Cum coși materialele elastice la mașina de cusut pentru rezultate remarcabile

Cum coși materialele elastice la mașina de cusut pentru rezultate remarcabile

Oamenilor le place să poarte materiale elastice datorită capacității lor de a se întinde și de a mișca odată cu noi. Sunt moi și confortabile și sunt perfecte pentru a ține pasul cu un stil de viață activ. Cu toate acestea, pentru cei care le transformă în articole de îmbrăcăminte, tocmai din cauza elasticității mari, aceste țesături pot fi provocatoare, mai ales fără o experiență în cusutul la mașină. 

Indiferent dacă ești un croitor cu experiență sau un începător cu mașina de cusut, să știi să coși țesături elastice este o abilitate cheie care te va ajuta la o mulțime de proiecte de cusut și te va ajuta să ai rezultate remarcabile.

Înainte de a începe să coși materiale elastice la mașina de cusut, este important să cunoști cât mai bine materialul pe care îl vei folosi. Există o mare varietate de materiale elastice și pot fi realizate din bumbac, spandex, lână sau chiarl un amestec din mai multe țesături. În primul rând, verifică materialul și vezi dacă tragerea într-o direcție cedează mai puțin decât în cealaltă direcție. Ține cont de acest lucru atunci când croiești modelul și decide în ce direcție vrei să ai mai multă întindere. O țesătură elastică în 4 direcții se va întinde la fel indiferent în ce parte tragi de material.

Ce este o țesătură elastică?

Țesătură elastică este un termen generic pentru orice material textil; tricotat sau țesut, care are o cantitate mai mare de întindere decât este de așteptat în mod normal. Aceste materiale textile pot fi țesături elastice, tricoturi simple, unele tricoturi duble și chiar țesături croite.

Cele mai multe țesături elastice sunt tricotaje. Țesăturile din jerseu constituie un procent mare din această categorie. Cea mai importantă caracteristică a acestor țesături este întinderea lor în 4 direcții. Aceasta înseamnă că se întind atât transversal, cât și longitudinal. Există unele țesături elastice – de obicei mai grele – care au doar o întindere în două direcții. Prin urmare, este bine să te asiguri că folosești tipul potrivit de material elastic pentru proiectul dorit.

Sfaturi pentru coaserea materialelor elastice

Dificultatea pe care o poți întâlni în coaserea țesăturilor elastice vine chiar de la capacitatea de întindere pe care o pot avea aceste materiale. Este important să iei în considerare procentul de întindere a țesăturii alese și că se potrivește cu tiparul de croitorie cu care lucrezi.

Urmând câteva trucuri și sfaturi simple, cunoștințele tale despre cum să coși țesături elastice se vor îmbunătăți extrem de mult. Iată așadar de ce aspecte să ții cont:

Cum croiești și tai materialul elastic

  • Chiar dacă vorbim de un material care se întinde, asigură-te că ai întotdeauna cantitatea potrivită de material pentru proiectul sau modelul dorit.
  • Spală întotdeauna materialul elastic înainte de a-l croi. Lasă-l să se usuce pe o zonă plată cel puțin o zi, astfel încât să-și păstreze forma.
  • Plasează tiparul de croitorie pe material. Pentru a menține materialul în poziție corectă, fixează-l cu bolduri și asigură-te că folosești o foarfecă bună care să taie rapid materialul. 
  • Dacă este un material mai pretențios încearcă să plasezi boldurile doar în zona de cusătură, pentru a evita agățarea materialul și apariția unor găuri nedorite. 
  • Unele tipuri de țesături elastice, cum ar fi bumbacul tricotat, au margini care tind să se răsucească. Acest lucru poate face și mai dificilă coaserea. Pentru a îndrepta acea buclă, folosește un spray cu amidon și îndreaptă marginile.
  • Amintește-ți să nu tragi de material atunci când îl tai. Cel mai bine este să-l așezi pe o suprafață plană, de preferat pe o masă dreaptă și tare. Nu lăsa materialul să atârne peste margini, deoarece acest lucru l-ar putea întinde, mai ales dacă este o țesătură cu densitate mare.

Ce ac și ață folosești pentru țesătura elastică

  • Toate tricotajele elastice trebuie cusute cu un ac special, de preferat cu vârf rotund; este menționat acest lucru pe cutie. Un ac cu bilă constă dintr-un vârf rotunjit, care împinge firele atunci când coase și evită deteriorarea țesăturii tricotate în timpul perforării și coaserii. 
  • Asigură-te că alegi dimensiunea potrivită a acului pentru materialul elastic folosit, în funcție de grosimea țesăturii.
  • Nu este nevoie să folosești o ață specială, cele din poliester funcționează foarte bine, deoarece au o ușoară de întindere. Nu folosi ață din bumbac, deoarece este rigidă și se poate rupe atunci când materialul este întins.

Un aspect important în coaserea țesăturilor elastice este să ai răbdare. Este foarte important să îți faci timp când coși astfel de materiale, pentru a ajusta periodic alinierea marginilor brute ale materialului. 

Setări pentru mașina de cusut când coși țesături elastice

Materialele elastice si tricoturile se cos în general cu mașini speciale care realizează cusături elastice, dar poți folosi și o mașină de cusut simplă. În acest caz trebuie să ții cont de câteva aspecte:

  • Setează tensiunea în fire cât mai mică și coase la viteză mică, fără să tragi de material.
  • Folosește o cusătură care menține întinderea țesăturii. Cusăturile trebuie să se întindă odată cu materialul, astfel încât să nu se încurce și să nu se rupă la întindere. Dacă trebuie să coși cu o cusătură dreaptă, ține materialul bine întins, dar nu trage de el.
  • Există mai multe tipuri de cusături elastice disponibile, în funcție de modelul de mașină de cusut. Cele mai bune cusături de folosit pentru coaserea țesăturilor elastice sunt  cusătura zig-zag și cusătura elastică, special pentru a coase jerseuri. Folosește o cusătură zig zag cu pas mare ( toate mașinile electrice au această cusătură), și  alege cam 4 mm la pas.

Sfat: Dacă intenționezi să coși butoniere pe o țesătură elastică, este bine să coși în direcția cu cea mai mică întindere. Acest lucru poate fi dificil cu o țesătură elastică în 4 direcții, dar testează toate părțile pentru a vedea dacă o parte are o rezistență mai mare la întindere. Stabilizează materialului cu o inserție fuzibilă. Aceste mici trucuri ar trebui să ajute la crearea unei butoniere frumoase și stabile chiar și pe un material elastic.

O mașină de surfilat te poate ajuta în proiectele care includ țesături elastice și la crearea unui finisaj de calitate. Dar, dacă ești începptor și nu vrei să investești într-un alt aparat, mașina de cusut normală poate face foarte bine acest lucru, alegând o cusătură potrivită. O cusătură în zig-zag de pe o mașină de cusut standard poate fi folosită ca alternativă la surfilarea materialului.

Este adevărat, nu este un secret că țesăturile elastice sunt mai dificil de cusut. Dar, sperăm că aceste sfaturi despre cum să coși țesăturile elastice îți vor oferi încrederea de care ai nevoie atunci când alegi să coși și materiale mai pretențioase.

Țesăturile elastice tind să constituie o mare majoritate a garderobelor oamenilor. Sunt confortabile, ușor de purtat și necesită îngrijire minimă. A ști cum să coși țesăturile elastice îți va oferi încrederea de a-ți duce abilitățile de cusut la un nivel mai avansat și de a căpăta mai multă încredere în forțele proprii.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *