Cum alegi ața pentru quilting și patchwork: 5 trucuri utile

Cum alegi ața pentru quilting și patchwork: 5 trucuri utile

Pasionații de tehnica patchwork, au constatat în timp, că în quilting în afară de imaginație, răbdare, o mașină de cusut cu funcție de matlasare, materiale de calitate, reușita depinde în mod surprinzător și de o serie de instrumente și accesorii pentru a face sarcinile de tăiere și cusut mai ușoare și mai precise. Toate detaliile trebuie minuțios pregătite într-un proiect de quilting, iar în afară de cutter, foarfece, planșă de tăiere, rigle, picioruș pentru matlasare, bolduri, cleme, foarte importantă este și alegerea aței pentru quilting și patchwork.

Există atât de multe tipuri diferite de ață disponibile, nu numai de greutăți diferite dar și de compoziție, iar alegerea celei potrivite pentru quilting și patchwork poate fi dificilă. Mai ales dacă ești începător în acest domeniu fascinant, sigur vrei să știi “care este cel mai bun fir pentru matlasare”și “de ce există atât de multe tipuri diferite de fir de matlasare“.

Importanța aței pentru matlasare

Ața este un instrument esențial de matlasare în domeniul cusutului și fabricării quilturilor. Pur și simplu alegerea firului poate face o mare diferență pentru produsele finite. Acest lucru este valabil indiferent dacă lucrezi cu o mașină de cusut cu funcție de matlasare, lucrezi manual sau faci un quilt cu detalii suplimentare, cum ar fi appliqué sau broderie.

Nu putem vorbi neapărat de “cea mai bună” ață pentru patchwork, matlasare, și appliqué, dar există multe tipuri de ațe care sunt alegeri excelente mai ales pentru începătorii în quilting și patchwork.

Cum alegi ața potrivită pentru un proiect de quilting și patchwork

Miile de culori de ață sunt doar începutul, și, probabill, cel mai simplu aspect al alegerii. Dincolo de asta, vei constata că există tipuri de ațe concepute pentru scopuri diferite. Folosind firul de matlasare corect pentru proiectele tale nu numai că vei face cusături mai ușor, dar acesta va da piesele tale un aspect profesional și se va simți la atingere.

  • Alege ața potrivită pentru proiectul tău

Cele mai comune tipuri de ață atunci când vine vorba de patchwork și matlasare sunt de obicei din bumbac de diferite greutăți, din nailon, din lână, din mătase, dar și fire metalizate.

  • Pentru îmbinări / asamblări și cusut general, mai ales dacă utilizezi țesături de bumbac 100% de calitate, ar trebui să folosești aceeași compoziție și pentru firul de lucru, bumbacul 100% fiind cel mai bun. Firul ales ar trebui să se potrivească cu materialul nu numai în ceea ce privește conținutul de fibre al materialului, dar și ca dimensiune și greutate. 
  • Grosimea mai mare a firelor va avea un efect diferit în proiectul de quilting și patchwork. Firele din poliester considerate în trecut prea dure, astazi sunt de o calitate mult mai bună, și pot adăuga atât un luciu frumos dar și textură unui quilt.
  • Pentru matlasare de mână este nevoie de un bumbac mai puternic, care va rezista la tensiune și nu se va rupe.
  • În privința alegerii culorii potrivite, pentru țesături albe și mai pastelate, un bumbac alb este perfect. În schimb, dacă țesăturile tale sunt de culori diferite, alegerea unui gri deschis sau bej este potrivită deoarece acestea se vor amesteca frumos în țesături și nu vor fi observate. Pentru matlasare, ai putea folosi un fir invizibil sau monofilament.
  • Ține cont de grosimile diferite ale aței de cusut

Greutatea firului descrie grosimea firului și este determinată de câți metri de ață este nevoie pentru ca o țesătură să cântărească un kilogram. Practic, împărțirea lungimii firului la o greutate stabilită determină măsurarea exactă a greutății firului. Cu cât numărul este mai mare, cu atât firul este mai subțire. Cu cât numărul este mai mic, cu atât firul este mai gros. 

Sistemele de dimensionare sunt complexe și adesea inexacte, deoarece firele care sunt importate și exportate în întreaga lume sunt reetichetate pentru o nouă țară. Organizația Internațională pentru Standardizare recunoaște o metodă diferită de măsurare numită Tex (industria textilă). Conform acestui sistem, cu cât numărul este mai mare, cu atât firul este mai greu. Pe scurt, punctul de plecare pentru metoda Tex este de 1.000 de metri pe gram, astfel dacă 1.000 de metri de ață măsoară un gram pe cântar, atunci aceasta este etichetată Tex 1. Dacă 1.000 de metri de un alt tip de fir cântăresc 30 de grame, lungimea acestuia este marcată Tex 30.

  • Optează pentru ață de matlasare monofilament

Firul monofilament transparent este o opțiune fantastică dacă proiectul de quilting este extrem de colorat, și nu dorești să faci mai multe modificări pentru schimbarea aței pe tot parcursul procesului de matlasare. Acest tip de ață special pentru matlasat este invizibil, ceea ce înseamnă că se amestecă cu țesătura pentru a crea un finisaj unitar. 

  • Dă strălucire proiectelor tale cu ața metalizată

Pentru cusături decorative, este ideal firul metalizat care merge și pentru coasere manuală dar și la mașină. Dacă ai rețineri în ceea ce privește proprietățile acestuia, alege un fir metalizat cu nailon în interior care îl face mai rezistent, mai flexibil și mai puțin susceptibil de a se încurca. În plus, acesta poate avea o acoperire exterioară care protejează stratul metalic exterior al firului, reducând frecarea în timpul cusutului. Pentru rezultate optime, este bine să folosești un ac conceput pentru acest tip de ață.

Ar trebui să ții cont de faptul că deși estetic acest fir arată bine, tinde să se rupă mult mai ușor ușor. De aceea ar trebui să folosești mașina de cusut la o viteză mai mică. La fel, utilizarea unui suport de bobină orizontal, va reduce tensiunea de pe bobină, permițând firului să „curgă” mai ușor în mașina de cusut.

  • Ce alte tipuri de ață poți folosi

Firele de lână sunt de obicei mai groase decât alte tipuri de  ață și sunt utilizate pentru a înfrumuseța un quilt mai puțin sofisticat, cu aspect de stofă țesută în casă. Firele de mătase sunt fine și fac cusăturile aproape invizibile, sunt folosite pentru aplicații sau sunt o alegere bună atunci când se adaugă mărgele pe țesătură. Firele solubile în apă sunt folosite pentru cusăturile temporare, iar firele fuzibile te pot ajuta pentru lipirea țesăturile cusute împreună sau pentru aplicații.

Practic, alegerea aței pentru proiectul tău de quilting și patchwork, va fi o alegere personală, mai ales că noi tipuri de ață apar mereu. Dar este bine să ceri amănunte despre ața pe care vrei să o cumperi și eventual să o încerci, experimentarea fiind una dintre cele mai bune modalități de a învăța despre orice produs.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *