Cele mai bune materiale pentru hainele copiilor

Cele mai bune materiale pentru hainele copiilor

Există atât de multe haine care se pot face pentru copii – rochii pentru fetițe, rochii brodate, body-uri și salopete, bluze, pantaloni scurți sau lungi pentru băieței și fetițe, fuste sau costumașe pentru bebeluși, dar pentru acestea este nevoie de cele mai bune materiale textile pentru haine copii. Mai ales că petele și spălatul frecvent pot face chiar și cele mai rezistente articole de îmbrăcăminte să cedeze. Dar, cu materialul potrivit, hainele pentru copii pot rezista la orice activitate de joacă.

De multe ori, atunci când cumpără îmbrăcăminte pentru copii, părinții acordă prioritate designului în locul funcționalității. Ceea ce nu este tocmai potrivit, pentru că dacă e vorba de îmbrăcăminte pentru copii mici, tipul de țesătură folosit este prioritar, deoarece confortul și durabilitatea materialului ar trebui să primeze. Hainele pentru copii ar trebui să aibă următoarele caracteristici: respirabilitate adecvată, capacitatea de a absorbi transpirația și capacitatea de a nu declanșa sensibilități sau alergii.

Caracteristici pentru alegerea celor mai bune materiale pentru hainele copiilor

Nu poți folosi orice țesătură pentru a face îmbrăcăminte pentru copii. Confecționarea articolelor vestimentare pentru copii implică în primul rând alegerea țesăturilor potrivite, înainte de a începe proiectul dorit, mai ales că unele țesături pot provoca alergii, iritații ale pielii sau se pot uza cu ușurință. Acesta este motivul pentru care trebuie să iei în considerare anumite lucruri înainte de a selecta cele mai bune materiale textile pentru haine copii.

  • Țesături organice – În general, țesăturile organice sunt potrivite și compatibile cu pielea delicată a copiilor, spre deosebire de cele sintetice. În plus, țesăturile sintetice pot provoca alergii, deoarece pielea poate reacționa la substanțele chimice utilizate pentru a le face. Ca urmare, țesăturile organice precum bumbacul, lâna, inul sunt cele mai bune materiale textile pentru haine copii.
  • Modul de țesere – Țesăturile țesute slab tind să fie deteriorate cu ușurință, deoarece nu pot rezista la o utilizare dură. Pe de altă parte, țesăturile strâns țesute sunt mai durabile și pot rezista atunci când copiii se joacă, merg de-a bușilea, sar. Prin urmare, ar trebui verificat cât de lejer sau strâns țesută este o țesătură înainte de a face alegerea.
  • Greutatea țesăturii – În timp ce unele țesături pot fi la fel de ușoare ca o pană, unele sunt grele și poate fi dificil pentru copii să aibă libertate, mai ales că aceștia tind să se miște foarte mult. Ca urmare, au nevoie de haine care să-i ajute să se miște rapid. Acesta este motivul pentru care o țesătură ușoară, cum ar fi bumbacul este unul dintre cele mai potrivite materiale textile pentru haine copii.
  • Adaptabilitatea – Îmbrăcămintea pentru copii trebuie să prevină accidentele, precum arsurile atunci când copiii sunt aproape de o sursă de foc. Materialele sintetice precum poliesterul de exemplu este ușor inflamabil. Mai mult, țesăturile pentru îmbrăcămintea pentru copii trebuie să fie flexibile pentru a permite toate mișcările, atât la joacă, dar și în timpul somnului. De asemenea, cele mai bune materiale textile pentru haine copii ar trebui să fie adaptabile la diferite condiții climatice. Din acest motiv, bumbacul și satinul sunt mai bune pentru vremea de vară sau caldă, în timp ce lâna și catifeaua sunt perfecte în perioadele reci.
  • Durabilitatea – Copiii cresc repede și au nevoie de țesături durabile care pot dura cât mai mult posibil. Țesăturile extensibile, cum ar fi tricotul și elastanul sunt cele mai potrivite pentru îmbrăcămintea copiilor. Mai mult, unele țesături se decolorează ușor, deci este mai bine să alegi țesături uni, în nuanțe deschise, deoarece acestea sunt mai rezistente la spălatul frecvent.
  • Confortul – Confortul este un factor cheie în determinarea celor mai bune materiale textile pentru haine copii. Prin urmare, țesăturile moi sunt cele mai bune pentru copii, deoarece oferă un confort maxim.

Cele mai bune materiale textile pentru haine copii.

Pentru a face alegerea mai ușoară pentru părinți, am compilat o listă cu cele mai bune materiale textile pentru haine copii.

  • Bumbac

Bumbacul a fost mult timp considerat ca fiind unul dintre cele mai ecologice materiale. Această țesătură este unul dintre cele mai frecvent utilizate materiale textile pentru haine copii. Este puternic și durabil, dar și respirabil și absorbant. Bumbacul permite aerului să circule, absorbind și reținând în același timp umiditatea. Este ideal pentru orice tip de îmbrăcăminte pentru copii, deoarece nu induce alergii, este robust și este extrem de rezistent la spălat. 

Dezavantajele hainelor din bumbac sunt legate de necesitatea călcatului și tendința de a-și schimba forma după spălare. Ca urmare, un anumit procent de elastan sau poliester se folosește adesea în produsele din bumbac.

  • In

Inul, ca și bumbacul, este o țesătură naturală utilizată pe scară largă. Această țesătură naturală este realizată din plante de in și este una dintre cele mai vechi țesături existente. Îmbrăcămintea din in este ideală pentru lunile mai calde de vară. Inul permite aerului să treacă, absoarbe și reține umiditatea. Este răcoros pe pielea copiilor și oferă moliciune și confort. Este foarte durabil și are proprietăți de protecție solară, ceea ce îl face unul din cele mai bune materiale textile pentru haine copii.

Are aceleași dezavantaje ca și bumbacul, se încrețește ușor și este greu de călcat.

  • Satin

Deși majoritatea oamenilor se gândesc la satin, ca la un material pentru lenjerii scumpe, această țesătură de lux poate fi folosită și ca materiale textile pentru haine copii. Satinul este o țesătură netedă, cu o suprafață strălucitoare, fabricat din fibre de mătase sau poliester. Este adesea folosit pentru haine pentru copii, cum ar fi rochii speciale de ocazie, cămășuțe. Unul dintre cele mai semnificative avantaje ale acestui material este că este foarte ușor de curățat. Tot ce ai nevoie este o cârpă umedă pentru a șterge orice murdărie sau scurgere. Pe lângă faptul că este ușor de îngrijit, satinul este, de asemenea, extrem de durabil.

Satinul are, de asemenea, o bună ventilație și este simplu de călcat, ceea ce îl face potrivit pentru îmbrăcămintea pentru copii. Satinul va menține temperatura pielii copilului stabilă datorită transferului său scăzut de căldură. Articolele de îmbrăcăminte din satin aproape niciodată nu se încrețesc și sunt destul de robuste, ceea ce le face una dintre cele mai bune materiale textile pentru haine copii pentru zilele toride de vară.

  • Fleece

Fleece este un fel de țesătură sintetică care este frecvent utilizată ca materiale textile pentru haine copii. Este o țesătură populară deoarece este caldă, durabilă și accesibilă. Acest material este fabricat din materiale plastice reciclate și este adesea folosit pentru a face tricouri pentru copii, jachete și pălării. Fleece este o alegere excelentă pentru hainele de iarnă pentru copii, deoarece este ușoară și poate fi stratificată cu ușurință.

Nu respiră la fel de bine ca alte țesături, se usucă repede, nu provoacă alergii și nu reține mirosurile. De asemenea, este foarte ușor de îngrijit, printr-o curățare blândă la mașina de spălat. 

  • Lână

Lâna este o fibră naturală cu numeroase beneficii, dar este nevoie de manipulare și îngrijire atentă. Este o țesătură obținută din lâna oilor, mielului, caprei și din părul altor mamifere. Este un material cald și durabil, cu textură netedă și fină, care este adesea folosit în îmbrăcămintea de iarnă pentru copii, cum ar fi haine, pulovere și pălării. Lâna este o alegere excelentă fiind respirabilă, absorbantă și izolatoare. Este un material lavabil, ușor de curățat la mașină.

Cu toate acestea, lâna poate fi scumpă și poate irita pielea dacă nu este curățată corespunzător. În plus, articolele de îmbrăcăminte din lână trebuie depozitate cu atenție pentru a preveni deteriorarea lor de către molii. În general, lâna este o alegere excelentă pentru hainele de iarnă pentru copii, dar necesită un pic mai multă îngrijire decât alte țesături.

Acestea sunt doar câteva materiale textile pentru haine copii, selecția finală va fi determinată de funcția produsului și de perioada în care va fi folosit. Materialele pentru hainele copiilor cele mai apreciate sunt bumbacul, inul și lâna.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *