Armonia culorilor: reguli de bază în combinarea culorilor în proiecte de croitorie
Alegerea culorilor este un element cheie în orice domeniu care implică arta vizuală, de la pictură, grafică, machiaj sau design interior, până la vestimentație. Când lucrezi în croitorie sau design vestimentar, cu materiale diferite, una dintre regulile de bază pe care este bine să o cunoști este armonia culorilor sau mai simplu spus: cum combini corect culorile. Pentru că atunci când începi un proiect nou, pe lângă țesături și croială, va trebui să stabilești și ce culori folosești pentru ca efectul final să fie unul plăcut ochiului.
În general, lucrurile par simple la prima vedere, mai ales dacă alegerea se bazează pe o singură culoare și îți spui „Vreau să fac o rochie albastră din bumbac”. Ce se întâmplă însă dacă vorbim de o asociere între nuanțe diferite, de o accesorizare cu elemente decorative sau de folosirea unui material cu imprimeuri? Aici intră în discuție cunoașterea teoriei culorilor și a modului în care poți combina culorile între ele, astfel încât efectul vizual să fie unul armonios. Așa cum poate ai observat, poți pune în valoare o piesă vestimentară dacă faci combinațiile potrivite sau dimpotrivă poți ruina o ținută dacă faci alegerile nepotrivite.
Teoria culorilor: ce înseamnă și de ce este importantă în croitorie
Teoria culorilor reprezintă atât știința, cât și arta folosirii culorilor. Ea explică modul în care oamenii percep culoarea, efectele vizuale ale modului în care culorile se amestecă, se potrivesc sau se contrastează între ele. Teoria culorilor se referă, de asemenea, la mesajele culorilor comunicate și la metodele utilizate pentru a reproduce culoarea.
În teoria culorilor, culorile sunt organizate pe o roată de culori și grupate în 3 categorii: culori primare, culori secundare și culori terțiare. Probabil îți amintești din anii de școală de cele 3 culori primare, din care derivă toate celelalte: roșu, galben și albastru. Combinându-le pe acestea, obţinem culorile secundare: portocaliu, verde şi violet, iar prin combinarea unei culori primare cu o culoare secundară obţinem culorile terţiare care sunt asemănătoare celor secundare, dar care fac să se simtă mai puternic doza mai mare de culoare primară: portocaliu-gălbui sau portocaliu-roşiatic, violet-albăstrui sau violet-roşiatic, verde gălbui sau verde-albăstrui. Cele 12 culori (primare, secundare şi terţiare) formează roata culorilor – un instrument creat de Isaac Newton încă din 1666.
Majoritatea țesăturilor pentru îmbrăcăminte se prezintă într-o formă mai redusă a nuanțelor adevărate – fie sunt luminate prin adăugarea de alb (numită „nuanță”), fie întunecate prin adăugarea de negru ( „umbră”). Maro este uneori descris ca o bază „neutră” și pentru o ținută, dar este totuși o combinație de nuanțe și de obicei este mai apropiat de portocaliu sau roșu-portocaliu.
Înțelegerea relațiilor de pe roata culorilor și a modului în care arată în asociere este cheia utilizării corecte în coordonarea ținutelor tale. Pentru că într-adevăr există culori care merg bine împreună și culori care nu se potrivesc deloc și ochiul nostru remarcă imediat acest lucru.
Cum combinăm culorile: abilitate importantă în croitorie și design vestimentar
Când ne uităm la o ținută, prima dată observăm culorile elementelor care o compun. Tocmai de aceea, modul în care culorile sunt combinate este foarte important, fie că vorbim de o singură piesă vestimentară, fie de un outfit format din alăturarea mai multor haine. Prea multe culori aglomerate la un loc va avea ca rezultat un amalgam obositor.
Există însă trucuri de care poți ține cont mai ales dacă ești începător în croitorie bine de știut atunci când vrei să alături mai multe nuanţe pentru a evita senzaţia de haos şi supraîncărcare:
- alb + negru + orice altă culoare
- trei culori învecinate pe roata culorilor
- două culori complementare (culori opuse pe roata culorilor)
Scopul armonizării culorilor este să le alegi pe acelea care împreună creează o imagine plăcută privirii. Asta înseamnă şi că nuanţele puse la un loc trebuie să fie la fel de luminoase, la fel de diluate sau combinate în proporţie egală cu non-culori.
Armonia culorilor în proiecte de croitorie
Teoria și schema culorilor joacă un rol esențial în orice design, iar alegerile de culori sunt cele mai importante în crearea oricărui articol vestimentar sau de quilting. Poți face toate acestea cu ușurință atunci când înțelegi teoria culorilor și recunoști alegerile potrivite. Nu trebuie să reinventezi roata, poți alege dintr-un meniu preselectat de stiluri de scheme de culori, despre care știm că vor funcționa întotdeauna minunat împreună.
Iată câteva dintre cele mai potrivite alegeri indiferent că vorbim de crearea hainelor sau quilting:
- Monocromatic. O schemă de culori monocromatică folosește o singură culoare, alegând dintre toate nuanțele și tonurile acelei culori. Nuanțele de albastru sunt nelimitate atunci când te gândești la numeroasele culori care descriu cerul și marea. Paleta maro include toate culorile de pământ, tonuri de piele, nuanțe de blană, scoarțe de copac și multe altele. Verdele din natură are de asemenea o mulțime de tonuri din care poți alege favorita.
- Analog. Culorile analoage sunt culorile situate una lângă cealaltă pe cercul cromatic. Poți alege să folosești toate nuanțele de roșu, portocaliu și ceea ce se află între ele sau să incluzi chiar galben pentru mai mult contrast. Dacă preferi nuanțe mai reci, alege din cealaltă parte a roții folosind albastru, indigo sau violet. Există o mulțime de opțiuni pentru quilturi care se bazează pe culorile analoage.
- Culorile complementare sunt opuse pe roata culorilor. Ele merg bine împreună ca perechi și par să-și reflecte plăcut diferențele. Perechile complementare sunt: roșu și verde, albastru și portocaliu, galben și violet și altele. Indigo este între albastru și violet, deci nuanța sa opusă este între galben și portocaliu. De asemenea, poți alege două culori analoage și poți utiliza ambele culori complementare ale culorii.
- Cald și rece. Culorile calde variază de la roșu la galben, precum culorile soarelui. Nuanțele de maro sunt incluse de asemenea în acest grup. Culorile reci sunt de la albastru-verde la violet. Dar, ține cont că roșu poate fi atât culoare rece (dacă are la bază mai mult albastru) și caldă (dacă are mai mult portocaliu), același lucru se aplică și la verde, este cald dacă are la bază galben și rece dacă are la bază mai mult albastru.
- Deschis și închis. Alb și negru înseamnă contrastul suprem. Formele sunt în general accentuate, iar aspectul este simplu, dar puternic. Poți alege nuanțe deschise și închise de aceeași culoare sau o pereche complementară pentru a contrasta între lumină și întuneric. Deși alb-negru poate fi extrem de dramatic, acest lucru poate fi, de asemenea, minimizat într-o combinație deschis / întunecat, alegând un amestec de lumini.
Să ştii cum să obţii o bună combinare a culorilor poate fi de folos în multe situaţii, inclusiv în proiecte de croitorie, fie că e vorba de vestimentaţie, decorațiuni pentru casă, aranjamente florale sau de orice alte proiecte care implică o doză de libertate şi creativitate.
Lasă un răspuns