Ce este dantela brodată și cum se poate obține?

Ce este dantela brodată și cum se poate obține?

Atemporală prin frumusețe și eleganță, oferind o notă de romantism oricărei ținute, dantela a rămas mereu în tendințe și practic putem spune că nu se demodează. Ținutele cu și din dantelă sunt piese clasice, astfel indiferent dacă stilul tău este elegant, casual chic sau feminin, există multe moduri diferite de a purta dantela. Dantela, și mai ales dantela brodată, este considerată un articol ultra rafinat, fiind folosită în special pentru a accentua și înfrumuseța articolele de îmbrăcăminte de ocazie.

Dantela este realizată prin împletirea mai multor fire pentru a crea un model ajurat, cu părți transparente și opace ce alcătuiesc designul. Broderia tip dantelă este o tehnică realizată pe o țesătură ca bază, prin cusătura modelelor prin intermediul unei mașini de brodat. Dantela brodată poate fi realizată din diferite tipuri de ață (bumbac, poliester, matase sau nylon), fiecare având propriile sale caracteristici și beneficii. 

Utilizată pentru diverse articole de îmbrăcăminte, dar și pentru a decora obiecte de mobilier tapițat sau de artă, dantela brodată adaugă o notă de lux si rafinament datorită elementelor decorative speciale create prin broderie.

Se poate obține dantelă brodată cu mașina de brodat?

Dantela are o tradiție bogată. Nu se știe exact când și de unde provine dantela, dar se știe că inițial a fost produsă manual cu multă migală și că, în secolele XVII și XVIII, modelele sale complicate au fost foarte apreciate și disponibile numai pentru aristocrație. 

Era considerată un articol de lux, mai degrabă decât o necesitate, iar pentru obținerea ei, în funcție și de complexitatea modelului, era nevoie de mult timp și expertiză pentru a fi realizată. 

În principal se identifică două tipuri de bază de tehnici de dantelă realizată manual: dantelă cu ac (dantelă Reticella, Alençon, Argeton, venețiană), care este creată folosind un ac și un fir și variații ale cusăturii ca pentru butoniere și dantela bobină (dantelă Chantilly) care este realizată prin răsucirea și împletirea unui număr mare de fire. 

În trecut, dantelele se executau cu acul pe o foaie de hârtie sau pergament ce conținea un desen. Dantela urma contururile desenului fără ca firele care o constituie să traverseze vreodată hârtia sau pergamentul. Firele care formau “structura” dantelei erau fixate temporar în anumite locuri prin puncte în care firul traversa hârtia sau pergamentul, pentru a facilita executarea dantelei. Ca variantă, unii meșteșugari au gândit să evite scoaterea firelor unui țesut și au început sa coasă pe o bază textilă, care semăna cu o plasă. 

Apariția producției de mașini în secolul al XIX-lea a făcut dantela mai accesibilă, și deși i-a diminuat oportunitatea, astăzi dantela este din nou foarte populară, folosită atât pentru articolele de îmbrăcăminte casual, cât și pentru cele elegante, pentru ocazii speciale.

Indiferent dacă este creată manual sau cu mașina de brodat, dantela este o țesătură complexă, iar ideea de a produce și tu dantelă chiar acasă poate părea uluitoare. Vei avea nevoie de o mașină de brodat și modele de broderie adecvate pentru dantelă. 

Tips & tricks pentru dantelă cu mașina de brodat

Folosirea unei mașini de brodat este o oportunitate pentru orice pasionat de croitorie, dar poate fi descurajatoare pentru un începător. Pentru un rezultat spectaculos, este bine să acorzi atenție tipului de ață folosit, alegerii modelelor, stabilizatorului pentru broderie și a altor amănunte de care depinde succesul folosirii unei mașini de brodat.

  • Modelele de dantelă

Vei avea nevoie de mai multe modele de broderie tip dantelă, într-o varietate de motive și dimensiuni. Există atât de multe modele diferite de dantelă, iar dacă alegi un design care nu a fost digitizat profesional, îți poți ruina articolele de îmbrăcăminte sau decorațiune. Așadar, ar trebui să alegi un software de broderie care să meargă fără probleme pe mașina ta de brodat.

  • Firul de ață

Un factor cheie pentru coaserea dantelei perfecte este firul de broderie pe care alegi să îl utilizezi. Este bine să folosești ață sintetică pentru dantela brodată, deoarece este moale și mai potrivită pentru lucrări complicate. 

Practic ar trebui să gândești procesul de obținere al unei broderii ca pe o rețetă în care firele / ațele sunt unele din ingrediente și nu toate firele sunt la fel și nici toate mașinile. Potrivirea brandului de ață cu mașina și acul este ca și cum ai găsi rețeta perfectă. 

Firul din poliester a devenit standardul industriei pentru că este puternic, durabil, în multe culori și poate rezista chiar și la înălbitor cu clor. Firul din celofibră este mai lucios, este mai potrivit pentru broderii complicate, dar se rupe mai ușor. Estetic firele de bumbac și de mătase sunt cele mai luxoase. Firul de mătase este puternic și fin, și are un luciu și o moliciune de neegalat, dar este mai scump.

  • Stabilizatorul pentru broderie

Alegerea unui stabilizator (suport de broderie) adecvat care să nu se mai vadă după ce ai finalizat dantela, care să se desprindă ușor și să nu îți împiedice cusăturile este foarte important pentru obținerea unei dantele care să rămână în continuare moale la atingere și flexibilă. Cel mai simplu este să alegi un stabilizator pentru broderie autoadeziv și solubil în apă.

Bine de știut despre coaserea dantelei

Presupunând că începi primul proiect de broderie și ai o mașină de brodat, după selectarea designului digitalizat de dantelă, alegerea firului, a gherghefului și a stabilizatorului potrivit, urmează alegerea articolului vestimentar pe care vrei să obții dantela brodată și să le pui împreună. 

Probabil că vei începe prin a face monograme, dar apoi poți trece la brodarea de dantelă de sine stătătoare, ca fiind este unul dintre proiectele de broderie mai ușor de configurat și asupra căruia poți să îți lași amprenta.

Pentru a obține dantelă de sine stătătoare FSL (free-standing lace), desenele de broderie trebuie să fie digitalizate pentru a coase numai pe stabilizator și să rămână în forma dorită după îndepărtarea stabilizatorului. 

Modelele nu pot avea spații goale mari și, în general, au o densitate mai mare a cusăturilor și un strat suplimentar de cusături de substrat, care vor continua să stabilizeze designul după înlăturarea stabilizatorului. Dacă design-ul nu poate fi cu adevărat de sine stătător, îl poți coase pe un strat de organza, plasă sau tul.

A învăța să brodezi este una din călătoriile interesante pe care le poți face cu o mașină de brodat. Dantela brodată va îmbunătăți întotdeauna stilul modelelor tale și va adăuga o notă de lux creațiilor. Dantela aduce valoare articolelor de îmbrăcăminte și poate fi folosită pentru a decora perdele, perne, abajururi și multe alte decorațiuni textile.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *