poți face cel mai bine prin crearea unui portofoliu. În acest mod, îți vei arăta atât îndemânarea, cât și creativitatea și latura artistică. Astfel, cu ajutorul unui portofoliu îți vei pune în evidență calitățile pe care le deții: desenarea schițelor, crearea tiparelor și cusutul la mașină.

Portofoliul te va ajuta atunci când vei aplica pentru un loc de muncă, deoarece reprezintă o șansă în plus pentru a-ți arăta și valorifica munca. Portofoliul tău ar trebui să arate cele mai bune lucrări și să evidențieze abilitățile tehnice și creativitatea. Așadar, iată ce ar trebui să incluzi în portofoliul tău:

  • Cv-ul tău;
  • Schițe desenate manual;
  • Modele desenate de computer;
  • Fotografii ale creațiilor tale realizate la mașina de cusut;
  • Pagini cu diverse concepte;
  • Pagini cu diverse detalii care reflectăceea ce ești capabil să faci și cum îți dorești să evoluezi.

Industria modei se schimbă continuu, de la sezon la sezon, am putea spune, așadar nu este deloc un domeniu ușor. Din acest motiv, este foarte important să fii permanent la curent cu tendințele actuale în modă, dar și cu ultimele trenduri în cât mai multe dintre ariile domeniului tău de activitate (tipuri de materiale, noi ustensile de croitorie, tehnici de cusut etc). Asigură-te că răsfoiești periodic reviste din industria modei, că citești cărțile de modă și că ești la curent cu noutățile de pe site-urile de specialitate.

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *