Croitorie pentru începători: Cum îți coși singură perdelele

Croitorie pentru începători: Cum îți coși singură perdelele

Perdelele sunt unul dintre cele mai ușoare și mai utile lucruri de realizat, tocmai de aceea se află printre primele proiecte recomandate în croitorie pentru începători. Mai ales atunci când este dificil să găsești perdelele potrivite pentru ferestrele casei, să le coși singură la mașina de cusut, după propriile preferințe personale, devine cea mai bună soluție.

Cusutul perdelelor este un proces simplu și distractiv, și bineînțeles te costă mai puțin. La finalului acestui proiect de croitorie minunat te vei simți mândră și încrezătoare în propriile tale abilități. Poți coase perdelele la orice mașină de cusut casnică, important este să măsori corect, să cumperi suficient material pentru ferestrele casei tale și să ai accesoriile potrivite. Înainte de a te apuca de lucru, îți recomandăm să citești și acest articol care te poate ajuta dacă nu coși frecvent la mașină: Începător în croitorie: Reguli și măsuri de siguranță de care este bine să ții cont când coși la mașină.

Îți povestim pe larg cum se cos perdelele la mașina de cusut și căror aspecte să le acorzi atenție pentru ca ferestrele casei tale să fie puse în valoare.

Cum se cos perdelele: materialele de care ai nevoie

Înainte de a începe să coși perdelele la mașina de cusut, cel mai bine este să te asiguri că ai tot ce îți trebuie – ultimul lucru pe care îl dorești este să treci de jumătatea proiectului și să realizezi că îți lipsește o piesă esențială a puzzle-ului. În afară de materialul pentru perdele, există anumite produse de care vei avea nevoie precum:

  • Ața de cusut;
  • Foarfece;
  • Bolduri;
  • Rejansă.

Primul pas: Pregătește materialul

Înainte să începi să coși efectiv la mașina de cusut, primul lucru de care trebuie să te asiguri este materialul. Măsurarea este foarte importantă pentru că de acest lucru va depinde în mare parte aspectul perdelei.

Pentru perdelele cu galerii tip șină, masurătoarea este foarte simplă, practic măsori de la tavan și până la podea, apoi scazi 3-4 centimetri, adică distanța care trebuie să îți rămână până la podea. La fel procedezi și în cazul galeriilor clasice, doar că vei măsura de unde încee galeria până la podea, ținând cont să lași material pentru tiv.

În ceea ce privește desimea pliurilor, materialul trebuie să aibă o lățime cât mai mare ca perdelele să arate cât mai bogate. Dacă perdeaua este din voal merge un raport de 2,5 metri la un metru de galerie. În schimb, dacă alegi organza, mai estetic este ca materialul să fie încrețit de 3 ori, respectiv 3 metri de material pentru un metru de galerie.

Așadar, nu uita să măsori de 2 ori și să tai odată, deoarece odată perdeaua tăiată și confecționată, nu mai poți schimba nimic. Iar o perdea tăiată și cusută greșit, chiar dacă este făcută dintr-un material superb, va arăta neplăcut.

Dacă nu știi cum se va comporta țesătura după spălare, o soluție care te va scuti de surprize neplăcute este să speli și să usuci materialul înainte, indiferent dacă l-ai cumpărat dintr-un magazin de țesături, iar apoi să-l calci cu fierul pentru a îndepărta cutele și pentru a-ți oferi o bază netedă pentru cusut.

Pasul doi: Coaserea tivurilor laterale

Dacă ai pregătit materialul și ai stabilit dimensiunile finale inclusiv cu rezerve pentru lățime și lungime, poti tăia din materialul cumpărat, incluzând rezervele de 1-2 cm pentru tiv. Măsoară pe fiecare laterală câte 2 centimetri și îndoaie materialul de două ori pe linia aceea, în așa fel încat să ascunzi în cusătura partea tăiată, care se destramă. Pentru a evita destrămarea tivului, pți citi sfaturile din acest articol: Cum eviți destrămarea materialului: 5 metode utile în proiectele de croitorie.

Prinde cu ac și ață sau cu bolduri materialul îndoit, din loc în loc, apoi calcă marginea, înainte de a coase la mașină. Urmărește firul țesăturii ca să te asiguri că marginea este dreaptă. Coase cât mai aproape de marginea pliată a tivului, la aproximativ un centimetru de marginea țesăturii. Fiind călcată, marginea este mai ușor de cusut, cusătura va fi mai dreaptă, iar rezultatul este o perdea cu aspect îngrijit și frumos finisat. Poți folosi o cusătură tighel îngust la 0,5 cm sau dacă vrei un tiv foarte fin, poți folosi o cusătura zig zag cu pas mic.

Pasul trei: Tivul de sus

Cu dosul perdelei orientat spre tine, pliază tivul superior 5cm, calcă, apoi îndoaie încă 5cm și calcă din nou. Fixează țesătura și coase cât mai aproape de marginea pliată a tivului, de această dată la 2 centimetri de marginea țesăturii și asigură-te că faci o cusătură cât mai dreaptă. Dacă vrei o perdea cu rejansă, atașează și rejansa de tivul călcat, ține cont să fie poziționată puțin mai jos de marginea materialului și să o îndoi la capete. Folosește o cusătură tighel, simplă, la mașina de cusut.

Pasul patru: Tivul de jos

Îndoaie tivul inferior 2cm și calcă, la fel ca la tivul superior. Atașează o greutate specială pentru perdele (fir de plumb) în interiorul tivului pentru a-i conferi perdelei o cădere ușoară și frumoasă. Din nou, fixează țesătura și coase cât mai aproape posibil de marginea pliată, la 2cm de marginea țesăturii, folosind o cusătură dreaptă sau zig zag.

Aspecte de care este bine să ții cont când coși singură perdele

Lungimea perdelei. În primul rând trebuie să stabilești cât de lungi vrei să fie perdelele, în funcție de preferințe și camera unde le vei amplasa. Vrei o perdea scurtă până la pervaz sau o perdea lungă până la podea? În general, pentru a stabili lungimea perdelei vei ține cont de lungimea draperiei. Se recomandă ca perdeaua să fie cu 1-2cm mai scurtă decât draperia, iar între draperie și perdea să existe 3-4 cm distanță pentru a nu se murdări.  Există însă și posibilitatea să lași perdeaua să atârne pe podea, dacă îți place mai mult acest stil.

Sistemul de prindere. Există mai multe modalități de prindere a perdelelor, cele mai cunoscute sisteme sunt:

  • Pe rejansă. Nu sunt foarte greu de prins, sunt elegante, însă trebuie să te asiguri că rejansa este bine cusută, cu sfori rezistente care nu se rup și care formează pliuri perfecte, iar după spălare nu își modifică forma. Perdelele și draperiile pe rejansă se pot prinde atât pe galerie sau tijă, cât și pe șină,
  • Pe bride. Bridele sunt un fel de bretele confecționate din materialul perdelei prin care se introduce bara sau tija sistemului de prindere (galeriei etc). Această modalitate de prindere este potrivită pentru galerii și se folosește de obicei în camera copiilor sau în bucătărie.
  • Pe inele. Sunt ușor de prins și de folosit, de exemplu atunci când deschizi fereastra. Inelele sunt montate direct pe perdele după care se introduce prin acestea tija sau bara de susținere. Această modalitate este compatibilă cu galeriile.

Încrețirea sau desimea pliurilor. Pentru ca efectul de încrețire să fie unul estetic, cantitatea de material folosită pentru perdea este foarte importantă. În cazul draperiilor se recomandă utilizarea a 2 metri de material pentru fiecare metru de galerie (șină), iar în cazul perdelelor 2,5 sau chiar 3 metri de material pentru un metru de galerie în cazul în care materialul este foarte subțire. De asemenea, rejansa este secretul unei perdele impecabile, care face pliuri frumoase. Folosește o rejansă de calitate, deoarece dacă sfoara se rupe sau iese din rejansă, aceasta nu se mai poate folosi. Ține cont că pentru perdele din materiale foarte subțiri este preferabil să alegi o rejansă complet transparentă.

Calitatea materialului. Un material de calitate va schimba complet ambientul unei camere. Materialele de bună calitate rezistă bine la spălat și se calcă ușor. Pentru perdele se folosesc de obicei materiale din poliester, celofibră sau poliester în combinație cu bumbac sau in. Fibrele naturale se întrețin greu și riscă să se deformeze la spălat. Este bine de știut că există materiale din poliester sau combinate (poliester cu bumbac sau in) care au aspect de materiale din fibre naturale.

Avantajul principal de a-ți face singură perdelele la mașina de cusut este că le personalizezi exact pe spațiul de care dispui. Pentru ca amenajarea casei tale să prindă contur, iar tu să fii maestra decorațiunilor, intră pe Cusutsibrodat.ro și alegeți accesoriile de croitorie de care ai nevoie pentru ați pune în aplicare dorințele.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *