7 sfaturi de mare ajutor pentru a lucra și coase țesătura cu paiete

7 sfaturi de mare ajutor pentru a lucra și coase țesătura cu paiete

Țesătura cu paiete este considerată ”regina” lumii țesăturilor. Atât de elegantă, de strălucitoare și atât de greu de rezistat să nu o folosești în proiecte de croitorie. Dar, pe cât de frumoasă este țesătura cu paiete, pe atât de plină de provocări. Materialele cu paiete pot arăta minunat atunci când sunt folosite într-un proiect de îmbrăcăminte sau decorațiune pentru casă, dar poate fi dificil de lucrat la mașina de cusut. 

Tocmai de aceea, ne-am gândit să vă împărtășim câteva sfaturi pentru coaserea țesăturii cu paiete. Iată astfel aspectele de care este bine să ții cont când alegi să coși pentru prima dată la mașina de cusut un material cu paiete:

  1. Alege un model simplu

În primul rând, înainte de a alege modelul pe care dorești să-l realizezi, analizează dacă țesătura are întindere. Țesătura cu paiete poate fi elastică sau nu, așadar este important să alegi un tipar în consecință. Paietele sunt semnificativ mai voluminoase decât țesătura obișnuită, astfel încât vei dori probabil să alegi o formă simplă, adică un model cu mai puține piese. De exemplu, în loc de un model de rochie tip prințesă, alege o rochie dreaptă. 

  1. Ține cont de tipul de material cu paiete

Există multe tipuri diferite de țesături cu paiete. Unele materiale au paiete cusute în modele specifice, altele au paiete lipite, uneori pot include dantele sau broderii, mărgele și alte decorațiuni. Unele țesături au paiete cusut peste tot, în timp ce altele conțin paiete într-o proporție mai mică. Fiecare dintre aceste materiale se comportă ușor diferit, dar toate acestea ar trebui manevrate cu grijă pentru a evita deteriorarea paietelor sau a țesăturii subiacente. Atunci când cumperi un astfel de material, acordă atenție modului în care sunt atașate paietele, deoarece acest lucru îți va influența munca mai târziu.

  1. Include o căptușeală

Dacă nu ai mai purtat până la acest model pe care vrei să-l realizezi o piesă vestimentară din țesături cu paiete, probabil nu știi că paietele produc zgârieturi. Pentru a nu realiza un articol vestimentar incomod de purtat, ține cont să alegu un model care să includă o căptușeală. Dacă materialul cu paiete pe care îl folosești la proiectul tău este elastic, atunci optează și pentru o căptușeală tot elastică.

  1. Îndepărtează paietele de pe linia de cusătură

La coaserea țesăturii cu paiete, uneori este necesară îndepărtarea paietelor de pe linia de cusătură. Paietele sunt foarte dure și pot distruge acul de cusut. Când lucrați cu țesături diferite, în special țesături de specialitate, cum ar fi țesătura cu paiete, este important să folosiți ace, fire și alte instrumente adecvate.

Dacă paietele sunt cusute, asigură-te că tai cu atenție paietele singure și nu firele care le țin în poziție, cu excepția cazului în care intenționați să îndepărtați o întreagă linie de paiete. O foarfecă fină și ascuțită și poate chiar o pereche de pensete vă vor fi la îndemână pentru acest tip de muncă. Dacă paietele sunt lipite, nu încerca să le îndepărtezi. Multe sunt încălzite cu căldură pentru a se lipi cu fibrele de sub ele și încercarea de a le îndepărta va deteriora probabil materialul.

Poți încerca să tai ușor din paiete pentru a face loc acului să pătrundă materialul fără a coase însă paietele. Pentru acest tip de material, alege un ac rezistent, cu o grosime mai mare specific materialelor groase sau denim, care este conceput special pentru a străpunge materialul dur. Dar, chiar și aceste ace se pot rupe, deoarece materialul din care sunt făcute paietele este un plastic dur, totuși asigură-te că ai mai multe ace rezistente la îndemână în timp ce lucrezi. Coase încet și ține cont de orice îndoire sau altă deformație a acului. Schimbă-l imediat dacă observi probleme.

Pentru a tăia materialul cu paiete, folosește o foarfecă veche deoarece paietele pot deteriora ușor lamele foarfecii. O pereche de foarfece de calitate foarte bună sunt una dintre cele mai prețioase accesorii ale unui croitor. Așadar, nu risca să le strici pe țesătura cu paiete!

Păstrează o pereche de foarfece mai puțin costisitoare pe care să o folosești pentru tăierea materialului cu înfrumusețări din plastic sau a altor obiecte nespecifice de care este posibil să ai nevoie în proiectele de croitorie. Înlocuiește sau ascute aceste foarfece pe măsură ce nu mai pot fi ascuțite și se observă clar că nu mai taie, deoarece poate provoca deteriorarea iremediabilă a materialului.

  1. Taie un singur strat

Paiete sunt alunecoase, așadar când tai piesele tiparului ales, taie doar un singur strat odată. Pentru cele mai bune rezultate, utilizează mai degrabă greutăți de croitorie decât bolduri, care pot fi dificil de folosit în materialul paiete. Ai grijă când tai materialul, deoarece bucăți din paiete tind să zboare în sus atunci când sunt tăiate.

  1. Nu folosi fierul de călcat

Căldura unui fier de călcat poate deteriora paietele care sunt realizate din plastic. Dar, dacă vei dori să obții cusături cât mai plate posibil și nu ai timp să elimini paietele din zona de cusătură, vei avea nevoie de puțină presiune pentru a le aplatiza. Uneori, apăsarea cu degetele va funcționa, dar dacă ai nevoie de mai multă forță, poți folosi un sucitor de bucătărie sau ceva similar care să preseze bine materialul.

Materialele cu paiete sunt delicate. Fie că paietele sunt cusute, lipite sau atașate la diverse aplicații, materialul nu se spală în mașina de spălat, iar de uscătorul automat nici nu poate fi vorba. Reține cu atenție instrucțiunile de îngrijire de pe eticheta țesăturii atunci când îl achiziționezi. Unele țesături cu paiete pot fi spălate manual și uscate în mod tradițional la aer, dar majoritatea vor trebui curățate cu apă călduță, chiar rece, și cu un detergent foarte blând. 

Țesătura cu paiete poate adăuga un strop de strălucire proiectelor tale de cusut, indiferent dacă este vorba despre o aplicație pe o fustă, o pernă de decor distractivă sau o rochie complet din paiete. Însă, așa cum ai observat țesătura are câteva particularități care o pot face puțin dificilă de lucrat, dacă nu ești obișnuit/ă cu ea. Curajul și grija pentru material te vor ajuta însă să obții cele mai bune rezultate, chiar și atunci când coși pentru prima dată la mașina de cusut țesătura cu paiete.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *