Cum se calcă hainele corect: TOP 10 sfaturi de mare ajutor

Cum se calcă hainele corect: TOP 10 sfaturi de mare ajutor

Majoritatea dintre noi ne călcăm hainele, dar le călcăm oare corect? Există atât de multe greșeli ușor de făcut în timpul acestei sarcini, unele dintre ele iremediabile pentru țesătură. Este suficient să folosești o temperatură prea mare sau o tehnică greșită pentru ca rochia din mătase preferată să fie distrusă.

Pentru a te asigura că ai mereu haine călcate impecabil, care să îți ofere un aspect curat și îngrijit, este important să înveți cum să le calci corect. Ți-am pregătit 10 sfaturi de mare ajutor care să-ți ușureze munca, iar hainele călcate să arate perfect.

Lucruri de care ai nevoie pentru a călca eficient

  • Fier de călcat – Bineînțeles că primul lucru de care ai nevoie pentru a avea haine călcate impecabil este un fier de călcat. Cu cât modelul este performant, cu atât mai bine, deoarece rezultatele vor fi pe măsură. În funcție de necesitățile tale și de volumul de haine pe care trebuie să le calci, acesta poate fi, ori un fier de călcat, ori o stație de călcat cu abur;
  • Masă de călcat – Chiar dacă ai deja o suprafață pe care să calci hainele, este mult mai indicat să folosești o masă de călcat cu un loc special pentru așezarea în siguranță a aparatului de călcat. O masă de călcat îți permite să calci la înălțimea potrivită pentru tine și îți oferă o mobilitate ridicată în timpul acestei activități;
  • Apă distilată – Pentru a călca rufele cât mai bine, este important să ai la îndemână și puțină apă, cu care să stropești hainele pe măsură ce le calci. Evită utilizarea apei de la robinet, alegând în schimb varianta apei distilate. Cu cât apa menajeră este mai dură, cu atât impuritățile se depun și se întăresc mai repede, dacă nu sunt curățate la timp.

10 sfaturi pentru haine călcate impecabil

Dacă nu ai o experiență foarte mare în călcatul rufelor, dar îți dorești să ai mai multă eficiență, primul pas este să te informezi cu privire la elementele de bază ale călcatului de rufe și să înveți câteva tehnici:

  1. Reglează masa de călcat la înălțimea potrivită

În primul rând, așa cum menționam anterior, ai nevoie de o masă de calcat, special concepută pentru această activitate. Poți călca și pe alte tipuri de suprafețe, însa poate fi inconfortabil pentru spate, iar călcatul rufelor îți va lua mai mult timp. Nici rezultatele finale nu vor fi cele mai spectaculoase.

Prin urmare, pentru haine impecabile este indicat să ai o masă de călcat reglată la o înălțime potrivită pentru tine, astfel încât să poți presa fierul pentru netezirea optimă a țesăturilor. De asemenea, capătul mai subțire al mesei de călcat este foarte util pentru a călca anumite zone ale hainelor, cum sunt umerii unei cămăși și mânecile unei bluze.

  1. Folosește tehnica de călcat corectă

Da, există într-adevăr o „tehnică de călcat”. Modul corect de a călca este în linii lungi și drepte.

Evită să presezi foarte tare pe fierul de călcat, deoarece acest lucru poate determina întinderea țesăturii. În plus, poate crea noi cute în țesătură, care vor fi greu de îndepărtat.

Nu folosi niciodată mișcări circulare pentru a întinde cutele, deoarece materialul se poate lărgi. Încearcă să menții mișcările drepte, înainte și înapoi, pentru a prelungi viața hainelor tale.  De asemenea, orice persoană cu experienţă în călcarea rufelor va avea o batistă la îndemână. Pentru pantaloni din stofă, rochii din dantelă și mătase este ideal să acoperi îmbrăcămintea cu o batistă sau o bucată fină de material. Acest mic detaliu protejează fibrele țesăturii de căldura puternică a fierului de călcat.

  1. Verifică țesătura

Atunci când vine vorba de călcatul rufelor, materialul din care sunt confecționate acestea contează enorm. Astfel, înainte de a trece la treabă, este indicat să verifici eticheta, pentru anumite instrucțiuni speciale de călcare.

Majoritatea hainelor vin cu etichete pe care producătorul precizează temperatura maximă la care acestea pot fi călcate. Totuși, există și piese vestimentare care nu au astfel de mențiuni, așa că este util să cunoști temperatura optimă de călcare a fiecărui material.

  1. Sortează hainele în funcție de material și temperatură

Dacă ai mai multe haine de călcat, primul lucru pe care ar fi bine să-l faci este să verifici tipul de țesătură și să începi cu tipul de țesătură care se calcă la tempereturi joase și progresiv să continui cu cele care au nevoie de temperaturi mari. Astfel, nu va mai trebui să ajustezi aparatul de fiecare dată. De asemenea, este important să fii atent la condițiile de temperatură aferente fiecărui material în parte, iar dacă este vorba de un material prețios, cel mai bine este să testezi pe o zonă mai puțin expusă.

  1. Ai grijă la nasturi și fermoare

Dacă vei călca hainele fără a ține cont de aceste elemente decorative, există riscul să se topească nasturii din plastic, iar fermoarele să se deterioreze. Calcă printre nasturi, nu peste ei. În plus, poți strica şi fierul de călcat, cât și obiectul vestimentar. Fermoarele din metal, capsele dar şi alte piese din metal pot zgâria talpa fierului de călcat.

  1. Încearcă să calci rufele cât sunt încă puțin ude

Pentru ca rezultatele să fie cele dorite, calcă hainele cât sunt încă puțin ude. Materialele dificile care se şifonează foarte repede, așa cum este bumbacul sau inul, se calcă în timp ce sunt umede. Nu aştepta să se usuce de tot căci va trebui să foloseşti apă şi aburi din abundenţă pentru a le întinde.

  1. Folosește un fier de călcat vertical pentru volane și pliuri

Chiar dacă fierul de călcat clasic este în continuare cea mai bună opțiune pentru îndepărtarea cutelor dure și pentru a avea pantaloni sau cămașă la dungă, un fier de călcat vertical este perfect pentru piesele vestimentare cu volane sau pliuri.

  1. Calcă pe dos hainele delicate

Nu uita să întorci pe dos toate hainele confecționate din materiale delicate, pe cele care au culori închise sau pe cele cu inserții. Calcă hainele pe dos ca să previi deteriorarea materialului și tenta de lucios, destul de neplăcută. Acest lucru este deosebit de important pentru hainele închise la culoare, din mătase, sintetic, in și acetat. Pentru tesaturile precum velur, catifea sau alte tipuri texturate, calcarea pe dos impiedică distrugerea materialului.

  1. Folosește aburul pentru îndepărtarea cutelor

Calcă hainele folosind aburul sau pulverizatorul de apă pentru îndepărtarea cutelor. De asemenea, pune o folie de aluminiu sub husa de la masa de călcat. Folia va reflecta căldura produsă de fierul de călcat, astfel încât poți netezi în același timp și materialul de dedesubt al hainei.

  1. Ascultă muzică

Da, exact, ai citit bine! Călcatul rufelor nu trebuie să fie o corvoadă, dimpotrivă poți face din acest moment unul plăcut. Ascultă muzica preferată care să îți dea energie, poți asculta de asemenea un speech motivațional sau un audiobook al unei cărți preferate.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *