8 idei de a transforma materialul de la hainele vechi în ceva cu totul NOU
O grămadă de haine vechi stau depozitate în dulapurile noastre, care cel mai probabil vor ajunge la gunoi într-un viitor apropiat. Ce spui însă să schimbăm perspectiva de la material aruncat la gunoi la resursă folosită cu alt scop, de la poluare la grijă pentru mediu, de la consum la economisire?
Scopul acestui articol este acela de a vă inspira în a găsi modalități de a transforma materialul de la hainele vechi în ceva nou, pentru a-l folosi cu un alt scop. Mai ales dacă aveți o grămadă de haine din materiale de calitate, cu ajutorul unei mașini de cusut, veți găsi o mulțime de întrebuințări noi pentru a nu pierde acele țesături.
Acestea fiind spuse, găsirea unor modalități de reutilizare a hainelor vechi este o modalitate excelentă de a păstra materialele pe care le iubești, promova sustenabilitatea și mișcarea zero deșeuri. Și, de ce nu, pentru a putea economisi și niște bani.
Iată o listă cu modalități practice de a refolosi și reface îmbrăcămintea veche în ceva nou.
- Tablouri textile
O bluză din mătase cu un imprimeu superb, o cămașă din denim cu o broderie fantastică sau poate un tricou cu un mesaj cu valoare sentimentală se pot transforma într-un tablou textil sau poate în mai multe tablouri de diferite dimensiuni. Găsește rama potrivită și întinde cât mai bine materialul, după care prinde-l cu capse sau lipește-l.
Sursa imagine: Pinterest.com
- Tăblie de pat
Pentru patul din dormitorul matrimonial sau pentru camera copilului, poți confecționa o tăblie nouă sau îi poți da o altă față celei existente. Dacă vei crea o tăblie de la zero, atunci vei avea nevoie de materiale suplimentare. Pentru realizarea cadrului, este nevoie de un material rezistent tip osb. De asemenea, vei mai avea nevoie de un burete care să se situeze între placaj și material și care să fie bineînțeles confortabil.
Partea frumoasă vine din alegerea materialul dorit. La ce haine ai decis să renunți pentru că nu le mai porți de ceva vreme? Pentru o tăblie de pat elegantă, alege să refolosești materialul de la o rochie lungă din catifea sau mătase, pe care să o prinzi cu piuneze speciale de tapițerie. Tips: există piuneze metalice, strălucitoare care vor da un aer foarte rafinat. Pentru o opțiune mai modernă, denimul sau stofa se vor potrivi perfect.
Dacă însă îți plac schimbările, ia în calcul și posibilitatea creării unei huse dintr-un material pufos și moale (un pulover sau un cardigan) pe care să o folosești doar pe timpul sezonului rece.
Sursa imagine: Pinterest.com
- Sacoșe refolosibile pentru cumpărături
Probabil că nu mai are rost să-ți spunem de ce este necesar să renunțăm cu toții la pungile de plastic. Nu acesta este scopul articolului, însă suntem convinși că înțelegi cât de important este efortul individual, că fiecare dintre noi suntem un exemplu și putem contribui la schimbare și la protejarea mediului natural. Ceea ce însă ne-am propus să-ți recomandăm este să refolosești hainele vechi pentru a face sacoșe textile pentru cumpărături. Crede-ne există o mulțime de idei de a confecționa o sacoșă textilă, pe care o poți spăla cu ușurință și refolosi, noi îți propunem să le coși la mașina de cusut, pentru că tiparul este unul foarte simplu.
- Portofele textile
Portofele, portfarduri sau săculeți pentru diverse accesorii pot fi create din materialele refolosite de la hainele vechi. Nu contează piesa de îmbrăcăminte, important este să-ți placă materialul. Dacă vrei ceva diferit poți apela la tehnica patchwork care presupune îmbinarea de bucăți de material foarte mici pentru crearea unui întreg. În acest articol vei găsi și alte detalii despre cum poți folosi materialele rămase: 10 proiecte super simpatice pe care le poți realiza din bucăți de materiale.
- Bijuterii
Tricourile colorate din bumbac pot deveni coliere moderne și la fel de colorate, dacă tai bucăți circulare pe care le întinzi foarte bine până devin foarte subțiri și se rulează. Le poți purta într-o varietate de moduri, în combinație cu lanțuri suprapuse sau mărgele. Aceste bijuterii nonconformiste și funky pot fi realizate și din alte materiale, precum mătase sau catifea, și pot deveni accesoriile tale de vară. De asemenea, dacă ai brățări metalice sau din alte materiale care și-au pierdut strălucirea, le poți ”da o față nouă” cu materiale refolosite de la haine vechi.
O tehnică de a prinde bucățile de material pe brățară poate fi nodul Lark’s Head, numit și cârligul de vacă, o tehnică folosită în arta macrame.
Sursa imagine: Pinterest.com
- Căciuli, mănuși, fular
Un pulover superb de care îți e greu să te desparți, dar pe care uiți să-l porți în fiecare iarnă, pentru că altele noi s-au așezat la rând, poate fi transformat în accesorii pentru sezonul rece. Mănuși cu un deget, un fular circular sau un fes fistichiu, toate pot fi realizate transformând o piesă veche într-una… nouă.
- Jucării pentru copii și… căței
Dacă aveți copii probabil știți cât de mult le plac jucăriile noi și, de asemenea, dacă aveți câine știți cât de mult le plac și lor, dar și cât ușor le distrug. Jucăriile personalizate sunt foarte greu de găsit, însă tocmai aici intervine marele ajutor al unei mașini de cusut. Un ursuleț cu o anumită particularitate, o păpușă creată împreună cu mama, un personaj din povești imposibil de găsit în magazine va fi o jucărie pe care copilul tău o va adora.
Sursa imagine: Pinterest.com
Nici pentru căței nu ne lăsăm mai prejos și îți sugerăm să confecționezi jucării din denim. Din moment ce denimul este o țesătură atât de robustă și, pentru că majoritatea dintre noi avem piese pe care nu le mai purtăm, ce spuneți de jucării pentru căței din denim. Pentru a le face mai distractive, optați pentru un model tip os și mai ales pentru adăugarea unei piese scârțâitoare în interiorul jucăriei.
- Pernuțe decorative
Pentru scaune, balansoare, canapeaua din living sau pentru mobilierul de grădină, pernele sunt accesorii importante deoarece de ele depinde confortul nostru. Partea cea mai interesantă este că puteți confecționa mai multe huse pe care să le schimbați în funcție de anotimp sau modul cum aranjați masa sau decorul. Alege materiale rezistente precum stofa, denimul, bumbacul dens sau tricotul și bucură-te de confortul unor perne și pernuțe unice, personalizate.
Comment (1)
[…] Pentru a reduce din cantitatea de deșeuri plastice, ar trebui să se reducă atât producția de haine din materiale nocive, precum și utilizarea lor de către consumatori. Vrei să știi ce poți face? Este recomandat să ai în garderobă haine din materiale naturale, de calitate, care să dureze cât mai mult și pe care să le porți în cât mai multe ocazii. De asemenea, să poți reutiliza materialele de la haine, astfel încât să le dai un scop nou. În acest articol vei găsi de exemplu 8 idei de a transforma materialul de la hainele vechi în ceva cu totul nou. […]