7 sfaturi pentru a coase piele la mașina la cusut
Oricine a încercat un proiect de cusut cu piele știe că este un material mai dificil care cere atenție și puțin exercițiu. Pielea rareori îți permite să faci greșeli, o cusătură pe piele este probabil finală și nu poate fi refăcută. În primul rând, acul va lăsa urme în piele care nu se vor recupera, iar în al doilea rând, pielea poate deveni slăbită de-a lungul cusăturii și o a doua cusătură de-a lungul aceleiași linii nu este indicată.
Totuși, cusutul cu piele la mașina de cusut nu este imposibil, dovadă fiind mulțimea de produse de vestimentație și accesorii, dar cere într-adevăr atenție. Dacă vrei să știi cum coși pielea pentru proiectele tale, trebuie să afli ce modificări simple trebuie să faci pentru a-ți pregăti mașina de cusut pentru piele. La final, vei constata că nu este deloc complicat de cusut piele, pentru că pielea nu se destramă, nu are nevoie de spălare, presare și nu se micșorează.
Iată așadar, ce trebuie să ai în vedere când coși piele la mașina de cusut:
- Schimbă piciorul presorului
Dacă vrei să coși piele la propria mașina de cusut trebuie să ții cont de o mulțime de dispozitive și accesorii suplimentare. Începe cu schimbarea piciorușului presorului pentru că un picior de presor obișnuit se va lipi de piele, împiedicând pielea să se alimenteze corect prin mașină. Folosind un picior presor special pentru piele vei putea obţine o cusătură uniformă cu aceeaşi lungime şi fără deplasarea stratului superior.
Din fericire, există o soluție rapidă pentru această schimbare, pur și simplu se înlocuiește piciorul obișnuit al presorului cu un picior cu role sau un picior de teflon, ambele alunecând cu ușurință peste piele. Mașinile de cusut Brother au ca accesoriu picioruș de teflon care facilitează operațiunea de coasere pentru piele.
- Adaptează lungimea cusăturii
Dacă vrei să coși piele trebuie să folosești o cusătură mai lungă decât în mod normal, aproximativ 3.5. Astfel, acul tău va putea străpunge pielea și va păstra cusăturile drepte. Poți utiliza orice lungime a cusăturii în intervalul general de mai mult decât o cusătură normală, pentru ca pielea să nu se rupă datorită înțepăturilor prea dese.
- Folosește un ac corespunzător
Înlocuiește acul obișnuit cu care coși la mașina de cusut cu un ac pentru piele. Practic, este vorba de un ac cu un vârf subțire, foarte ascuțit, făcut pentru a străpunge cu ușurință pielea, chiar și pe cea mai groasă. Acesta va pătrunde pielea făcând cusături mai mici fără a deteriora structura materialului, și mai mult, nu se va rupe chiar și sub o presiune puternică.
Totuși, dacă lucrezi cu piele mai groasă există posibilitatea ruperii acului și este bine să ai suplimente la îndemână. Ține cont ca există ace de diverse dimensiuni pentru diferite grosimi de piele. Dimensiunile acelor utilizate variază de obicei de la 90/14 până la 110/16.
Utilizează ața potrivită pentru piele
Este important să folosești ață potrivită cu grosimea ochiului acului, dacă nu se potrivesc și firul este prea subțire pentru ac, gaura făcută de ac va fi prea mare pentru fir și se strica estetica cusăturii. În plus, cu cât pielea este mai groasă, cu atât și firele ar trebui să fie mai groase și mai puternice.
Ața de bumbac nu este recomandată, deoarece nu este foarte puternică și se rupe prea ușor. În schimb, cele din mătase sunt foarte bune pentru coaserea pielii subțiri, dar sunt scumpe. Soluția bună este dată de poliester sau nailon.
Pentru o cusătură mai fină, folosește bumbac sau ață de in și o lungime mai mică de cusătură pe mașina de cusut (cca 1mm), pentru o cusătură mai grea folosește ața din poliester și o lungime mai mare de cusătură (3-5mm). Pielea arată frumos atunci când este cusută cu un fir mai greu.
- Nu folosi bolduri, ci bandă sau cleme
Acele cu gămălie nu ar trebui să fie utilizate în piele, deoarece acestea vor lăsa o gaură permanentă. În schimb, poți să te ajuți pentru fixarea diferitelor părți înainte de a le coase, de o bandă dublă (mai ales una față-verso). Pur și simplu aplici o linie de bandă între cele două bucăți de piele pe care dorești să le coși, plasând banda de-a lungul marginii pielii, în cadrul a ceea ce va fi alocația de cusătură. Apoi coși cusătura, iar banda va rămâne în interiorul cusăturii. Este o metodă standard de construcție din piele, iar dacă cercetezi interiorul cusăturilor de articole din piele fabricate în comerț, sigur vei găsi bandă sau lipici în cotele de cusătură.
Te mai poți ajuta pentru fixarea diferitelor bucăți de piele și de clipsuri / cleme pe care le-ai verificat înainte că nu zgârie pielea. Alege unele robuste care pot ține mai multe straturi de piele împreună strâns fără să le distorsioneze.
Ai nevoie de foarfece ascuțite
Folosește pentru tăierea pielii o pereche de foarfece foarte ascuțite cu care să poți face tăieturi precise pentru un aspect cât mai profesionist. Dar dacă, intenționezi să lucrezi mai multe proiecte cu piele la mașina de cusut, atunci mai bine utilizează un tăietor rotativ.
Acesta este excelent pentru linii drepte, dar dacă ai de tăiat curbe, colțuri strânse și forme complexe folosește totuși, o foarfecă bine ascuțită. Alege unul cu un vârf contondent, pentru a nu zâria pielea.
- Testează și verifică
Coaserea pielii poate fi neiertătoare, orice cusături pe care le coși vor lăsa un semn permanent, și nu este la fel de ușor să remediezi greșelile precum la coaserea cu țesătură. Din acest motiv, după ce ți-ai pregătit mașina de cusut folosește resturi de piele pentru a testa setările. Verifică firul, lungimea cusăturii, tensiunea și performanța generală a mașinii pentru a te asigura că ești pe drumul cel bun înainte de a începe proiectul real.
Acum că ai deprins câteva noțiuni despre cum coși pielea, vei observa că majoritatea mașinilor de cusut de acasă nu se pot ocupa de cusut printr-o mulțime de straturi de piele. De aceea, alege pentru început proiecte simple, fără prea multe detalii sau zone voluminoase. Evită pentru proiectele tale de cusut din piele la mașina de cusut, orice modele cu stratificare foarte groasă și alege-le pe cele cu cusături minime
Lasă un răspuns