Croitorie pentru începători: Cum alegi materialul potrivit pentru rochii?

Croitorie pentru începători: Cum alegi materialul potrivit pentru rochii?

Cusutul este un proces creativ care aduce multă bucurie. Când începi să îți confecționezi prima rochie, folosirea unor instrumente de bună calitate, precum o mașină de cusut, este la fel de importantă precum materialele potrivite. Foarfecele ascuțite și ergonomice, o mașină de cusut computerizată, ace și ațe rezistente, toate contribuie la fel de mult ca alegerea celei mai potrivite țesături pentru modelul dorit în procesul de confecționare a unei rochii.

Țesătura este cea care dă tonul rochiei tale, în timp ce modelul rochiei este cel care definește întregul său look. De asemenea, îndeosebi țesătura este ceea care exprimă în mare măsură stilul rochiei. Gândește-te de două ori înainte de a cumpăra mătase, catifea, stofă sau pânză de in pentru confecționarea rochiei, în funcție de scopul pentru care o creezi și modul în care vrei să o asortezi cu alte piese din garderobă. Ce pantofi și ce tip de accesorii vei purta cu această rochie?

Am pregătit o listă cu întrebări pe care îți recomandăm să le parcurgi înainte de a alege un material potrivit pentru rochii, pentru a face cea mai bună opțiune:

  1. Care este scopul rochiei tale, unde o vei purta?

Răspunsul la această întrebare te ajută să afli foarte multe detalii. În această etapă, trebuie să știi care este scopul final al rochiei pentru a face cea mai bună alegere de material. De exemplu, dacă îți dorești o rochie pentru plajă, probabil cele mai bune țesături ar fi bumbacul, inul și vâscoza. Pe de altă parte, dacă vrei o rochie de ocazie, mătasea, catifeaua și satinul sunt opțiunile cele mai elegante.

  1. În ce anotimp o vei folosi?

La prima vedere, răspunsul la această întrebare este evident: atunci când este cald afară, ar trebui să îmbrăcăm rochii din bumbac sau in, iar când este rece, stofa din lână este opțiunea cea mai călduroasă. În același timp, și iarna oferă o oportunitate fantastică de a-ți afișa stilul rafinat cu țesături de lux precum alpaca, cașmir, catifea și chiar mătase!

Textura țesăturii contează și ea. Atunci când vrei un material pentru sezonul rece, s-ar putea să fie greu să alegi între țesătura netedă și rigidă și cea pufoasă, din moment ce ambele tipuri sunt atât de atractive. Deși materialele pufoase sunt foarte atractive și confortabile când e frig afară, amintește-ți că aceste materiale se scămoșează cel mai ușor.

În ceea ce privește mătasea, această țesătură poate fi purtată tot timpul anului. Secretul universalității sale se află în lungimea remarcabilă a fibrei de mătase. Această lungime permite țesături foarte strânse, cum ar fi satinul, făcând mătasea foarte eficientă în păstrarea căldurii corpului. În timpul verii, mătasea funcționează ca un absorbant al transpirației, oferindu-vă astfel un efect unic de răcire atunci când transpirația se evaporă.

  1. Care este modelul rochiei tale?

Cu cât designul rochiei dorite este mai complex, cu atât țesătura aleasă ar trebui să fie mai moale și mai subțire. Dacă intenționezi să adăugi multe pliuri, drapaje și volane, alege șifon de mătase, crepe de mătase sau vâscoză. Pentru o rochie mulată, optează neapărat pentru o țesătură care conține elastan. Dacă trăsăturile siluetei nu sunt ceva cu care te mândrești, alege un material puțin mai rigid și mai dens precum tafta.

  1. Culoare uni sau imprimeu?

Rochiile cu elemente de design, precum buzunarele, curelele, capsele, fermoarele arată deosebit de uimitor într-o țesătură solidă, cum este denimul sau stofa. Când vine vorba de rochii casual pentru întâlniri și petreceri tip garden party, ele arată cel mai bine cu modele grafice, florale și botanice. Nu uita de legendarul model Paisley, un imprimeu care pare a fi atemporal pentru că îl vedem an de an în colecțiile designerilor. Dacă îți plac imprimeurile cu model tip buline sau cercuri, amintește-ți că bulinele cele mici și mijlocii se potrivesc oricărei siluete, în timp ce bulinele mai mari sunt ideale pentru femeile înalte și zvelte.

Pentru ținute de seară și cocktail, în general cea mai bună opțiune pentru modele de rochii sunt materialele în culori uni.  De asemenea, pentru o rochie de vară materialele potrivite sunt cele deschise, pastelate și colorate, în timp ce rochiile de toamnă și de iarnă arată mai bine în culori mai sobre.

  1. Se potrivește constituției corpului tău?

Din păcate, nu orice țesătură pentru rochii arată la fel de bine pentru toate femeile. Cu toate acestea, nu înseamnă că persoanele cu o anumită siluetă nu pot arăta elegant. Tot ce trebuie să faceți este să selectați textura, culorile și imprimeul potrivit, deoarece există o mulțime de variante.

De exemplu, țesături texturate precum tweed sau brocart pot fi complet nepotrivite pentru femeile slabe cu o siluetă androgină, deoarece sunt materiale mai rigide care mai tare atrag atenția asupra fragilității trupului. Femeile cu siluetă delicată vor arăta divin în rochii din materiale fluide și lucioase precum satin sau voal, cât și în dantelă, deoarece aceste țesături adaugă vizual volum formei lor și fac silueta mai rotundă. Femeile mai mici de înălțime ar trebui să evite țesăturile cu imprimeuri mari și ar trebui să opteze pentru materiale monocrome, deoarece dau senzația de înălțime. Pe de altă parte, femeile cu forme voluptoase ar trebui să evite materialele cu imprimeuri, dar pot opta pentru cele cu dungi verticale sau pentru imprimeurile pe fundal negru.

  1. Care sunt abilitățile tale de cusut?

Experiența cu mașina de cusut poate restrânge cercul celor mai dorite țesături, deoarece unele țesături sunt mai dificil de tăiat/ croit și de cusut. Dacă nu ai prea multă experiență în cusut, regula de bază este să începi cu țesăturile din bumbac, deoarece acestea sunt unele dintre cele mai ușoare pentru un croitor începător. Asigură-te că materialul nu prezintă un model anume, de genul dungi sau carouri, deoarece este necesar să-l croiești și aranjezi astfel încât să se combine perfect părțile, ceea ce poate fi o sarcină obositoare pentru cei care lucrează la prima lor rochie, nu-i așa? În plus, dacă lucrezi cu bumbac, acesta este un material care poate fi folosit pentru aproape orice model de rochie, rămânând confortabil, durabil și ușor de întreținut. Poți alege, de asemenea, țesături naturale, cum ar fi in sau amestec de bumbac-in.

Ceea ce este de evitat la începutul drumului în a coase rochii este alegerea țesăturilor întinse, alunecoase, grele, rigide sau care se destramă ușor, indiferent cât de tentante ar putea arăta. Pe măsură ce progresezi în confecționarea rochiilor, îndrăznește să creezi ținute mai complexe din orice tip de țesătură.

  1. De cât material ai nevoie?

În primul rând, cantitatea de material necesară pentru o rochie depinde de mai mulți factori: tipul de material, designul și stilul rochiei, cât și forma corpului. În alegerea materialelor și modelului potrivit pentru rochie, ia în considerare dacă rochia va avea un model realizat din mai multe bucăți sau dacă va fi un tip de rochie dreaptă dintr-o singură bucată de material. Dacă optezi pentru un model de rochie din două părți separate, cu siguranță vei avea nevoie de mai mult material decât dacă ai alege un model de rochie dreaptă. De asemenea, poți opta pentru două materiale diferite, de exemplu pentru un top din dantelă și pentru o fustă din voal.

Mânecile, gulerele, volanele, pensele și alte elemente decorative pe care ți le dorești pentru rochia ta necesită abilități de cusut mai avansate. Dacă intenționezi ca astfel de detalii să fie volumetrice, poate fi necesar să le aloci mai mult material pentru rochie. În plus, dacă optezi pentru un material foarte subțire și transparent, ia în calcul și un material pentru căptușeală.

Și forma corpului tău ”cântărește” în ceea ce privește cantitatea necesară de material pentru rochie. Dacă silueta este aproape de una normală, poți face măsurători standard și nu vei întâmpina probleme atunci când vei coase. Dacă însă ai anumite trăsături particulare, atunci măsoară cu mare atenție fiecare zonă.

Unele femei au șolduri mult mai largi în comparație cu talia și umerii, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai puțină țesătură pentru top și mult mai mult material pentru fustă. Pe de altă parte, sunt femei care au bustul foarte proeminent și șolduri înguste, ceea ce înseamnă că partea superioară va necesita o cantitate mai mare de material.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *